С Русеф или Невис начело Бразилия трябва да върне инвеститорите

Франс прес

Ден на Бразилия в Ню Йорк. Снимка: мейдинбразил

Бразилският президент, който предстои да бъде избран в неделя, ще трябва да състави екип, способен да възстанови доверието към страната, за да й осигури нов стопански подем чрез борба с инфлацията, по-строги бюджетни ограничения и приоритетно привличане на инвестиции като двигател на икономиката.

Поне такава е рецептата, препоръчвана от пазарите. Според анализатори обаче днешната президентка Дилма Русеф от лявата Партия на трудещите се (ПТ), бореща се за нов мандат, се е отказала от този подход.

Предпочела е да насърчи като двигател на растежа вътрешното потребление, възходящия тренд в стойността на заплатите, твърде агресивния според някои интервенционизъм спрямо централната банка и цените в енергетиката.

След значителния скок на БВП през 2010 г. със 7,5 на сто най-мощната икономика в Латинска Америка, влязла в рецесия през първото шестмесечие, приключва четвъртата поредна година на слаб растеж. През управлението на Русеф бразилският БВП растеше средно с под 2 на сто годишно срещу 4 процента по времето на нейния наставник и предшественик Луис Инасиу Лула да Силва.

„Трябва да се намали намесата във валутния пазар, също и в цените, по-стриктно да се спазват целевите равнища на инфлация, по-добре да се управляват публичните финанси“, заяви пред АФП банковият експерт Алберто Рамус от „Голдман Сакс“.

Русеф отвръща на своите критици, че в страната „не гласуват пазарите“ и че благодарение на политиката й безработицата се държи на исторически ниско ниво – 5 на сто, въпреки неблагоприятния международен контекст.

Тя обеща да смени своя охулван финансов министър Гиду Мантега и да вдигне пак инвестициите, но без да промени основното в своята политика.

Съперникът й от десния център Аесио Невис – кандидатът на икономическите среди, обеща обаче зашеметяващ либерален тласък, който да осигури нов растеж и да възпре инфлацията в Бразилия.

Евентуалният му бъдещ икономически министър Арминиу Фрага, бивш президент на централната банка, представи серия от последователни мерки за съживяване на икономиката – по-специално данъчна реформа, освобождаваща от налози вноса и инвестициите в инфраструктурни обекти.

Ограничения и инвестиции

Анализаторите смятат за необходимо да се поддържа първичният бюджетен излишък (използван за плащане на лихвите по дълга), внимателно следен от международните организации; планираният бе преразгледан в посока надолу.

Андре Лейти, икономист от Те А Же Инвестиментус, твърди, че за стимулиране на растежа на седмата икономика в света е от ключово значение да се инвестира в инфраструктурата, изостанала с 30 години.

Но без да се менят правилата на играта, както стана в електроенергийния сектор с промените в различните тарифи и концесии, добавя той.

„Следващият президент ще трябва да обяви пред пазара ясни и стабилни правила, за да може предприемачите по-лесно да инвестират“, казва експертът.

„Днешното правителство се фокусира върху вътрешното потребление и кредита, като загърбва производителността на предприятията. Данъчното бреме у нас е огромно, работната ръка – скъпа, а има и логистични проблеми. Скъпотията в Бразилия е голяма и всичко забавя растежа“, заяви за АФП икономистът Сами Дана от фондацията „Жетулиу Варгас“.

През 2013 г. Бразилия мина от 4-о на 5-о място в световната класация по размер на чуждестранните инвестиции, сочат данни на ООН – това е първата й крачка назад от 2009 г. насам.

Промишленият сектор на страната е в значителна рецесия, със слаби инвестиции. Борба с инфлацията

Бразилия бе принудена постепенно да вдигне водещия лихвен процент до 11 на сто годишно. През 2011 г. страната силно го понижи с цел да подкрепи икономиката, но не успя да постигне растеж. Инфлацията не спря да нараства и днес достига 6,75 на сто, надхвърляйки официалния таван от 6,5 процента.

„Днес централната банка вече не изглежда независима, нито може да внуши, че полага всички усилия да контролира инфлацията“, смята Лейти. Това мнение споделя и екипът на Невис.

Според Русеф, ако получи „повече независимост“, централната банка ще се превърне в „четвърта власт“. Което отново ще вдигне курсовете и лихвите, ще скочи и безработицата.

Екипът на Невис смята да ограничи твърде съществения дял на обществените банки за развитие – особено на Бе Ени Де Е Еси, финансираща проекти, които би могло да се поверят на частни банки.

Русеф обаче не е съгласна: „Че кой ще финансира инфраструктурата и социалните жилища, ако са ниски лихвите?“.

И въпреки клетвите на Аесио Невис, че няма да пипне социалните програми, този аргумент натежава сред 50-те милиона социално слаби бразилци, включени в проектите и заживели по-добре през 12-те години управление на леви правителства, съставени от ПТ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.