Как протестиращи се оказаха в един отбор с Пеевски

Някак се набива на очи… Месеци наред срещу КТБ имаше нападки от среди на протестиращите. Не че банката е била нещо светло и добро, което несправедливо очернят. Но някои акции срещу нея някак оставяха съмнение за преднамерени и за организирани от заинтересовани.

И ето, дойде ден, когато един друг заинтересован – Пеевски – се обозначи и започна открита война с КТБ – банката, с чийто шеф до вчера е бил близък, с когото заедно са правили бизнес. Банката, от която са текли едни кредити с изгодни условия.

И какво се получи? Протестиращи, които развяваха знамето срещу КТБ, се оказаха в един отбор с Пеевски. Хора, които викаха по площадите „Кой?“ Неудобно някак се получи… Дотук, да кажем, е съвпадение. Но всичко, което се изписва и говори срещу КТБ някак се съсредоточава само върху банкера Цветан Василев. Това вече е съмнително. Той бил създал пирамида, той излъгал едва ли не всички. Това се усеща и в коментари във Фейсбук, в изявления на банкери като Левон Хампарцумян, в коментари из медиите и т. н.

Очевидно има някакво негласно широко споразумение да се обяви Цветан Василев за лош, а останалите заинтересовани да прилапат каквото трябва. Това един блогър го нарече коалицията ППП – Прокуратура, Пеевски, Прокопиев. Дали е така точно, ще стане ясно. Но има видими опити Цветан Василев да се промотира като злодея, а останалите заинтересовани да останат целите в бяло.
Само че те сами пуснаха вентилатора и може да не осъзнават, че вече миришат.

Как така тази банка я пълниха с държавни пари, като е пирамида? И в кой момент стана пирамида? Когато Пеевски поведе война срещу нея и започна да препечатва с година-две закъснение публикациите от вестниците на Прокопиев ли?
Защо никой не пита за това, ами търсят какъв имот имал Цветан Василев в Швейцария. Бедният Блъсков, неговият вестник „Труд“ направил разследване и открил имот на банкера на брега на Женевското езеро. На левия бряг… В съзвучие с протестния сайт „Норешарски“, който разследва какъв апартамент имал Василев (всъщност дъщеря му) над „Кристал“ в София.

Никой не пита и защо фирми, свързани с Пеевски, са спрели едновременно да си изплащат кредитите към КТБ още преди банката да рухне – това съобщиха шефове от банката на пресконференция. Никой не пита как и защо много вложители в КТБ са били предупредени да си махнат оттам парите. Същото се случва и с фирмени сметки.

Това са все неща, които издават организирана престъпна група. Която с действията си предизвика банкова криза и тя тръгна и с други банки. Засега са ги спрели, а занапред?

И някак се създава впечатление, че в тази група участва и …главният прокурор. Този, който тябва да разкрива престъпните групи и престъпленията… Възможно ли е? Кой ще даде отговор и ще опровергае впечатленията? Демократичните телевизии? Медиите на Пеевски? Самата прокуратура? Т. нар. протестиращи?

От всички тези сега тече кампания, че в КТБ имало дупка от 4 млрд. Несериозно изглежда. И за това никой не пита. Всички тръбят като папагали за дупката (виж тук как определиха размера й).

Въпросите и коментарите се въртят само около лошия Цветан Василев. Необходимият грешник, зад който да се скрие цялата група.
И заинтересованите с кредитите потриват ръце. Някой ще се облажи от активите, удобно обезценени от един доклад.

В тази история лоши и добри няма. Всички са лоши.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.