Американците гласуват за или против фракинга, марихуаната и минималната заплата

ДПА

Гласоподавателите в САЩ ще се произнесат на 4 ноември по над 140 въпроса от щатско и местно значение като легализирането на марихуаната, забрана на фракинга, газираните напитки и минималната заплата.

Инициативите за марихуана се следят зорко, особено на щатско ниво в Аляска и Орегон. Тези два щата и Вашингтон ще решават дали да легализират дрогата с развлекателна цел за хората над 21 години.

Гласоподавателите във Флорида ще решат дали да позволят продажбата на медицинска марихуана, а избирателите в щата Вашингтон може да се произнесат за премахване на данъчните преференции за производителите на марихуана.

Тези въпроси от щатски характер са само част от многобройни местни инициативи, свързани с марихуаната, в цялата страна, по които ще се гласува, според Ballotpedia – онлайн енциклопедия за политиката и изборите в САЩ.

Местните избирателни инициативи в Мейн, Масачузетс, Мичигън, Ню Мексико, Колорадо и Калифорния се отнасят до декриминализиране на тревата или за подобряване на съществуващите закони. Няколко местни общности ще решават дали да позволят марихуана за медицински цели.

Колорадо – първият американски щат, въвел легалната продажба на марихуана с развлекателна цел, е внесъл за гласуване 9 местни мерки. Четири предвиждат да се забрани канабисът или да се обяви мораториум върху продажбите му, а пет по един или друг начин го насърчават.

Загрижеността от двата основни здравословни проблема в САЩ – диабет и затлъстяване, направиха безалкохолните напитки изборна тема в два града в Калифорния.

Предложение, което ще се гласува в Сан Франциско, предвижда допълнително облагане на безалкохолните напитки с по 2 цента на 30 грама. Това ще добави по 24 цента към цената на всяко кенче от 354 грама и ще носи допълнителни приходи за хазната от около 31 милиона долара годишно.

Парите ще се използват за финансиране на здравни програми в държавни училища и паркове. Прокарването на предложението няма да е лесно: за целта ще е необходимо супермнозинство от две трети.

Избирателите в Бъркли ще гласуват за по-малък допълнителен данък на подсладените напитки (без алкохолните) – от около 12 цента за кенче. Привържениците на инициативата я наричат „Инициатива за детско здраве“.

Ако и двете предложения бъдат приети, за първи път в САЩ ще има подобен данък за газираните и подсладените напитки.

Съдбата на най-ниско платените работници в Америка ще бъде на дневен ред в пет щата – Аляска, Арканзас, Илинойс, Небраска и Южна Дакота – и в поне два калифорнийски града, Юрека и Оукланд. Там ще се гласува за подкрепяното от демократите и президента Барак Обама предложение минималната заплата да бъде повишена от 7,25 долара на 10,10 долара на час.

Според допитване на изследователския център „Пю“ 73 на сто от американците подкрепят повишаването, но Конгресът отказва да гласува. В 21 щата ще се гласува за минимална заплата над 7,25 долара на час.

Шест инициативи – две в Охайо, една в Тексас и три в Калифорния – са за забрана на фракинга – метод за извличане на природен газ. Инициативите се ползват с подкрепата на природозащитниците, които се притесняват от ефекта на фракинга върху питейната вода и природата като цяло.

Забрана за отглеждане на генно-модифицирани организми фигурира на изборите в окръг Хумболт, Калифорния, и окръг Мауи, Хаваи.

Други интересни въпроси, по които ще се гласува са: поправка към закона за правото на лов и риболов в Алабама; определянето в наказателния кодекс на Колорадо на неродените човешки същества като „човек“ и „дете“ като мярка срещу абортите, което ще изисква и конституционна поправка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.