Беларус залага на патриотизма, за да се дистанцира от Русия

Франс прес

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

Все по-разтревожени от кризата между Москва и Киев, беларусите отново си припомнят народните традиции, разиграват патриотичната карта, за да се раздалечат от Русия – своя могъщ съсед и основен съюзник.

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко изненада това лято хората в страната, като държа реч не на руски, както обикновено, а на беларуски – общонародния език, макар че бе го нарекъл „беден“.

Патриотизмът от няколко месеца е на почит в тази бивша съветска република, граничеща с Русия. Все повече от нейните 9.5 милиона жители тръгват на курсове по беларуски и вдигат сватби по народен обичай.

Това прехласване по националната идентичност не е нищо друго освен политически акт, смята Алексей Корол – анализатор и историк. „Подчертавайки националните си особености, хората изразяват несъгласие с агресията и шовинизма на руснаците“, уверява той пред АФП.

Беларусите следват според него примера на своите съседи от Украйна – за украинците родната реч е символ на съпротива срещу влиянието на Русия, обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти, които се сражават със силите на Киев в източните региони.

„Шевиците на съпротивата“

Излязла е мода да се носят „вишиванки“ – дрехи, везани с народни шевици, било то на улицата или в нощните клубове. Шивачката Юлия Литвинова е просто затрупана с поръчки за такива ризи, носени по-рано само от селяните.“Имам поръчки за три месеца напред, а преди бродирах само по две месечно“, чуди се тя.

Цената на ризите – между 160 и 560 евро бройката, си е бая тлъста за тази страна със средна заплата едва 400 евро. Който няма как да си позволи везани тоалети, може да избира от богата гама тениски с беларуски фолклорни мотиви.“Продал съм над хиляда от два месеца насам“, радва се Павел Белавус. Наложило се да пусне собствен сайт, за да задоволи
търсенето.

Предприемачът е организирал и панаир за майсторите на народни носии. Събитието, разгласено от държавните медии, привлякло хиляди посетители и пожънало голям успех.
„Всичко това трябва да се закриля и пази – шевиците, носиите, езикът. Това е наследство от предците ни“, изтъква Альона Хлопцева, посетила изложението.

„През последните години властите се опитваха да потиснат националната идентичност на беларусите – казва аналитикът Алексей Корол. – В обществената култура обаче тлееше съпротива и събитията в Украйна я разпалиха.“

Културната политика на държавата полека-лека вече се променя, по-специално що се отнася до беларуския език, подкрепян обичайно само от опозицията.

Лукашенко винаги е правил опити да ограничи употребата на беларуския в страната – дори бяха уволнявани преподаватели, водели обучение на този език. Но днес учениците задължително учат беларуски един час повече седмично – предишната програма предвиждаше само два.

Критика срещу Русия

Беларуският лидер вижда тук начин да се разграничи от Русия – през март той разкритикува решението на Москва да присъедини украинския полуостров Крим.

„Този подход е неправилен“, заяви той през октомври по телевизия „Евронюз“, поставяйки под съмнение руските аргументи – според тях Москва само си е върнала региона, който е бил неин до 1954 г.

„Ами хайде да се върнем във времената на хан Батий или във времената на монголско-татарското иго. Е, тогава ще трябва практически цялата територия на Русия, Западна Европа и Източна Европа да се даде на Казахстан, Монголия или на някой друг“, подхвърли Лукашенко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.