Край на символа на една епоха, няма го вече Б92

От Нова година Б92 отива в историята, а на мястото й идва ОТВ. Така ще се нарича новата телевизия, наследничка на Б92, научи „Блиц“. Със смяната на името ще завърши и промяната на концепцията на телевизията от информационна към забавна, започнала след като тази телевизия премина от ръцете на акционерите в тези на чуждестранен собственик.

Една от последните стъпки в тази посока е и практичното сваляне от ефир на предаването „Впечатление на седмицата“. В самата информационна къща не пожелаха нито да потвърдят, нито да опровергаят информациите, до които стигна „Блиц“.

„Ако бъде взето решение за промяна на името на телевизията, медиите и широката общественост ще бъдат своевременно информирани“, кратко коментира изпълняващият длъжността директор на Б92 Владан Анджелкович.

Той всъщност само повтори отговора, който получихме преди това от Отдела за връзки с обществеността на Б92, а нашата констатация, че все пак се мисли за това, защото „няма огън без дим“, остана без ясен отговор.

Не бе по-разговорлив и главният и отговорен редактор на Информационната програма и един от основателите на Б92 Веран Матич: „Смяна на името на Б92 не е сериозно разглеждана. Ако бъде взето такова решение, естествено обществеността ще бъде своевременно информирана“, написа кратко Матич, отговаряйки на въпросите ни.

С това на практика ще бъде изпълнено желанието на подписалите петицията за смяна на името на медийната къща Б92, организирана от един от нейните основатели Душан Машич. Той обясни инициативата с с желанието да се запази „споменът за всичко онова, което мнозина от нас вложиха, за да стане Б92 една от водещите информационни марки в Сърбия и региона“.

Б92 вече няколко месеца излъчва програмата си от репортажни коли, паркирани пред сградата на булевард „Зоран Джинджич“, където се намира редакцията, тъй като в момента медийната къща се мести на ново място, в комплекса, в който се намира и ТВ „Първа“.

Същевременно научаваме, че кабелният канал Б92 инфо ще продължи да излъчва под това име. Името си няма да сменя и Радио Б92, чиято централа в бъдеще ще бъде в бизнесцентъра „Евроцентър“, в центъра на Белград.

Горан Караджич, председател на Регулаторния орган за електронните медии, каза, че няма никакви пречки името Б92 да бъде сменено, защото това вече се е случвало при „прекръстването“ на ТВ „Кошава“ в ТВ „Хепи“ и на „Фокс“ в „Първа“.

„Необходимо е само да ни информират за смяната на името и да ни представят ново решение за логото“, каза Караджич. Бившата редакторка от Б92 Бояна Лекич съжалява, че, както казва, „марката Б92 е сериозно накърнена“.

„Иронията е в това, че минаваха години, а сегашният собственик не съумя да използва това, за което плати най-скъпо при покупката на тази телевизия – марката Б92. Напротив, всичко, което Б92 представляваше като марка, междувременно бе нарушено, а същевременно тази телевизия не успя да си изгради нито качествен, нито разпознаваем комерсиален профил. С желанието да седнат на два стола, паднаха на земята“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.