Шикорски направи два гафа, но не допусна Украйна да стане васал на Русия

в. Газета виборча

Радослав Шикорски. Снимка: от тв екрана

Радослав Шикорски направи два сериозни гафа. Най-напред е разказал на уебсайта „Политико“ за предложението за подялба на Украйна, което Владимир Путин бил отправил към Доналд Туск през 2008 г. Като опитен дипломат е трябвало да си държи езика зад зъбите за разговор, на който не е бил свидетел и чийто контекст не е познавал.

Вторият гаф направи вчера, когато на пресконференция се оправдаваше за първия гаф. Като опитен държавен служител той не трябва да забравя, че даването на едно интервю (в случая на „Газета виборча“) не го освобождава от задължението да информира журналисти от други медии. Вечерта чрез мъгляви обяснения още повече влоши положението си, макар че се извини на журналистите.

Обаче политическите му противници и публицистите – които го атакуват за това, че е замълчал за предложението на Путин и на които се струва, че по тази причина светът не е узнал още през 2008 г. какво чудовище е владетелят на Кремъл – страдат от дълбока амнезия. Огромна глупост е твърдението, че тогава правителството на Туск се е съгласило с разделянето на Украйна.

Шикорски, в качеството си на дългогодишен шеф на полската дипломация, стори всичко по силите си неразделена Украйна да не стане васал на Русия.

Нека се върнем в 2008 г. През ноември Шикорски заминава за САЩ. Произнася речи пред престижния американски Атлантически съвет и на конференция на Института за стратегически изследвания на ЕС. Казва, че ако Русия се опита да промени със сила границите на Украйна, Европа трябва да възприеме това като агресия. И подчертава: „Не можем да се преструваме“, че в отношенията ни с Русия „напоследък нищо не се е случило“.

Споменава войната в Грузия и войнствената реторика на новия президент Дмитрий Медведев. „Ще разюмирам доктрината на Медведев: Русия ще брани своите сънародници и инфраструктура в чужбина с помощта на сила, ако е необходимо“, казва тогава Шикорски.

Той предлага нова доктрина спрямо Москва като реакция на заплахите й към Грузия и Украйна: „Всички опити за променяне на границите със сила или подривни действия трябва да бъдат възприемани от Европа като заплаха за нейната сигурност и да бъдат посрещнати с пропорционален отговор на цялата трансатлантическа общност [НАТО]“.

Тогава вече бе изготвен докрай проектът „Източно партньорство“. Инициираният от Стокхолм и Варшава въпреки съпротивата на няколко столици голям проект цели сближаването на Украйна, Грузия, Беларус, Армения, Азербайджан и Молдова с Европейския съюз. Резултатите се известни – Молдова има безвизов режим с ЕС и е парафирала споразумението за асоцииране; то е парафирано и от Грузия, а даже накрая Украйна го подписа (макар и без търговската част).

А годината 2008-а беше гореща.

През август президентът на Грузия Михаил Саакашвили се поддава на руските провокации и напада разбунтувалата се Северна Осетия. Русия отговаря със сила и танковете й се понасят към Тбилиси. След това Москва се присмива в лицето на света. Първо не изпълнява примирието, издействано от името на ЕС от президента на Франция, след което едностранно признава независимостта на южноосетинците и абхазците.

През април на среща на върха на НАТО в Букурещ на Украйна и Грузия е дадено обещание, че в бъдеще ще станат членове на алианса. До голяма степен те постигат този успех благодарение на Полша, което се признава даже от американска страна. Още преди Букурещ началникът на руския генерален щаб обявява, че ако тези две страни влязат в НАТО, Москва „ще предприеме военни и други стъпки по своите граници“.

Заместник- министърът на външните работи Григорий Карасин пък предупреждава, че приемането на Украйна в НАТО ще предизвика „голяма криза“ и „ще повлияе негативно на европейската сигурност“.

Путин, който пристига като гост в столицата на Румъния, казва без заобикалки: Украйна е „изкуствена държава“. На среща с президента Джордж Буш – знаем това от изтекла информация – подчертава, че половината Украйна е част от „Източна Европа“, а останалата е „подарък за нас“.

И накрая да се върнем до февруари 2007 г. В Мюнхен на международната конференция по сигурността 200 президенти, министри, дипломати и експерти от целия Запад с изумление слушат Путин, който обвинява САЩ, че се стремят към световно господство и заплашват с нова надпревара във въоръжаването. А Москва обявява план за разгръщане на мощта на руската армия и увеличаване на разходите за въоръжаване.

Всъщност не са били необходими специални пратеници от Полша, за да бъде предупреден светът за опасността от Путин.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.