Онкологията в България – чудовищно лицемерие от поредния министър

Проф. Лъчезар Аврамов. Снимка: личен архив

Медиите съобщават, че на 21 октомври се е провел дебат „Присъда ли е диагнозата рак в България“. Обсъдени са печално всеизвестни факти като – „В момента 43-ма медицински онколози се грижат за 300 000 българи с рак”, за пореден път обявени от проф. Галина Куртева, доскоро национален консултант по онкология.
Обобщението е на министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков – „Само една стъпка да направим днес, това ще е добре за всички нас и за всички българи с онкологични заболявания”.

В същия ден, същият министър обжалва Решение на Комисията за защита от дискриминация, която след тригодишно производство установява: „осъществена е дискриминация на група български граждани по признак „увреждане”. Резултатът е „групова смърт”. Нарушени са Законът за защита от дискриминация, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Конституцията на България. Причината е трайна липса на интерес за създаване на нормативна база за лечение на тежко болни хора.

Персонална вина имат всички лица, заемали длъжността „Министър на здравеопазването” след 01.01.2005 г., когато е приет Законът за здравето с чл. 95, който гласи – „При нелечими заболявания с неблагоприятна прогноза пациентът има право на палиативни медицински грижи. Изискванията за оказване на палиативни медицински грижи се определят с наредба на министъра на здравеопазването.” Такава наредба до ден днешен не съществува. Не са въведени в българската нормативна база и Директива 83 от 2001 г. и Регламент No 726 от 2004 г. на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз, регламентиращи „състрадателно лечение” на тежко болни хора.

Затова пък са приели Медицински стандарт „Медицинска онкология”, който именно предвижда 43-ма медицински онколози да се грижат за 300 000 българи с рак и осигурява всяка година 17 000 терминално болни да гинат в адски мъки, оставени на Бога.

Решението на Комисията за защита от дискриминация съдържа ПРЕПОРЪКА, министърът да създаде правни норми за лечение и грижи. Министърът обжалва!

Дали диагнозата рак в България е само присъда? Или е вход към антихуманна административна евтаназия!

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.