Как да спестим 20% от тока вкъщи?

Часовникът на микровълновата печка харчи повече ток, отколкото отива за приготвянето на вечеря

pestene-energiq1-13092007.jpgАко до ключа за лампата и до копчето на телевизора имаше малки електромери, които се въртят непрекъснато и отчитат потреблението на ток пред очите ни, едва ли щяхме да оставяме лампата светната, а телевизора включен, когато излизаме от стаята.

Въпреки че в последните години потреблението на ток в българските домакинства намалява, това се дължи главно на замяната на старите и неефективни електроуреди с нови. От Агенцията за енергийна ефективност признават, че в домовете ни има още много резерви за икономии.

Със спестяването на енергия намаляваме не само сметките си за ток, парно, вода и горива, но и допринасяме да се излъчва по-малко въглероден диоксид в атмосферата, който причинява парниковия ефект и води до неблагоприятни промени в климата.

Ето няколко конкретни съвета за подобряване на енергийната ефективност. Тяхното изпълнение гарантира намаляване на енергийното потребление с повече от 20%:

Намалете с 1 градус температурата на термостата, която сте свикнали да поддържате през зимата или я увеличете с 1 градус, ако използвате климатик за охлаждане през лятото. Това почти няма да се отрази на комфорта ви, но ще намали енергийното ви потребление с около 4% и ще спести на атмосферата замърсяване с 295 килограма въглероден диоксид годишно.

pestene-energiq4-13092007.jpgЕлектроуредите продължават да харчат ток, дори когато са изключени, защото са в режим на очакване да бъдат включени (за това свидетелстват и малки светодиоди до копчето на телевизора или на монитора). Изключвайте електроуредите от контакта, когато не ги използвате, за не харчат ток излишно. По този начин ще намалите разхода на ток от тези уреди с повече от 5%, а в атмосферата годишното замърсяване с въглероден диоксид ще бъде с около 450 килограма по-малко.

Направите си изолация на стените. Ще спестите 20% от енергията, която ви е нужна за отопление, а в атмосферата ще бъдат излъчени 1 485 килограма въглероден диоксид по-малко за 1 година.

Когато изолирате тавана на жилището си, ще намалите нуждата си от енергия за отопление с 25% и ще спестите годишно излъчването на 1 947 килограма въглероден диоксид в атмосферата.

Ако смените трите най-често използвани електрически крушки в дома си с енергоспестяващи, ще намалите енергийните си разходи за осветление с 25.8%. Замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид на година ще бъде със 136.8 килограма по-малко.

pestene-energiq3-13092007.jpgПодмяната на старите електроуреди, които харчат много ток, с нови, енергоефективни, ще намали разхода на енергия от тези уреди с 37.9%, а вредните емисии в атмосферата ще бъдат по-малко с 2 906 килограма на година.
Когато пускате пералнята на 30 градуса, вместо на 90, тя харчи с 38% по-малко ток.
Ако не използвате колата си за кратки разстояния, а вървите пеша или пътувате с градския транспорт, ще намалите разходите си за гориво с 39.6%, а емисиите въглероден диоксид в атмосферата – с 3 066 килограма на година.

Когато поддържате гумите на автомобила си добре напомпани, спестявате на атмосферата замърсяване с над 113 килограма въглероден диоксид годишно. Поддръжката на гумите намалява и разхода на гориво на колата ви. Спрямо начина на живот и цените на горивата в САЩ, е изчислено, че за една година, добре поддържаните гуми спестяват на собственика си около 840 щатски долара.

Всеки шофьор би спестил на атмосферата замърсяване с над 7.3 тона въглероден диоксид годишно и хиляди левове за гориво, ако караше една от новите коли-хибриди (които работят смесено с бензин и с електроенергия).

Когато пестите топлата вода при къпане, допринасяте да се произвежда по-малко енергия за затоплянето й. С това спестявате на атмосферата замърсяване с над 158.76 килограма въглероден двуокис и намалявате сметката си за топла вода.

Като избягвате да купувате пакетирани продукти или избирате по-големи разфасовки, намалявате боклука си с повече от 10%, замърсяването на атмосферата – с 544 килограма въглероден диоксид годишно, и пестите пари.

Ако пълните добре миялната машина, преди да я пуснете да работи, спестявате на атмосферата замърсяване с над 45.6 килограма въглероден диоксид годишно и намалявате разходите си за ток и вода. Същото важи и за пералнята.

Когато старите прозорци се заменят със стъклопакети, в дома се задържа повече топлина, спестява се замърсяване на атмосферата с 4 536 килограма въглероден диоксид годишно и се намаляват разходите за отопление.

Дори и само чрез уплътняване на пролуките на прозорците и вратите с дунапренени или други изолиращи ленти, може да се спестят 775.71 килограма емисии въглероден диоксид годишно в атмосферата, а разходите за отопление да бъдат намалени.

Почистването и замяната на старите филтри на климатика спестява излъчването на 158.76 килограма въглероден диоксид годишно в атмосферата.

Часовникът на микровълновата печка харчи повече електроенергия всеки ден, отколкото използвате вие, докато си приготвяте вечерята в нея. Изключвайте микровълновата печка от контакта, когато не ви трябва за готвене.

pestene-energiq2-13092007.jpgАко компютърът ви работи непрекъснато, той ще похарчи за 90 дни електроенергия, равна като еквивалент на 1 барел течно гориво. Ако инсталирате специален софтуер за по-ефективна работа на компютъра си от http://localcooling.com и изключвате компютъра си всеки път, когато не го ползвате, може да намалите потреблението му на ток двойно и същото количество електроенергия да ви стигне за повече от 6 месеца.

Когато оставите компютъра си включен, без да го използвате, той продължава да харчи неоправдано средно по 280 вата електроенергия на час. Това означава, че само с вашия компютър замърсявате атмосферата с повече от 1.6 тона въглероден диоксид годишно.

*За подготовката на материала са използвани сайтовете:

http://www.energysavingtrust.org.uk/commit/

http://localcooling.com/

http://www.buyenergyefficient.org/

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.