Руски хакери, подкрепяни от властта, действат срещу Запада

С подкрепата на руските власти хакерската групировка Ей Ти Пи 28 (АТР28) е осъществила през последните две години серия от кибератаки срещу различни учреждения и организации, включително НАТО, ЕС и британски държавни структури.

Това пише „Файненшъл таймс“, като се позовава на подготвен за публикуване днес обширен доклад на американската компания за кибернетична сигурност „ФайърАй“ (FireEye), информира Би Би Си.

Според „ФайърАй“ (FireEye) базирана в Русия група хакери под името Ей Пи Ти 28 (АРТ28) редовно краде данни, засягащи НАТО и страни, съюзни на САЩ, писа вчера „Уолстрийт джърнъл“.

Миналата година „Мандиънт“ (Mandiant) – дъщерна фирма на „ФайърАй“, проследи дейността на китайски хакери от групата Ей Ти Пи 1. След като бе публикуван нейният доклад, властите на САЩ повдигнаха наказателни обвинения срещу неколцина китайски офицери, членували в хакерската група. Според „ФайърАй“ обаче Ей Ти Пи 28 е далеч по-изкусна и потайна организация от китайските хакери, се казва в статията на „Файненшъл таймс“.

„Характерните за Ей Ти Пи 28 избор на целите, използваните вредоносни програми, езикът и часовете на работа ни водят до мисълта, че следим една целенасочена и продължителна шпионска дейност. С оглед всички налични данни смятаме, че дейността на Ей Ти Пи 28 се плаща от правителството на Русия“, цитира извадки от доклада британският вестник.

Според експертите тази хакерска група дълго време е атакувала правителствени служби на Полша, Унгария и Грузия, НАТО, Европейската комисия и ОССЕ. Шпионирала е също десетки военни аташета на различни страни, включително служители на отбранителните ведомства на САЩ, Великобритания, Канада и Норвегия, се казва в материала.

За да разбият компютрите им, хакерите използвали „цял комплекс от различни компоненти“ – изпращали например вируси, скрити в имейли. Създавали и фалшиви сайтове, които обекти на нападенията преглеждали погрешка вместо истинските и заразявали със шпионски програми своите мрежи.

„Този доклад е сред първите, конкретно споменаващи за кибершпионаж от страна на руските власти. Досега цялото внимание бе фокусирано върху Китай. Всъщност обаче Русия е играч, къде по-опитен в тези неща“, смята бившият британски разузнавач Питър Робъртс.

„Русия по-ефикасно интегрира кибершпионажа в своята мащабна геополитическа стратегическа кампания – не само военна, но също икономическа и политическа. Тя е и много по-изобретателна от тактическо гледище“, цитира експерта „Файненшъл таймс“.

Руското външно министерство отказа да коментира подробности от доклада, но заяви официално, че властите в Русия не подкрепят хакерите, добавя Би Би Си.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.