Талибаните и Ал Каида са под натиск от „Ислямска държава“

ДПА

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Талибанските бунтовници, които от 2001 г. водят война в Афганистан, не бяха много наясно как да реагират, когато радикално ислямистко движение завладя през лятото обширни части от Ирак и Сирия.

Отначало го приветстваха тихомълком като събратя джихадисти. Но въпросът стана спорен, когато ръководителят на организацията „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия Абу Бакр ал Багдади се обяви за халиф.

Лидерът на талибаните молла Омар е „емир ул мюменин“ или командир на правоверните – почти халифски статут, който получи през 1996 г. от 1000 духовници при управлението на режима му в Афганистан.

Но той никога не се е обявявал за халиф, нито е обявявал страната за халифат.

Длъжностни лица и източници, близки до бунтовниците, заявиха пред ДПА, че усилията на афганистанските талибани за сближаване с „Ислямска държава“ по този въпрос не са завършили добре за тях.

„Ислямска държава“ е казала на талибаните, че Багдади е халиф, за разлика от молла Омар, както и че ако афганистанските талибани искат, могат да направят баяат (арабски обет за вярност) с Багдади“, заяви служител от афганистанското разузнаване. „Очевидно талибаните са отхвърлили това предложение“.

Този разказ бе потвърден от поне двама бивши представители на талибаните, които все още поддържат отношения с бунтовниците.

Обявявайки се за халиф за всички мюсюлмани по света, Багдади отправя предизвикателство към талибаните и ръководството на Ал Каида.

Друга бивша фигура от редиците на талибаните каза, че Ал Каида неотдавна разпространила видеозапис отпреди 13 години, в който убитият при операция на американските специални сили неин основател Осама бин Ладен дава обет за вярност към молла Омар.

Сегашният ръководител на Ал Каида Айман аз Зауахири също разпространи видеозапис през юли, подновявайки обета си за вярност към командира на талибаните.

Техният говорител Забинула Муджахид каза, че не е чувал неговите ръководители да са говорили с „Ислямска държава“.

„Ако се е случвало, щяхме да знаем за това, защото е нещо голямо. Засега не го потвърждавам“, заяви той пред ДПА.

Муджахид отрече също да има бойци на „Ислямска държава“ в Афганистан, както направиха и афганистанските власти и военни от НАТО.

„Всичко това са слухове, защото Афганистан не принадлежи на Ислямска държава. Ние сме тези, които се бият в Афганистан“, посочи той.

„Проблемите, поради които се бием, са рационални, а не свързани с други страни. Отричам всякакви слухове, че имаме каквато и да било връзка с Ислямска държава“.

Трудно е да се определи със сигурност какво е влиянието на групировката в региона.

Миналия месец в градове близо до пакистанско-афганистанската граница се разпространяваше апел на „Ислямска държава“ за набиране на нови последователи на езиците пущу и дари. В него имаше и призив другите мюсюлмани да дадат обет за вярност към Багдади.

Според местни служители бойци на „Ислямска държава“ с черни маски и характерния им черен флаг вилнели из села в афганистанската провинция Газни и избили много хора.

Но интервюта с представители на афганистанските власти и талибаните показват, че нападението не е било дело на бойци на „Ислямска държава“, а по-скоро на племето дафтаани – номадски клан, който действа и от двете страни на границата.

„Дафтааните се различават от талибаните, затова и местните са ги помислили за Даиш (Ислямска държава на арабски)“, каза Уахид Мужда, който преди е бил в редиците на талибаните. „В Афганистан обаче няма Даиш“.

„Да, чухме някакви медийни слухове за знаме на Ислямска държава в Газни. Направихме разследване и открихме, че не е имало нищо такова“, посочи Муджахид пред ДПА, определяйки това като американска пропаганда.

Служител на НАТО предположи, че слухът е тръгнал от местни служители, за да привлекат повече внимание и подкрепа за региона си.

Според Мужда има хора, които може би подкрепят идеята за присъствие на „Ислямска държава“ в региона, назовавайки един от тях като Абдул Рахим Муслимдост.

Муслимдост, бивш затворник в Гуантанамо и салафит, който сега живее в Пакистан, вече е изразил подкрепа за „Ислямска държава“, но по думите на служителите лица той вече не членува във въоръжена групировка.

Шестима лидери на пакистанските талибани, включително говорителят им Шахидула Шахид, миналата седмица обещаха вярност към групировката. Тази седмица всички те са били заменени от други хора на постовете им, разказват източници.

Според анализатори макар и повечето от най-разнородните войнстващи групировки в двете страни да остават верни на молла Омар, основният съюзник на талибаните – Ал Каида, в момента е изправен пред сериозно предизвикателство за влиянието си.

Тя понесе тежки загуби от американски нападения с безпилотни самолети, както и от мощна офанзива на пакистанската армия. Говори се също, че страда от недостиг на средства и разногласия в редиците си.

Ал Каида също така може да губи някогашната си глобална привлекателност поради пряката конкуренция от по-радикалната и солидна във финансово отношение „Ислямска държава“.

Пакистанският анализатор Фида Хан прогнозира, че поставена под натиск, Ал Каида вече няма да е знаменосецът на глобалната ислямска войнственост.

Групировката изглежда предприема някои отчаяни стъпки да затвърди позицията си, включително дързък опит на бойците й миналия месец да поемат контрола над кораби на пакистанските военноморски сили в корабостроителницата на Карачи.

Само няколко дни по-рано Зауахири бе обявил създаването на филиал на Ал Каида в Индия, което е „както превантивна мярка, така и пряка реакция на засилващото се влияние и репутация на Ислямска държава“, каза политическият анализатор Наджиб Шарифи.

„Това бе за да покажат на света, че все още са значими“, посочи политическият анализатор Рахимула Юсуфзай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.