Дилма Русеф – преизбрана от благодарната работническа класа

Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

Въпреки опозицията от почти половината бразилски гласоподаватели, президентката Дилма Русеф бе преизбрана в неделя и ще има още 4 години, за да се опита да съживи изпадналата в стагнация бразилска икономика, която до преди време бележеше бурен ръст.

66-годишната Русеф, която на младини е била въоръжен партизанин марксист, успя да надмогне растящото недоволство от състоянието на икономиката, от лошите социални услуги и от корупцията и, макар и с трудно, да се добере до втори мандат за себе си и четвърти поред за своята Партия на трудещите се.

След една тежка и непредсказуема кампания, която противопостави по-бедните бразилци, благодарни за правителствените програми за борба с нищетата, срещу тези, които са ядосани от зациклилата икономика, Русеф сега трябва да намери начини да продължи ключовите си социални програми, като в същото време се опитва да води и икономическа политика за възстановяване на растежа.

Говорейки пред група облекчени свои привърженици снощи в столицата Бразилия, тя призна, че победата е минимална и че много избиратели са гласували за промяна. „Съзнавам, че съм преизбрана, за да направя големи промени, които бразилското общество изисква“, каза Русеф, след като спечели балотажа с 51,6 на сто.

Малката разлика от 3 процента, която й даде преднина пред центристкия кандидат Аесио Невис, са дължи главно на успехите в борбата срещу неравенството и бедността, постигнати след като Партията на трудещите се дойде на власт през 2003 г. Възползвайки се от плодовете на икономическия бум, свързан с растящия добив на суровини през последното десетилетие, бразилското правителство разшири социалните си програми, което помогна над 40 милиона души да бъдат изведени от бедността въпреки сегашните икономически трудности.

„Бразилският модел“ бе възприет от други левоцентристки партии из цяла Латинска Америка и победата на Русеф, колкото и да е минимална, е удар за консерваторите от региона. Тя означава още, че няма да има драматично подобряване на отношенията със САЩ, пострадали през последните години от търговски спорове и от шпионските програми на американското правителство, разгневили Русеф.

Около 40 на сто от 200-милионното население на Бразилия живее в домакинства, които печелят по-малко от 700 долара на месец, и именно огромната подкрепа сред тях осигури победата на Русеф в неделя.

Сега тя обещава да укрепи социалните придобивки, докато в същото време се опитва да съживи икономиката, изпаднала в рецесия през първата половина на тази година. Президентката вече обяви, че ще смени финансовия си министър – част от ангажимента й да преосмисли икономическата политика, която всички знаеха, че тя определя почти изцяло сама. „Победа с толкова минимална разлика намалява възможностите й да следва по-радикална политика. Почти половината страна е против това, което (Русеф) прави“, отбеляза Алберто Бернал, икономически експерт от базираната в Маями, САЩ, компания „Бултик кепитъл маркетс“.

Инвеститорите са толкова недоволни от нея, че бразилската фондова борса и валута отбелязваха през последните седмици спад след всяка предизборна анкета, която показваше, че тя укрепва позициите си в надпреварата. Нов спад се очаква и днес.

Въпреки това Русеф и нейният екип неизменно отхвърлят песимизма на пазарите, квалифицирайки го като нищо повече от внезапни изблици на спекулантите. Докато лагерът й празнуваше победата късно снощи, дългогодишният външнополитически съветник Марко Аурелио Гарсия каза пред репортери, че инвеститорите трябва да се укротят и „да вземат успокоителни“.

Победата на Русеф идва само година след мощните улични протести, обхванали Бразилия заради това, че напредъкът, постигнат през последното десетилетие в много области, забуксува. Забавящата се икономика, растящите цени и гневът от липса на инвестиции в обществените услуги накараха мнозина да се запитат дали Партията на трудещите се не е изчерпала способността си да подобрява живота на хората в една страна, в която все още не може да се преодолее огромната пропаст между бедни и богати.

СТРАХ ОТ НЕИЗВЕСТНОТО

Невис, който е сенатор и бивш губернатор на щат, подкрепян от горните слоеве на средната класа и богатите, обаче не успя да убеди мнозинството бразилци, че разполага с достатъчно нови идеи, за да измести Русеф от властта. Не му помогна и това, че много бедни бразилци асоциират неговата Социалдемократическа партия с по-слабо изразена политика на социално включване. Лагерът на Русеф не пропусна да експлоатира този неин имидж.

„Макар и нещата да вървят на зле, много избиратели предпочитат да се придържат към познатото пред риска от неизвестното“, каза Фернандо Абрусио, професор по политически науки от бизнес школа в Сао Пауло.

Вторият мандат на Русеф няма да бъде лесен, особено защото забавящият се икономически растеж подлага на напрежение правителствения модел, разчитащ на високи данъчни постъпления за финансиране на социалните програми и субсидирани кредити за компаниите и потребителите. Бразилската икономика, която растеше с около 7,5 на сто в годината, преди тя да дойде на власт, върви към растеж от под 1 на сто тази година. Досегашните усилия да бъде стимулиран растежът, най-вече с данъчни облекчения и различни субсидии за избрани отрасли, се оказаха до голяма степен напразни.

Междувременно инфлацията, която е стар проблем в една страна, където цените често се изплъзват изпод контрол, варира над горната граница от 6,5 на сто на поставеното от правителството целево равнище. И макар безработицата да е все още на ниво, близко до историческия минимум, икономистите не вярват това положение да се задържи с оглед на спадащите инвестиции, забавянето на растежа и очакваната несигурност, които тласкат работодателите към съкращения.

Според икономистите, за да коригира курса си, Русеф трябва да предприеме отдавна назрели реформи на данъчното и трудовото законодателство с цел увеличаване на производителността и по-нататъшно интегриране в глобалния пазар. „Без повишаване на ефикасността и без превръщане на Бразилия в по-производителна част от глобалната икономика, страната само ще крета“, каза Марсио Гарсия от Папския католически университет в Рио де Жанейро.

Русеф ще се окаже изправена и пред дилема в Конгреса, където расте недоволството от управляващата партия и се надига остра реакция поради разрастващия се корупционен скандал около държавната петролна компания Петробраз.

През последните седмици бразилските медии нашироко се занимават с изтеклите признания на бивш шеф на компанията, отнасящи се до подкупи, постъпващи в касата на Партията на трудещите се от фирми заради спечелени поръчки. Едно списание съобщи, че друг от главните заподозрени по разследването е казал пред прокурорите, че Русеф е знаела за тази схема – обвинение, което тя яростно отхвърли.

„Тя ще бъде изправена пред съпротива на няколко фронта. Победата й дойде въпреки всички проблеми, пред които е изправена, а не в резултат на добре свършена работа“, отбеляза по този повод Карлос Мело, преподавател по политически науки в „Инспер“ – бизнес школа в Сао Пауло.

Още по темата: Скромна преднина за Дилма

След едни от най-оспорваните избори в Бразилия от десетилетия президентът на страната Дилма Русеф беше преизбрана със скромна преднина, гарантирайки, че най-голямата латиноамериканска държава ще продължи да се управлява от Партията на трудещите се, обещала да се справи с неравенството, посочва британският в. „Гардиън“.

Досегашният президент на Бразилия Дилма Русеф триумфира на вчерашните избори, печелейки с едва 3 процентни пункта избори, разделили страната на богати и бедни, отбелязва в. „Файненшъл таймс“. Изборите обаче като че ли бяха по-лесната част. Сега Русеф има обезсърчаващата задача да обедини отново държава, разделена от най-ожесточената кампания в последните десетилетия, да съживи боксуващата икономика и да укроти враждебните пазари, коментира всекидневникът.

В нощта на победата си преизбраният президент на Бразилия Дилма Русеф призова за диалог и единство. Победата й идва след враждебна кампания, белязана от раздути от социалните мрежи лични нападки, която радикализира пропастта между десни и леви в бързоразвиващия се латиноамерикански гигант, пише френският в. „Монд“.

След ден, сторил се безкраен на милиони бразилци, Дилма Русеф беше преизбрана за държавен глава с 51, 64 процента от гласовете, срещу 48,36 процента за противника й Аесио Невис – най-близките резултати между съперници от настъпването на демокрацията в страната през 1985 г., отбелязва в. „Фигаро“.

Тази победа, която осигурява на Партията на труда четвърти мандат от избирането на Луис Игнасио Лула да Силва през 2002 г., Русеф дължи преди всичко на предаността на североизточния район на страната – най-бедния, но и най-динамичния в последните десет години, където за нея са гласували над 70 процента от избирателите. Така населението й се отблагодарява за социалните програми, но и за политическото приобщаване като цяло и за държавните инвестиции в тези традиционно пренебрегвани от елита щати, подчертава „Фигаро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.