Изборите променят разпределението на политическите сили в Тунис

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Тунис – люлка на Арабската пролет, избра вчера новите си депутати и наказа ислямистите, които са на власт от три години.

Тероризмът, който се шири в Тунис след революцията през 2011 г., не попречи на вчерашните избори за определяне на 217-те нови депутати в страната. По-малобройни и с по-малко ентусиазъм, отколкото преди три години, когато избираха Учредително събрание, тунизийците поне можаха спокойно да отидат до урните, за да гласуват на първите свободни парламентарни избори в историята си.

Изненада на вота, която телевизиите започнаха да подсказват още снощи, е победата на светската партия „Нидаа Тунес“ срещу ислямистката формация „Ан Нахда“ – на власт от три години.

Тунис и международната общност, която следеше изборите в единствената страна, където роденият от Арабската пролет демократичен процес продължава, могат само да се радват, че нито един атентат не смути вота. Два дни преди изборите, в петък сутринта, след продължила повече от денонощие обсада, силите на реда щурмуваха къща в Уед Елил, на 15-ина километра от столицата Тунис, където се укриваше група джихадисти. При операцията, приветствана от населението и цялата политическа класа, бяха убити жандармерист и шестима членове на въоръжената група, включително пет жени.

Подобно на премиера (Мехди Жомаа), министърът на отбраната Гази Жериби незабавно „призова всички тунизийци да гласуват масово и да не се страхуват от заплахите, тъй като целта на терористите е да възпрепятстват изборите, изграждането на демокрация и на правова държава“. Като предпазна мярка границата с потънала в хаос съседна Либия, където намират убежище туниски джихадисти, беше затворена за три дни. За сигурността по пътните артерии и при изборните бюра се грижеха около 80 000 полицаи и военни.

Вчера опашките от избиратели в 33-те избирателни района, където се гласуваше за 1300 кандидатски листи, обаче бяха по-малко, отколкото през 2011 г. Делът на негласувалите се очертава да бъде около 50 процента, както през 2011 г., но ако се има предвид броят регистрирани избиратели, активността е по-ниска, отколкото преди четири години. За три години броят на гласоподавателите е намалял с милион-милион и половина души. Тези числа отразяват осезаемото разочарование на населението, което не вижда условията му на живот да се подобрили и е уморено от безплодните политически боричкания.

Наказателен вот за управляващите

В сърцето на столицата Тунис, в изборната секция на ул. „Марсилия“ или в училището на ул. „Шарл де Гол“, близо до казбата (стария град), най-мотивираните изглежда искат да накажат управляващите. С недомлъвки хората доверяват намерението си да гласуват против „Ан Нахда“, ислямистката партия на власт през демократичния преход. „Пренасочвам напълно подкрепата си. Положението със сигурността и с икономиката е много лошо“, казва мъж. „Ще гласувам за опита“, заявява една жена и допълва: „Имаме нов Бургиба“, имайки предвид Беджи Каид Есебси, бивш министър при управлението на създателя на съвременен Тунис и водач на „Нидаа Тунес“ – основната опозиционна сила срещу ислямистите от „Ан Нахда“.

В столичните предградия, в бедния квартал Ибн Халдун, семействата, верни на ислямистката партия, също не крият намеренията си. „“Ан Нахда“ направи грешки, но се съвзе“, уверява жена с покривало, упреквайки други политически сили, че не са оставили партията да си върши работата.

Съдейки по данните от анкетите на изхода на изборните бюра, „Нидаа Тунес“ изглежда изпреварва „Ан Нахда“. Официалните резултати ще бъдат обявени след няколко дни. Ако се потвърди обаче, евентуалната победа на „Нидаа Тунес“, в която членуват немалко бивши величия от времето на режима на президента Бен Али, ще предизвести пълна промяна в политическата картина в страната, където избухна Арабската пролет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.