Политически брокер: новата роля на Джо Байдън

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Ако гласовете в Сената се разпределят поравно между демократи и републиканци в резултат на междинните избори във вторник, вицепрезидентът Джо Байдън може да се окаже големият победител. Като председател на Сената американският вицепрезидент има право на решаващ глас, независимо от това коя партия има контрол над Сената.

Безизходни гласувания 50 на 50 в 100-членната горна камара на американския Конгрес стават много по-вероятни, когато членството в Сената се изравни между двете партии.

Републиканците вече контролират Камарата на депутатите и им е необходимо да завоюват само още 6 места, за да установят контрол и над Сената. Предизборните анкети сочат, че тази вероятност нараства. Непопулярността на президента Барак Обама тегли неговата партия надолу, като се очакват дори още по-тежки загуби за демократите.

Техните надежди да избегнат републиканско мнозинство са свързани с щати като Аляска, Арканзас, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Ню Хемпшир и Северна Каролина – консервативно ориентирани щати, в които демократите се борят трудно.

Но ако републиканците спечелят само 5 места, това може да повиши акциите на Байдън на прага на 2016 г., когато, както сам е казвал, той може отново да се кандидатира за президент. Това дори може да му помогне да се опита да съперничи на статута на рокзвезда, на какъвто сред демократите вече се радва Хилари Клинтън. От друга страна, това може да забърка Байдън в сложни политически битки на Капитолийския хълм с потенциална опасност попътно да отблъсне някои избиратели от него.

„Това изведнъж превръща Джо Байдън в ключова фигура във Вашингтон и показва, че той е играч с властови потенциал“, каза Дъглас Бринкли, президентски историк в университета „Райс“.

Приятели и колеги на Байдън казват, че той се блазни от шанса да играе ролята на човек, от когото зависят ключови политически решения. Самият той като продукт на Сената е прекарал почти четири десетилетия, потопен в традициите и задкулисието на горната камара, и едно такова зрелищно завръщане би му позволило да покаже на бившите си колеги, че все още е в
играта.

Един поравно разделен Сенат обаче е нещо относително рядко в американската политика. За първи път това се е случило при президента Джеймс Гарфийлд през 1881 г., когато една специална сесия, за която се очаквало да трае само 11 дни, се проточила до 11 седмици, тъй като Сенатът се оказал в патова ситуация, сочат архивите на историческия отдел на камарата.

Следващият поравно разделен Сенат е чак през 1953 г., когато лидерът на републиканското мнозинство Робърт Тафт почина и той бе заместен от демократ. Това превърна тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън в брокер на патовата ситуация и това продължи, докато смъртта на други сенатори не даде мнозинство на демократите.

Сенатът се оказа разделен 50 на 50 и след изборите през 2000 г, което даде на демократите контрол за 17 дни от 3 януари 2001 г., тъй като демократът Ал Гор все още бе вицепрезидент. Републиканците обаче си върнаха контрола на 20 януари, когато Дик Чейни положи клетва като вице на президента Джордж Буш-младши.

В американската политическа история е имало близо 250 патови гласувания, при които гласът на вицепрезидентите се е оказвал решаващ, но това никога не се е налагало на Байдън. Най-пресният случай е от 2008 г., когато Чейни подаде 51-ия глас в подкрепа на бюджетна поправка за алтернативния минимален данък.

Дори ако Сенатът изпадне в патова ситуация, това може да не е непременно при разделение 50 на 50. Така е, защото има двама независими сенатори. Двамата формално се числят в групата на демократите и се броят за демократи, за да се реши коя партия има мнозинство. Съществува възможността обаче един от тях да обяви смяна на политическата си принадлежност, ако републиканците спечелят мнозинство на предстоящите избори.

Положението може още повече да се усложни, ако още двама независими спечелят сенатски места тази година. В Канзас кандидатът за сенатор Грег Ормън казва, че ще се причисли към тази партия, която спечели мнозинство, а пък в Южна Дакота бившият сенатор Лари Преслър още крие своите намерения.

Все пак шансът за числено политическо равенство може да открие възможност за Байдън да играе ролята на политически брокер зад кулисите. Това ще засили репутацията му на прагматик, който може да работи и с двете партии.

Но ако се наложи неговият вот да бъде решаващ по някоя от спорните политики на президента Обама – например по законопроекта за имиграцията, републиканците вероятно ще използват неговия глас като коз срещу него в хода на предизборната кампания.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.