50 страни си дават дума да се борят срещу укриването на данъци

Франс прес

Близо 50 страни трябва да се срещнат на 29 октомври, в Берлин и да поемат ангажимент автоматично да започнат да си обменят данъчна информация до 2017-2018 година. Това е голям напредък в борбата срещу укриването на данъци и измамите, които им струват стотици милиарди евро.

„Структурните възможности за измами на данъчните власти изчезват. (…) Ерата на банковата тайна приключи“, с радост заявяват служители в министерството на финансите на Германия, която ще бъде домакин от 29 до 30 октомври на срещата на Световния форум по прозрачност и обмен на данъчни сведения. Форумът обединява 122 страни и територии, както и ЕС.

Залогът е мащабен: близо 5,8 трилиона евро се укриват в данъчни убежища, а това е пропусната полза на стойност 130 милиарда годишно за данъчните администрация по цял свят, според френския икономист Габриел Зюкман, специалист в борбата срещу данъчните измами.

Многостранното споразумение, което трябва да бъде подписано, се основава на критериите, определени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Нормата, наложена от ОИСР, по искане на Г-20, има амбицията да се превърне в международен стандарт. Тя предвижда най-вече край на банковата тайна. Досега именно тя често бе сочена от Швейцария или някои данъчни убежища като мотив за отказа им да предоставят сведения за състоянието на авоари, които са внесли чуждестранни граждани, на властите в тяхната родина.
Този процес на борба срещу измамите и укриването на данъци, вдъхновен от закона Fatca (от съкращения на английски на Foreign Account Tax Compliance Act), гласуван през 2010 година от САЩ, вече трета година набира скорост.

Американският закон, влязъл в сила тази година, задължава чуждестранните банки системно да информират данъчните власти в САЩ за сметки и депозити на техни клиенти американци за суми над 50 000 долара.

Пет европейски страни – Германия, Франция, Великобритания, Испания и Италия – се вдъхновиха от този текст и призоваха през 2011 година автоматичният обмен на данъчна информация да обхване всички страни.

След месеци на преговори, белязани от съпротивата на някои страни като Люксембург и Австрия, чиито банки живеят в голяма степен от банковата тайна, ЕС успя преди две седмици да постигне споразумение. Двайсет и осемте страни членки се ангажираха да участват в схемата на автоматичен обмен на данъчни сведения от 2017 година. Изключение направи Австрия, която се позова на технически причини и обяви, че ще се присъедини към останалите членки на ЕС през 2018 година.

Срещата в Брюксел (29-30 октомври) трябва да позволи да се преодолее европейската рамка с присъединяването на редица други развити страни към процеса.

Швейцария се ангажира

Увеличеният брой страни, които ще подпишат „многостранно споразумение за компетентните власти“ е „първият необходим етап, за да се задейства на практика автоматичният обмен на информация“, обясняват експерти на ОИСР. Конкретно става дума да се определи във всяка една страна коя институция ще събира данъчните данни, за да ги предостави на другите държави, подписали споразумението.

Обещаният натиск от този процес вече дава плодове. През последните две години над половин милион данъкоплатци в света по своя воля са внесло в данъчните си служби близо 37 милиарда долара, неплатени налози и лихви, сочат данните на ОИСР, които бяха публикувани това лято.

Друг сигнал за новата динамика – Швейцария, която досега бе символ на банковата тайна, трябва официално да потвърди в Берлин намерението си да се ангажира в борбата срещу данъчните измами.

Швейцария „ясно ще обяви присъединяването си към изграждането на площадка за автоматичен обмен на данни“, заяви посланикът на Конфедерация Фабрис Филие пред германски медии.

Страната възнамерява да задейства тази система през 2018 година, докато направи необходимите законодателни промени, уточни той.

Радикална смяна на курса: бившият швейцарски министър на финансите Ханс Рудолф Мерц беше заявил още през 2008 година, че защитниците на банковата тайна „ще си счупят зъбите“, ако се захванат с нея.

И един парадокс. САЩ, които са инициатори на движението, се придържат към закона си Fatca без обаче да приемат нормата на ОИСР, която налага пълна реципрочност в обмена на информации между държавите.

Точният брой на страните, които на 29 октомври ще се ангажират да обменят данъчна информация, все още не е известен, но „натискът се усеща“, твърдят служители на германското министерство на финансите. И едно доказателство – „някои данъчни убежища“ ще бъдат сред подписалите споразумение, а миналата седмица е имало включвания в списъка в последната минута.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.