САЩ: Легализирай, за да печелиш избори

ДПА

След като Колорадо и Вашингтон станаха първите американски щати, легализирали употребата на марихуана за развлекателни цели, още два щата и Окръг Колумбия се готвят да се произнесат по сходни мерки. Избирателите в още няколко щата пък ще решават дали да гласуват „за“ или „против“ намаляване на ограниченията върху канабиса. Омекнали ли са наистина американците по въпроса за марихуаната?

* * *

Резултатите от гласуването на най-различни инициативи из САЩ на междинните избори на 4 ноември се очаква да покажат дали може да се определи като тенденция започналото в Колорадо и Вашингтон либерализиране на законите за марихуаната.

Два от най-внимателно следените референдуми са тези в Аляска и Орегон. Канабисът за употреба за развлекателни цели ще се легализира за хора над 21-годишна възраст, като по примера на щатите Колорадо и Вашингтон ще има регулирани продажби и данъчно облагане на продукта.

В столицата на САЩ, Вашингтон, известна като Окръг Колумбия, ще решават дали да се позволи на хората да притежават или отглеждат малки количества марихуана, но продажбите няма да са част от този сценарий. Въпреки че градът декриминализира канабиса през юли, никой не би могъл да си представи как отварят врати магазини с имена като Higher Ground и Sacred Seed в столицата, която не е известна с безгрижно отношение към въпроса.

Избирателите във Флорида ще се произнесат дали да се разреши употребата на марихуана за медицински цели – както вече направиха в 23 щата и Окръг Колумбия – а избирателите в щата Вашингтон ще решават за данъчното облагане на канабиса.

Няколко други щата ще гласуват по местни инициативи за марихуаната, целящи най-различно либерализиране на законите.

„Има доста голяма вероятност избирателите да подкрепят поне някои от тези мерки“, каза Морган Фокс, говорител на „Проекта за политика за марихуаната“.

В Аляска и Орегон няма гаранции, че промените ще минат. Мерки за либерализиране на правилата в тези щати вече са отхвърляни в миналото. Този път застъпниците на идеята се надяват инерцията от миналогодишните референдуми в Колорадо и Вашингтон да се пренесе и там.

„По всички критерии Колорадо и Вашингтон постигнаха успех в тяхното осъществяване (на законовите промени)“, каза Фокс.

Поддръжниците на инициативите в Аляска и Орегон искат да извадят марихуаната от черния пазар, за да узаконят търговията с нея чрез регулация и данъчно облагане.

Продажбите на марихуана в Колорадо са донесли близо 43 милиона долара данъчни приходи за щата в периода януари-август. Противниците изтъкват, че това е доста по-малко от прогнозите преди легализацията.

Избирателите в Аляска през годините са ставали свидетели на не едно предложение за марихуаната. Те подкрепиха употребата на марихуана за медицински цели през 1998 г., но на два пъти отхвърлиха пълното й легализиране, посочва Националната организация за реформиране на законодателството за марихуаната (НОРЗМ).

През 1986 г. 26 процента от орегонците гласуваха за легализиране, а през 2012 г. – 46,5 процента.

Населението на Аляска от едва 292 000 души клони към подкрепа за Републиканците и избирателите там са за по-малка намеса на държавата и лични свободи. Според социологически проучвания около 18 процента от жителите на щата пушат марихуана.

По думите на Кийт Строуп от НОРЗМ проучване от началото на октомври, направено от компанията „Изследвания на политиката в обществената сфера“ показва, че подкрепата за инициативата е спаднала до 43 процента от 48 процента през май.

„Ако това изследване е вярно, равнището на подкрепа за легализирането в Аляска е спаднало само за няколко месеца, докато в националните проучвания подкрепата остава висока“, написа Строуп в редакционна статия, публикувана на сайта на НОРЗМ.

Обединения против либерализирането на законите за канабиса казват, че подкрепата отслабва. Организацията „Умен подход към марихуаната“ (УПМ) изтъкна през септември резултатите от проучване на Института за обществено-религиозни изследвания, проведено сред 4500 пълнолетни лица, според което само 44 процента подкрепят легализиране на марихуаната, а 50 процента са против.

Председателят на УПМ Кевин А. Сабет, казва, че според проучванията въпросът за легализирането „не е приключен“.

Колорадо трябваше да признае, че са били доста силно надценени очакваните приходи за щата от данъчно облагане на лицензирани търговци на марихуана, посочи той.

„Хората се събуждат и осъзнават, че легализацията на практика не е онази магическа политика, която им обещаваха“, каза Сабет.

Употребата на марихуана за медицински цели изглежда вероятна във Флорида. Според проучване в целия щат 67 процента от вероятните избиратели посочват, че биха гласували с „да“.

Но жителите на Флорида, както изглежда, още не са готови да се легализира марихуаната за развлекателни цели. В същото изследване, което е на Университета на Северна Флорида, 53 процента от избирателите са против да се разрешава на пълнолетните граждани да притежават законно малки количества марихуана за немедицинска употреба.

Гласоподавателите в Окръг Колумбия също изглежда вероятно да гласуват положително на референдума, сочи проучване на „Вашингтон пост“ „Мерист“, отчело миналия месец подкрепа от 65 процента.

Но независимо от всякакви щатски инициативи, федералният закон, според който канабисът е незаконен, остава на хартия.

Преди Колорадо да приложи закона през януари, американското министерство на правосъдието заяви, че няма да налага федералното законодателство, ако легализацията премине гладко.

Щатите и населените места, чиито закони за марихуаната може да се променят след изборите, ще искат да им се даде същото уверение, както и да покажат, че могат да разрешат марихуаната, без да дават повод на федералното правителство да се намесва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.