Канадците се опитват да проумеят защо се стигна до стрелба в парламента

Рашел ла Корт
Асошиейтед прес

Стрелбата пред парламента в Отава. Снимка: от тв екрана

Правителствени лидери се събраха, демонстрирайки решимост, ден след смъртоносната атака срещу канадския парламент, докато съответните служби и обикновените канадци се опитват да вникнат в обърканата биография на атентатора и да проумеят какво е мотивирало мъжа да щурмува властовия център на страната.

Очертаващият се портрет на Майкъл Зеаф-Бибо е фрагментиран: неудачник, който повече от пет години не е виждал майка си; наркоман на крек, който веднъж казал на психоаналитик, че иска да попадне в затвора, за да надмогне своята наркозависимост; заклет мюсюлманин, който твърди, че искал да стане по-добър човек, но в последните седмици сякаш се оказал объркан; клиент на приютите за бездомници, който казвал, че иска да отиде в Либия или Сирия, и се ядосал, когато не получил паспорт.

Ден след като 32-годишният канадец предприе своята терористична атака (наречена така от премиера), висш полицейски служител каза вчера, че Зеаф- Бибо, чийто баща е либиец, може би по този начин е дал израз на недоволството си от забавянето при издаването на неговия паспорт.

„Мисля, че това е особено важно за неговата мотивировка“, каза комисарят на канадската кралска полиция Боб Полсън вчера.

Бибо застреля един войник на почетна стража пред Националния военен мемориал, после нахлу в сградата на парламента, където предизвика паника, преди да бъде застрелян от въоръжен охранител. Според полицията той е бил въоръжен със пушка „Уинчестър“ – старомодно и сравнително бавно огнестрелно оръжие.

Смъртоносната атака бе втора срещу канадски войници за три дни, която принуди страната да осъзнае заплахата от радикализирани граждани в своята обществена среда и разкри слабите места в сигурността:

– По време на нападението премиерът Стивън Харпър се е скрил в нещо като гардероб в парламентарна заседателна зала. Неговите бодигардове се оказаха извън вратата на залата. Те вече ще го охраняват непрекъснато 24 часа в денонощието, където и да отива той, заяви Полсън.

– След трагедията всички редовни канадски военнослужещи получиха нареждане да избягват да носят униформите си на публични места, например докато са на покупки или се хранят в ресторант.

– По-рано през седмицата полицаите казаха, че около 90 души в страната като цяло са заподозрени в намерение да се присъединят към екстремисти, сражаващи се в чужбина или завърнали се от подобни мисии.

Но Полсън каза в четвъртък, че Зеаф-Бибо не е в този списък и не е поставен под наблюдение, защото едва след стрелбата в сряда властите научили от майка му, че искал да отиде в Сирия, където се сражават редица екстремистки групировки като „Ислямска държава“.

– Властите разследват как стрелецът се е сдобил с пушката си, след като е трябвало да му бъде наложена забрана да притежава такава заради криминалното му минало.

Междувременно паспортът на Зеаф-Бибо не е бил отказан, нито молбата му е била отхвърлена, а властите проучвали дали да му издадат паспорт, каза Полсън. Тази спънка изглежда се е отразила доста тежко на Зеаф-Бибо – дребен престъпник с дълъг списък от прегрешения, включително наказуеми деяния, свързани с наркотици, оръжия, нападения и кражби.

Според Абубакир Абделкарим, който често е посещавал приюта за бездомни „Мисия Отава“, където Зеаф-Бибо е намирал подслон през последните седмици, Зеаф-Бибо му казал, че е имал проблем с наркотиците, но че бил чист от три месеца и че се опитвал да преодолее изкушение да замине за Либия.

В последните три дни преди изстъплението му „неговата личност претърпя пълна промяна“, казва Абделкарим. Той станал мълчалив и некомуникативен и спял пред деня, от което Абделкарим си направил извода, че Зеаф-Бибо пак е посегнал към дрогата.

Лойд Максуел – друг посетител на приюта, казва, че Зеаф-Бибо дошъл в Отава специално за да получи паспорт, смятайки, че това ще стане по-лесно в столицата. „Но той не успя да го получи и това силно го раздразни“, добавя Максуел.

В и-мейл до АП, изразявайки ужас и съжаление от случилото се, Сюзън Бибо – майката на Зеаф-Бибо, каза, че синът й изглеждал объркан и „неадекватен“, и че не го е виждала от над пет години до миналата седмица, когато обядвали заедно.

В кратко телефонно интервю с АП тя каза през сълзи, че плаче за жертвите на неговия кървав погром, а не за него самия. „Може ли някой да обясни нещо подобно?“, каза Сюзън Бибо, която има жилища в Монреал и Отава. „Ние съжаляваме.“

Зеаф-Бибо бил арестуван за кражба през 2011 г. във Ванкувър, където живеел тогава. По време на наредена от съда психиатрична експертиза той казал, че е извършил престъплението с цел да бъде вкаран в затвора.

„Той иска да бъде в затвора, защото смята, че това е единственият начин да преодолее своята зависимост от крек. Той е предан мюсюлманин от седем години и е убеден, че трябва да прекара известно време в затвора като жертвоприношение, с което да изкупи грешките си в миналото, и се надява да бъде по-добър човек, когато евентуално бъде освободен“, се казва в заключението от експертизата.

Психиатърът отбелязва, че макар Зеаф-Бибо да прави „необикновен избор“, той не изглежда душевно болен. Той се признал за виновен по по-леко обвинение за отправяне на заплахи и бил освободен само след два месеца.

Докато се подвизавал около Ванкувър през 2001 г., Зеаф-Бибо отишъл в една джамия и се срещнал там с друг посетител, който го наел за домашен работник за градинарския бизнес на семейството си.

Това каза Джон Батърст – бащата на същия посетител на джамията. Зеаф-Бибо обаче напуснал само след два дни и Батърст каза, че синът му видял Зеаф-Бибо отново едва преди 6 седмици, като констатирал, че „той говори за дявола и за неща, които са доста странни. Това очевидно е душевно заболяване.“

Джамията излезе с изявление, че нейните членове са обезпокоени от съобщенията, че нападателят (в Отава) е бил неин посетител.

След първоначалните съобщения, че нападателят може да е имал двама или трима съучастници, канадската полиция прие, че Зеаф-Бибо е действал сам.

Кръвопролитието разпали страхове, че Канада може да е станала прицел на отмъщения – вероятно на атаки от т.нар терористи единаци – заради участието си във водените от САЩ въздушни удари срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

В понеделник мъж, описан като „вдъхновен от „Ислямска държава“ терорист“, нападна двама войници на паркинг в Квебек, като уби единия и рани другия, преди да бъде застрелян от полицията. Преди това нападение канадските власти се опасявали, че мъжът имал джихадистки намерения и отнели паспорта му, когато той се опитал да замине за Турция.

Министър-председателят отбеляза в четвъртък, че и двете нападения са извършени от граждани, родени в Канада. Според Полсън досието на Зеаф-Бибо, в което се преплитат престъпления, насилие, наркотици и „душевна нестабилност“, е допринесло за неговото радикализиране.

И-мейл от Зеаф-Бибо е бил открит в компютъра на човек, обвинен в терористично престъпление, отбеляза Полсън. Той не назова името му, но каза, че едва ли може да се направи връзка между двамата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.