Самолетът гигант Airbus A380 с екстри – играчка за Абрамович и богаташи

На борда на А380 се намира едно от най-скъпите помещения за храна в света. Снимка: Edése Doret Industrial Design
Airbus A380 струва 320 млн. долара и ще излезе на пазара в средата на октомври с първата доставка за Сингапур Еърлайнс. Снимка: Ройтерс

Според статия във в. “Фигаро” руският милиардер Роман Абрамович си е поръчал новия Airbus A380. Досега олигархът летеше “само” на Боинг 767. Въпреки че Абрамович отрече информацията, а говорителят му Джон Ман заяви пред журналисти, че това не отговаря на истината, “Фигаро” държи на своето. Новият суперсамолет на втория по богатство руснак трябва да бъде доставен след четири години, а поръчката е взета от Lufthansa Technik.

Още през юни търговският директор на Еърбъс Джон Лехи съобщи на авиоизложението в Борже, че компанията преговаря с няколко частни лица. Засега обаче той не е потвърдил информацията, че вече има подписан договор за продажба за най-скъпия самолет в света. В очакване на много подобни покупки, летището в Ница вече започна да преоборудва пистите си за новия А380 VIP, чиято цена е над 350 млн. долара.

Според каталога на Еърбъс, A380 струва точно 320 млн. долара (или 236 млн. евро) и на него има място за 555 пътници, които при необходимост може да станат не повече от 820. Той е висок 24 м, дълъг е 80 м, има две палуби и може да измине с едно зареждане 15 000 км. А380 ще излезе на пазара в средата на октомври с първата доставка за компанията Сингапур Еърлайнс. Самолетът ще бъде предаден на компанията на 15 септември в Тулуза и след няколко дни ще бъде на сингапурското летище Чанги. Първият полет ще бъде осъществен на 25 октомври.

Каталожната цена на огромния самолет се отнася обаче само до стандартната изработка. Луксозното обзавеждане и реконструкцията според желанията на клиента ще прибавят към цената доста солена сума. Въпреки това отдел “Продажби” на Еърбъс от самото начало предвиждат извънреден вариант на А380. Целевата му група са правителства, концерни и заможни частни лица.

Със задачата да вкарат колкото се може повече лукс на 600-те квадратни метра на борда на самолета са били натоварени няколко дизайнера. Свои проекти са представили VIP-отделът на Луфтханза и американската фирма Edése Doret Industrial Design. Edése Doret са разработили вътрешното пространство на самолета, като са инвестирали във възможно най-скъпи и префинени идеи. Пример за това е т.нар. “стълба към звездите”, която може да бъде разпъвана отвътре навън, без да се налага да се осигурява достъп до самолета отвън. Идеята е заимствана от самолета на американския президент Air Force One. По нея пътниците се качват от корема на самолета, където обикновено е багажното помещение.

Airbus A380 струва 320 млн. долара и ще излезе на пазара в средата на октомври с първата доставка за Сингапур Еърлайнс. Снимка: Ройтерс

Airbus A380 струва 320 млн. долара и ще излезе на пазара в средата на октомври с първата доставка за Сингапур Еърлайнс. Снимка: РойтерсРазбира се, А380 има и достоен бар. Самолетът може да прелети 15 000 км без кацане и без необходимост да зарежда с гориво или с алкохол. Снимка: Edése Doret Industrial DesignКожените мебели на борда на А380 дават възможност за отмора в истински лукс. Снимка: Edése Doret Industrial DesignНа борда на А380 се намира едно от най-скъпите помещения за храна в света. Снимка: Edése Doret Industrial DesignНа горната палуба са помещенията на собствениците на А380. Снимка: Edése Doret Industrial DesignСнимка: Lufthansa TechnikСнимка: AirbusСнимка: AirbusСнимка: AirbusПосетител разглежда Airbus A380 на авиоизложението в Хонг Конг през 2007 година. Снимка: РойтерсТака изглежда AirBus A380 VIP отвътре. Неслучайно самолетът е наречен "летящ палат". Снимка: Edése Doret Industrial Design

Във версията на Edese на долния борд са помещенията за екипажа, който трябва да се грижи за комфорта на пътниците. Създателите на проекта са помислили и за това, че за да се избегнат ненужни излитания и приземявания, са необходими два пилотски екипа. На основния борд са предвидени 25 места бизнескласа, столова за 14 души, бар и мултимедийно помещение. На горния борд са покоите на собствениците на самолета с офис, игрална зала, помещения за гости и баня, оборудвана с басейн. Специални канали около басейна трябва да гарантират, че и при не съвсем спокоен полет водата няма да се разплиска по таваните.

VIP-версията на Еърбъс А380 е наречена “летящият палат”. Президентът на Edése Doret Industrial Design Едес Доре заяви, че въпреки че е предварително установен, дизайнът подлежи на промени според желанията на клиента.

Проектът на Луфтханза за луксозния вариант на A380 предлага спални с огромни легла, дебели килими и бани. На борда има офис с достъп до интернет, вечерна зала, която може да се използва за забавления на гостите и за бизнес-срещи, както и зала за театрални постановки.

Новата тенденция на пазара самолети да се преоборудват за частни цели се появи отскоро. Тя се дължи на желанието на богатите да не чакат излишно по летища и да пътуват в лукс. Досега най-предпочитани бяха Airbus A319 и A320, Боинг 737 и 757. На частни лица са продавани също така Боинг 747, 767 и 777, като последните купувачи на Боинг 767 са основателите на Гугъл.

Преди дни e-bay продаде на интернет-аукцион два билета за класа “лукс” за първия полет на A380 за повече от 100 000 долара. Наддаването беше организирано от Сингапур Еърлайнс, а заявките са били повече от 160. Началната цена на билетите е била 380 долара. Местата в икономичната класа са стартирали от цена 3,8 долара и са се продали за 1825 долара. Билетите за бизнескласата са били обявени за 38 долара и са стигнали 5900 долара. Търгът ще приключи на 10 септември, след което билетите ще се продават по обичайните фиксирани цени. Организаторите на наддаването съобщиха, че по-голямата част от приходите от аукциона ще отиде за благотворителни организации в Сингапур и за две детски болници в Сидни.

Живеещият в Лондон Абрамович между другото е собственик на футболния клуб „Челси“ и губернатор на руския регион Чукотка. Състоянието му се оценява на 15 млрд. евро, като е натрупано в началото на 90-те години, когато тогавашният руски президент Борис Елцин имал съмнителен бизнес с олигарха. Счита се, че Абрамович е сред доверените лица и на президента Владимир Путин.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.