Зад шума за КТБ – кой губи и кой лапа?

Защо всички вестници на Пеевски се местят от нова в стара печатница?

Цветан Василев и Делян Пеевски. Снимка: Булфото
Сотир Цацаров и Иван Искров. Снимка: Импакт прес груп

Зад шума около КТБ се губи нещо важно. То не са страданията на Вежди Рашидов за висящите му милиони. То не е съдбата на Иван Искров, нито на Цветан Василев. Нито дали Пеевски ще лапне нещо от активите на безценица.

Гражданинът Йовчо К. е платил

капаро да си купи апартамент

И банката рухва преди той да успее да плати цялата сума. Губи си капарото от 5000 евро, губи и апартамента.
Гражданинът К. сложил в банката цялата сума от продажба на имот, с надежда, че с лихвите ще плаща за обучението на сина си в Лондон, остава без пари и синът му се прибрал скоропостижно.
Фирмата К. е платила авансово половината цена за доставка на техника. И не може да си получи техниката, защото не може да доплати. Проваля й се бизнеса.
Земеделецът К. не може да си изтегли парите от здравата иначе банка „Креди Агрикол“, с ново име „Виктория“, за да си плати оранта, пестицидите, заплати и сметки.
Тези хора са хиляди. Всички те са прецакани. Съсипани. Съсипателите им са няколко. Най-напред Пеевски и Цацаров, които създадоха паниката, за да рухне банката. После Искров, който не се намеси, за да спре паниката (като съучастник на първите), а после затвори и блокира за дълго КТБ и здравата банка „Виктория“.
Тези хора ги съсипа цялата държава, която не се намеси адекватно. МВР хукна да гони някакви, дето раздухвали паника във Фейсбук за Първа инвестиционна, а мълча за войната на цели вестници срещу КТБ. Цацаров, вместо да си посипе главата с пепел и да се арестува сам за създаването на банковата криза, тръгна да организира срещи да решава проблема с КТБ.

Вчера проф. Стив Ханке заяви, че КТБ никога не е била банка и трябва да се затвори. Има някакви основания. Но не е прав. Беше банка и още как. Беше „държавната банка“. В нея бяха парите на държавата. Хиляди вложители сложиха там парите си, защото това беше държавната банка. Тя беше пълна с пари.
Сега се опитват да пробутат на публиката едно менте –

КТБ била пирамида, създадена от Цветан Василев

Той някак излъгал всички. Е, кой ще повярва? Сега мнозина, които преди вдигаха врява срещу тази лоша банка, защото е свързана с Пеевски и „Кой“, се оказаха в един отбор с Пеевски, който също я нарича лоша банка.

А защо държавата си слагаше парите в пирамида? Защо БНБ след множество проверки не забеляза, че е пирамида? А сега изведнъж откри? Последно КТБ е проверявана от БНБ преди да купи банката „Креди Агрикол“ и нищо нередно не е забелязано.
КТБ е одитирана неотдавна съвсем официално от KPMG – достатъчно авторитетен международно признат одитор, който също нищо нередно не е забелязал. Това е много важен детайл и читателят е добре да го запомни. Защото това е официален одит. Сегашният одит, който предлага БНБ, е по-скоро е менте с пропагандни цели, за да го раздухват медиите на Пеевски. Той по договор не е официален одит, а консултантски доклад. Т. нар. одитори не са посмели да поемат пълната отговорност.
Всеки юрист може да поясни какво значи това. Когато вложители, пострадали, хилядите прецакани, също и акционерите на банката, започнат да съдят БНБ и държавата, за всеки български и международен съд по-голяма тежест ще има одитът на KPMG, а не въпросният доклад. И се получава едно много незавидно положение за БНБ, Иван Искров и неколцина около него. И за държавата, която ще плаща обезщетения. Допреди затварянето на банката има одит, който не намира никакви дупки в нея. След като я затварят, един доклад намира голяяяма дупка. Отговорността за периода след затварянето я носи БНБ. Случката може да свърши за Искров и други управители в банката и с наказателна отговорност – ако прокуратурата не се занимава с покривателство на далавери.

Как стана така, че КТБ изведнъж се оказа пирамида? Сега из Фейсбук пишат небивалици, че банката давала 10% лихва. Не, такава лихва банката в последните години не е рекламирала и предлагала. Който се е интересувал, може да е забелязал, че КТБ даваше 6-7% лихва, когато другите банки даваха най-много 4-5% (виж тук промоционалните оферти, когато от банката започнаха да изтеглят държавни пари). И, да, наистина е имало ВИП клиенти с лихва 9%. Но това са специални договори с т. нар. преференциална лихва – за хора с големи суми, за избраници като Вежди Рашидов, хора от елита, политиката и тям подобни. Сигурно това е порочна и извратена банкова практика –

да изхранваш с висока лихва ВИП персони,

за сметка на държавни пари, които седят в КТБ срещу 1,5% лихва (толкова е била лихвата за държавните компании, по официално признание на банкера Василев в интервю пред австрийски вестник). Но това още не е пирамида. (Дребна подробност – на такива ВИП вложители Законът за защита на влоговете не може да им помогне – те имат специални договори и не ги защитава).

Защо онези, които са лапали от тази банка – било високи лихви, било кредити, сега искат да я изкарат пирамида с дупка 4,2 милиарда?
Докладът на т. нар. одитори твърди, че имало обезценка 4,2 мрд. лева на задълженията към банката. Тоест, това са невъзвръщаеми кредити за 4,2 млрд. Страхотна дупка, наистина. Как я измериха?
Читателят може и да не разбира от банки и финанси, но случаят е сравнително ясен. Една банка е събрала 6 млрд. активи. Това са вложени пари срещу лихва, това са придобити фирми, това са депозити и разплащателни сметки за милиони – примерно на „Булгаргаз“ и един куп големи държавни и общински фирми (например като Топлофикация София – кой знае защо гербаджийската община е преместила парите за парното от общинската банка в КТБ) и др.

Значи, от една страна има събрани 6 млрд. лева, от друга има раздадени 5 млрд. кредити. Кредитите трябва да носят приход, с който да се плащат лихви на вложителите и дивиденти на акционерите. И в един момент банката е ударена с тежък предмет, както се изрази банкерът Хърсев. Най-напред тихомълком големи

клиенти са предупредени да си махнат парите от КТБ

По признание на шефовете на КТБ на една пресконференция още преди банката да рухне, фирми, свързани с Пеевски, са престанали да си изплащат кредитите към нея. Започва медийна атака – КТБ била зле, имало кражби чрез кредити, намесва се прокуратурата, канят медиите да гледат качулати полицаи как обискират офиси на етажа над банката, арестуват някакви нещастници, че искали да убиват Пеевски, обвиняват някакъв шеф в БНБ, че помагал на КТБ…

И вложителите хукват да теглят пари. КТБ олеква с милиард и половина за нула време. БНБ не се намесва да предотврати паниката. Асоциацията на банките също не се намесва. И КТБ сама моли БНБ да я постави под надзор. БНБ, вместо да поеме ръководството, просто я затваря, заедно със здравата дъщерна банка „Виктория“. И така от лятото до сега. За да прецака хиляди. Защо например квесторите не позволяват на длъжниците на КТБ да си плащат кредитите? Сигурно тепърва ще се търси отговор на този въпрос.

И така, след бърз „одит“, БНБ първо обяви, че са изнесени над 200 млн. в чували, с което Искров стана за смях. После, след дълго умуване, БНБ предприе „бавен одит“. Който не се оказа точно одит, а доклад. И този доклад измерил дупка 4,2 млрд. лева. Как? Пишещият тези редове се поинтересува как и се добра до информация отвътре. Одиторите са писали обезценка 100% за кредити, които са гарантирани с ипотека на имоти, ипотекирани за кредити и към други банки. Практика е части от един имот да се ипотекират за 2-3 кредита към различни банки. Ако имаш примерно мол, той може да се ипотекира за няколко кредита към различни банки. Но одиторите са писали 100% обезценка на кредити с такива ипотеки, независимо от конкретния случай, дори да са изплащани кредитите редовно. Писали са също 100% обезценка на някои кредити, чиито досиета липсват, защото са в прокуратурата. Така наистина може да се получи голяма дупка (пази Боже, ако със същия аршин почнат да мерят и други банки, какви дупки ще зейнат пък в тях). И този т. нар. одит на КТБ е раздухан с помощта на БНБ по вестниците.

В тая история няма добри и лоши

Опитват се обаче да ни изпързалят, че само Цветан Василев е лошият, а добрите са тия, които тъпчеха в банката държавните пари, печелеха от нея, лапаха изгодни кредити, взимаха със специални договори преференциални лихви.
„Изгнаникът“ в Белград Цветан Василев вече съобщи в сайта си как едни от най-апетитните активи на КТБ като холдинга „Петрол“ могат да се продадат на 1/3 от цената си. Същото се отнася за хотели, за заводи и  т. н. Всички, които имат да плащат кредити към банката, потриват ръце – ако я обявят във фалит, кредитите ще бъдат изкупени под реалната си стойност.

Ето още един детайл, от който на читателят ще му светне лампичка. От тази седмица най-новата и модерна печатница в България спира. Наричат я печатницата на Пеевски. В нея се печатаха неговите вестници. Сега те се местят да се печатат в старата вече печатница на „24 часа“и „Труд“. Читателят може сам да предположи с какви кредити е купена тази нова и модерна печатница (за поне 60 млн. евро). И защо тя трябва да спре работа – тоест да се обезцени? В тази врътка участват всички вестници, които по принцип трябва да са борци срещу далаверите. Комедия. Или трагедия. Зависи от гледната точка.
Това е само второ действие от драмата с КТБ. Колко още епизоди ще има това риалити шоу, предстои да видим. Но сценаристите, ако си мислят, че ще изкарат само един виновен и ще излязат чисти от тая каша, се лъжат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.