Мръсният Майк и най-неприятните професии в света

Майк Роу. Снимка: Дискавъри

Колко хора получават възможността да вадят топки за голф от блата, пълни с крокодили, да чистят птичи изпражнения или да помагат в изкуственото осеменяване на кобила? Много малко. А колко хора биха направили доброволно някое от тези неща? Още по-малко. За 45-годишния Майк Роу обаче тези занимания са всекидневие. Той е водещ на предаването “Мръсна работа” (“Dirty Jobs”) по канал “Дискавъри”, което е посветено на най-неприятните, опасни и смущаващи професии в света.

Задължението на Майк е във всеки епизод на предаването да помага на хората, които се занимават с тези професии. През последните три години той е пробвал какво ли не – от определянето пола на пиле и дисекция на прилеп до преместване на животни, убити от коли по пътищата. В името на предаването Майк е попадал сред тонове тиня, кал, канални нечистотии, тор и какви ли не други гадости. Нещо повече – всичко това му харесва и го забавлява.

“Телевизията не представя коректно обикновените хора – казва Майк. – В различните предавания и репортажи по новините те или са превръщани в герои, или трудът им се омаловажава. Моята идея беше да се опитам да дам точна и ясна представа за професиите, с които много малко хора се съгласяват да се занимават. Искам в края на всеки епизод зрителите да си дадат сметка какво се крие под повърхността на обикновения живот от 9 до 5 часа”.

Досега Майк е пробвал повече от 100 “мръсни” професии – по около 3 на епизод. Покрай снимките за предаването е успял да си счупи два пръста на краката, един на ръката и две ребра. Освен това са му били инжекции против какви ли не заболявания. Най-кошмарното му преживяване до момента е когато в един от отпадъчните канали на Сан Франциско нагазил до коленете във фекалните води.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/5RA6EkzQHa8″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Междувременно в гащеризона му се вмъкнали десетки огромни хлебарки, а докато се опитвал да ги махне, наоколо пълзели плъхове. “Обикновено в подобни ситуации поглеждам към камерата и казвам нещо остроумно – обяснява Майк. – Но тогава просто блокирах. Не ми хрумна нищо.”

Майк казва, че се възхищава на обикновените и скромни хора, които вършат каквато и да е работа без да се оплакват. Идеята за “Мръсна работа” му хрумнала покрай друго шоу, което водел. То се казвало “Вечерно списание” и докато работел за него, Майк направил репортаж за осеменител на крави, който по собствените му думи бил “страхотно вдъхновение”. Скоро след това отишъл при шефовете на “Дискавъри” с готовата идея за “Мръсна работа” и през юли 2005 г. предаването тръгнало.

От няколко месеца Майк озвучава телевизионните реклами на Форд и е гласът зад кадър в друго предаване на “Дискавъри”, посветено на ловците на раци в Аляска. Казва, че заниманията му в “Мръсна работа” го устройват чудесно, защото винаги е имал проблем да се задържи на едно работно място за повече време.

“Сега се чувствам чудесно – твърди Майк. – Имам възможността веднага след като пробвам някоя професия, просто да си тръгна. Много хора ме наричат Мръсния Майк и се чудят защо съм избрал да водя такова шоу. Но на мен ми е добре – забавлявам се, запознавам се с чудесни хора и научавам нови неща. Вярно, доста се цапам, но какво от това?!”

(по “Ню Йорк Таймс”)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.