Украинската криза разцепи националистите в Русия

Православен патрул в Москва. Снимка: рус_об

Последните събития в Украйна разцепиха руските националисти на две противопоставени групировки: едните подкрепят „Десния сектор“ и Националната гвардия, другите – Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Засега „сметките“ се разчистват в просторите на интернета, но силите на реда очакват скоро истински „битки“ из градските улици. Първо изпитание за националистите ще е „Руският марш“ (поредното им шествие в Москва на 4 ноември – в Деня на народното единство).

Според източник от органите на реда към първата групировка спадат „най-кръвожадните“ националистически сдружения, чиито членове неведнъж са нападали пришълци от чужбина и от провинции на Русия – „Бойната терористична организация“, „Мизантропик дивижън“, „Вотан югенд“, „ПийпълХейт“ и т. н.

„За хората от тези радикални групи станалото в Украйна е идеал, разказа събеседникът на Росбалт. Украинските националисти участваха в свалянето на властта и се опитват да градят моноетническа държава, в която няма много място за други нации.“ Медиите сочели само единични примери руски националисти да се сражават на страната на батальоните „Азов“, „Донбас“ и Националната гвардия (изпратени от Киев срещу сепаратистите в Източна Украйна). А всъщност имало стотици такива случаи.

„Когато през лятото членове на „NS WP Невоград“ пристигнаха да чуят присъдите си в Санктпетербургския съд, облекли тениски с емблемите на батальон „Азов“, те първо пратиха „поздрав“ на своите съратници, останали на свобода и воювали в състава на този батальон“, забеляза той.

Втората групировка включва според него т. нар. имперци. Това са хората от „Левия фронт“, националболшевиките, младите последователи на политолога Александър Дугин*, тези на полковник Квачков**, Движението против нелегалната имиграция и колкото и да е странно, „Обединените бригади-88“ (московски скинхедове), както и някои футболни агитки.

„В Украйна има и доста доброволци от тези структури, но само в силите на ДНР и ЛНР – посочи източникът. – Особено много са „лимоновците“ ***. Фактически бивши съратници от различни акции, включително „Руски маршове“, сега воюват един срещу друг в Украйна.“

Сложно е положението с ОБ-88 и футболните фенове, добави той. „Идеологически естествено им е по-близка първата групировка, симпатизираща на „Десния сектор“. През последните години обаче и хора от ОБ-88, и фенове често се включваха в прояви, одобрени от федералния център, за което получаваха преференции. Някои водачи на ОБ-88 се мяркат в провластови движения; там показват, че подкрепят ДНР и ЛНР. Оттук идват и плакатите по мачовете с портрети на лидерите на ДНР. Какво си мислят всъщност обаче е мистерия.“

Засега двете групировки се сражават помежду си в интернет, но вече започват да се посбиват и реално. „Има риск тези инциденти да зачестят, да станат масови. За „Руския марш“ ще се съберат главно „имперци“ и ако дойдат „националисти проукраинци“, може да станат неприятни неща“, каза източникът.

Службите на реда още не знаели някой сред множеството бежанци от Донецка и Луганска област да е тръгнал с руските националисти. „Честно казано, бежанците са голямо главоболие. И не само социално. На съвещания в различните силови ведомства неведнъж се каза, че пришълците трябва да се филтрират. Днес процесът тече на практика без контрол – десетки хиляди жители на ДНР и ЛНР минават границата без никаква проверка.

Едни официално получават бежански статут, други просто се разтварят в просторите на Русия. Затова сред бежанците има хора, свързани с престъпността, дори издирвани в Украйна. Естествено не бива да мерим всички „с един аршин“. Притокът на бежанци обаче реално свали цените на поръчковите убийства на криминалния черен пазар. Задържани твърдят, че килъри от Донецк скланят да премахнат човек за 10 000 долара, дори по-малко.

Има и съвсем странни случаи. В един голям обект работеха бежанци от Украйна; случайно се разбра, че нарочно не са дозавинтвали гайките по важни блокове и е можело да стане голяма авария. Нещата бяха поети от руската Федерална служба за сигурност. Но бежанците строители не можаха да обяснят разбрано защо са го правили.“

БТА

* Основал „неоевразийското“ идейно течение, б. р.
** Осъден за опит да организира въоръжен бунт, б. р.
*** От забранената в Русия Национал-болшевишка партия на Едуард Лимонов.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.