Борис Акунин: Страната тъне в мрак, но путинизмът няма да издържи дълго

Борис Акунин. Снимка: Уикипедия

Днешната политическа система в Русия – т. нар. путинизъм, „няма да издържи дълго“, предрича известният руски писател Борис Акунин, цитиран от Франс прес.

Акунин заявява, че е „песимист за Русия в краткосрочен план, но оптимист в средносрочен“, въпреки че днес страната му „тъне в мрак“.

„Страхувам се, че ще трябва да се плати висока цена за смянана режима“, изтъква литераторът пред АФП в кулоарите на фестивала „Джоузеф Конрад“, организиран в Краков (Южна Полша) в чест на големия британски писател от полски произход.

Руският „режим без съмнение ще си отиде, просто защото е извънредно неефикасен, един исторически анахронизъм“, допълва Акунин – създател на прочутия детектив Ераст Фандорин, събрал ведно черти на Джеймс Бонд и Шерлок Холмс в романи из живота на царска Русия от предреволюционния период.

Запитан за видимо ефективните действия на руската власт в Украйна, Акунин признава, че „не знае много добре какво става там“, но изразява убеденост, че „руската заплаха е фактор, сплотяващ украинската нация“. Като основен проблем на украинците той определя „същия като в Русия – корупцията“.

Участвал в демонстрации срещу Путин в Москва, писателят наред с книгите за Фандорин пише история на Русия в 8 тома, два от които вече са излезли.

Манталитетът на руския народ според него има твърде дълбоки корени, стигащи „чак до Златната орда. Днешна Русия е наследила далеч повече от империята на Чингис хан, отколкото от Византия“, посочва той.

И заявява: „Не бих могъл да остана обективен, говорейки за Ленин или за Сталин. За последния ще може да се говори, едва щом стане невъзможно той да се върне отново. А сега виждаме нещо като ренесанс на сталинизма“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.