Как може Виктор Понта да загуби изборите

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

По-малко от седмица преди първия тур на изборите, изглежда че няма нищо, което да промени подреждането на първите двама кандидати за президент на Румъния.

Според всички сондажи и предвиждания, и изключвайки възможността прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията да задържат един от двамата финалисти, днес знаем, че на втория тур ще трябва да избираме между Виктор Понта и Клаус Йоханис.

Това не означава, че резултатите от първия тур не са изключително важни за сметките, комбинациите и прегрупиранията, които ще се случат след 2 ноември.

В зависимост от разликата в резултата между първите двама класирани ще стане известно какви са шансовете на Йоханис да победи Понта на втори тур. Това ще определи начина и темпото, по които ще се прегрупират лагерите на кандидатите, излезли от надпреварата, в полза на двамата останали кандидати за президент, които ще се борят са креслото в Котрочени (президентския дворец – бел. ред.).

Разликата в резултата от първия тур между Понта и Йоханис ще има силен психологически ефект върху електората в перспектива към втория тур, но и върху политическите машинации зад гърбовете на двамата кандидати.

Ако разликата между двамата продължи да намалява, както показват публикуваните днес (вчера – бел. ред.) сондажи на обществено мнение, един близък резултат между двамата на първия тур ще има като последствие обезсърчаване на лагера на предизборния съюз на социалдемократите, които ще установят още веднъж колко различна е реалността от сондажите, с които се топлят преди вота.

Лошата новина за социалдемократите е, че никаква разлика между двамата, в границите на представената от сондажите от близо 10 процента, не дава предимство на Виктор Понта, тъй като подобен резултат може да има като единствен ефект мобилизиране на десния електорат или на този, който е против Понта – отношение, което се ражда инстинктивно от желанието да се изравни една надпревара, в която единият от кандидатите е представян и като победител.

Това е и най-слабото място на кандидата Виктор Понта и неговата партийна машина и пропаганда – чувството на сигурност за победата преди крайния резултат от гласуването.

Това можеше да се види най-добре в случая със стенограмите от делото на (Виорел) Хребенчук, където разговорите между лидерите на партията показаха съвсем точно манталитета на онези, които вече се видяха със спечелени избори и с единствен проблем, останал за разрешаване: подялбата на партията, на правителството и на властта след изборите.

Представата за една неизбежност, която се вихри и отвежда Виктор Понта в Котрочени, би могла да е единственият път, чрез който съревнованието между двамата кандидати би могло да се уравновеси. Тъй като тази предизборна кампания няма нищо общо с някаква политическа програма, основният губещ е кандидатът на СДП, чиито празнини или хитрини в биографията, го теглят надолу повече от кандидата на Християн-либералния съюз – един кандидат, паднал отскоро в общата „мизерия“ на дясната политика. (Клаус Йоханис стана лидер на Национално-либералната партия след изборите за Европейски парламент през май – бел. ред.)

От тази гледна точка и делото, което има Йоханис с Националната агенция по прозрачност във Върховния съд (за конфликт на интереси – бел. ред.), може да бъде видяно като последствие от влизането в дясната политика от град Сибиу, а ефектът върху електората може да бъде подобен на този в случая с актьора Мирча Дякону – по-скоро трамплин, отколкото пречка по пътя към гласовете.

(Актьорът Мирча Дякону, бивш директор на букурещки театър, бе избран за евродепутат с неочаквано висок резултат, въпреки че Върховният съд потвърди решение на Националната агенция по прозрачността, според което Дякону се намира в конфликт на интереси и съответно няма право да заема обществени постове за срок от три години. По-късно правосъдието му разреши да се кандидатира. – бел. ред.)

Иначе шестте къщи на Йоханис са преминали пазарна оценка, за разлика от четирите на Виктор Понта, а децата, които няма кметът на Сибиу вече не са предимство, след като тяхната липса е коментирана точно от Габриела Фиря (сенаторка от СДП със спорна репутация – бел. ред.).

Остава ключов начинът, по който политическите партии, излезли от надпреварата, ще се прегрупират след първия тур зад двамата кандидати, макар че тук ще има малко изненади. Едва тогава водите ще се оттеглят и всеки ще бъде принуден да избере един от двамата. Тъй като се предвижда към СДП да се прикрепят повечето от победените на първия тур, представата за Понта като кандидат, който не може да бъде спрян по пътя към Котрочени, ще стане още по-силно подчертана.

При тези условия само страхът от Понта, като вече избран, би могъл да изкара пред урните част от все по-нарастващия електорат, който през последните години не гласува на първо място заради отвращението от политическата класа. При подобен сценарий обединителният и помирителен дискурс на Понта ще има ролята на детонатор за онези, които не искат да бъдат обединени в един илюзорен национален консенсус.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.