Междинните избори в САЩ: За какво всъщност става дума

На 4 ноември американците ще нанесат удар на президента и ще дадат на републиканците контрол върху Сената

Изборното време в това градче в Нова Англия с къщи, боядисани в меки тонове, тухлени комини, които вече не се използват, и дървета с позлатени листа е антипод на песимизма относно ставащото във Вашингтон. Когато междинните избори отминат, ще се окаже, че само за надпреварите за места в Камарата на представителите са изхарчени над 4 млрд. долара според Центъра за отговорна политика. Много от тези пари са похарчени за ударни реклами, някои от тях издържани в забележително лош вкус и често платени от донори с неизвестна идентичност.

В бара на Американския легион в Нашуа, подходящо украсен за Хелоуин, всичко това изглежда твърде далечно. Сред групичка от около 50 бивши войници са се изправили двама сенатори – Джон Маккейн от Аризона и Кели Ейът от Ню Хемпшир, както и един бивш сенатор – Скот Браун, който се бори отново да стане такъв. „Никой от нас не харесва онова, което се случва във Вашингтон“, казва сенаторът Ейът. И все пак Вашингтон се оказва във фокуса на пожеланията, често противоречиви, на онези, които отиват да гласуват.

Междинните избори ще определят коя партия ще има контрол върху Сената и ще изберат изцяло нов състав на Камарата на представителите, както и губернатори на 36 щата, и състав на 45 щатски парламенти. Те дават и възможност за известна политическа френология: шанс да се подскаже нещо за настроенията в страната.

Няколко теми застрашително доминираха, макар че леко позаглъхнаха: т.нар. закон Обамакеър (за всеобщо здравно осигуряване), рязкото нарастване на броя на деца имигранти в Тексас, скандалите в министерството на военните ветерани, вълненията на расова основа във Фъргюсън, Мисури, обезглавяванията на американци от джихадистите, а напоследък и първите случаи на ебола на американска земя.

Както показват изравнените сили в надпреварата в Ню Хемпшир, единствената реална константа през 2014 г. е недоволството, насочено до голяма степен към човека на върха. Барак Обама спечели лесно в Ню Хемпшир през 2012 г.

Въпреки това неговата (Демократическа) партия изостава както в Гранитния щат (Ню Хемпшир) и в национален мащаб, защото две трети от американците смятат, че страната върви по грешен път. Когато Белият дом не може да ръководи, се случват лоши неща, каза сенатор Маккейн на ветераните. Той говореше за външната политика, но подобно виждане дава добра представа колко много избиратели са поставили диагноза на вътрешните болежки на страната.

Междинните избори (по средата на президентския мандат) винаги са тежки за партията на президента. Бил Клинтън е единственият президент след 1945 г., който не е загубил сенатски места през втория си мандат – постижение, което би било по-внушително, ако не беше загубил толкова много места през първия.

Клинтън веднъж каза, че икономиката решава всичко. В тези избори обаче икономиката остава в сянка. Страната отново бележи умерен растеж. Безработицата пада, а потребителското доверие бележи седемгодишен пик. Но нищо от това не помага на демократите, защото средното домакинство все още се чувства притиснато и несигурно.

Изборният график усложнява още повече задачата на партията на Обама. Подновяват се една трета от местата в Сената, и то точно онези, за които се водеше надпревара през 2008 г. Същата година, когато страната се влюби в Обама и даде на неговата партия места в няколко щата, които обичайно клонят към републиканците. Тази година демократите трябва да защитават тези места, което няма да е лесно.

За да спечелят мнозинство, Републиканците трябва да отвоюват от демократите 6 места. Три от тях – в Монтана, Западна Виржиния и Южна Дакота, се смятат за сигурно техни. Така партията има нужда от още три. Перспективите им са добри в няколко щата: Северна Каролина, Арканзас, Луизиана и Аляска гласуваха за Мит Ромни през 2012 г. Демократите могат да задържат Северна Каролина, а може би дори и Аляска, но републиканците стоят добре в Айова, където една победа може да им осигури мнозинство, като могат да спечелят още в Колорадо или Ню Хемпшир.

Има начини за демократите да задържат мнозинството си: при обрат в Джорджия, при победа на независимия кандидат в Канзас, при евентуален втори тур в Луизиана. Но за да се случи това, всичко трябва върви гладко за техните кандидати, а повечето признаци сочат обратното.

Избирателната активност се очаква да бъде ниска, което обяснява скучната, неоригинална природа на рекламните послания в кампаниите: републиканците атакуват демократите, наричайки ги стари дружки на Обама; демократите пък застрашително предупреждават за републикански екстремисти, които са пионки на милиардерите. Ниската избирателна активност е в ущърб на демократите. Допитванията сочат, че консерваторите гласуват по-ентусиазирано от либералите.

Ако кампаниите като цяло си приличат, то динамиката на всяка конкретна надпревара е различна. В републикански настроения Канзас, например, характерът на състезанието бе променен от Грег Ормън – политически новак, кандидатирал се като независим.

В Айова, където Обама спечели с 6 пункта през 2012 г., неговата партия издигна един скучен и склонен към гафове кандидат (Брус Брейли), а републиканците се спряха на на една доста семпла и напориста госпожица (Джони Ърнст). В един от последните си рекламни клипове тя стои насред кочина и казва: „Вижте каква е каша – мръсно, шумно и вони. Говоря за Вашингтон“.

Сигурно е, че много американци ще гласуват протестно, но за какво всъщност? Ако републиканците спечелят, техният вероятен лидер (в Сената) ще бъде Мич Макконъл от Кентъки – мъж, когото малцина американци биха познали, ако седне до тях в автобуса. Той обаче ще стане един от най-могъщите хора в света.

Но новите републикански сенатори все пак ще трябва да работят с президент демократ. „Изпратете послание във Вашингтон, че ви е омръзнало от политическата безизходица“, каза Скот Браун на избирателите в Нашуа. Каквото обаче и да се случи на 4 ноември, властта ще си остане разделена.

Другото сигурно е, че още на 5 ноември вниманието във Вашингтон ще се пренасочи към следващите избори през 2016 г., когато баровете на Ню Хемпшир отново ще се изпълнят с гостуващи сенатори.

Още по темата: Републиканците може и да спечелят, но не могат да отменят постиженията на Обама

Броени дни преди междинните избори в САЩ на 4 ноември, в които ще бъде обновена част от Сената, американските вестници анализират усилията на републиканците да отнемат мнозинството на демократите и да провалят политическата програма на президента Барак Обама в оставащите му две години от мандата в Белия дом.

Според „Ню Йорк таймс“ това, което някои от консервативните кандидати за републикански сенатори говорят в последните дни на кампанията си, показва, че те просто ще пилеят времето на законодателния орган. Те блъфират с обструкционистки обещания – например да бламират започнатата от Обама дълбока реформа на здравната система в САЩ, макар всеки да знае, че президентът ще наложи вето на такива опити, пише вестникът в редакционна статия.

По-големият проблем обаче е, че лидерите на Републиканската партия систематично се оказват неспособни да отблъскват натиска от радикалната десница, която има сериозни шансове да засили позициите си в следващия състав на Конгреса.

В коментара се дават примери какви са намеренията на някои от тези ултраконсервативни претенденти за сенатори, привърженици на т.нар. Чаено парти в рамките на републиканците: да забранят абортите, еднополовите бракове, и да отстранят президента чрез процедура за импийчмънт. Цитират се думите на сенатора Пат Робъртс от Канзас, който се бори за четвърти мандат, който обещава на своите избиратели, че едно републиканско мнозинство „означава стоп на програмата на Обама“.

Те като че ли разчитат на късата памет на обществото, ако изобщо има такава, отбелязва вестникът и изразява опасение, че липсата на такава памет може да върне на власт партията, която докара голямата рецесия от 2008 г.

Ако републиканците наистина успеят да завоюват мнозинство в Сената, може да сме сигурни, че предстоят две загубени години на политическо бездействие и парализа, се казва в коментара. Едно тяхно мнозинство едва ли ще бъде в състояние да ревизира най-значителните постижения на Обама, но дори опитвайки се да стори това, то може да нанесе много поражения.

Подобна позиция застъпва в редакционен коментар и „Вашингтон пост“. Колкото и добре да се представят републиканците на изборите във вторник, те няма да могат да претендират, че имат мандат за промяна, защото отказват да артикулират каквато и да е визия за управление, пише вестникът.

Предизборната кампания тази година е скучна и разочароваща. Тя е свидетелство за цинизма на нашето време и за неспособността на повечето кандидати да кажат нещо смислено като свое намерение. Всички те имат едно почти общо послание, и то не е „гласувайте за мене“, а „гласувайте против моя опонент“.

В случая с републиканците то се разшифрова като послание да се гласува срещу някого, който не е вписан в никакви бюлетини – президента Обама. Няма нищо непочтено да се води кампания срещу политиката на един непопулярен президент.

Но републиканците всъщност не критикуват политиката на Обама по смислен начин. Вместо това те водят кампания, която нагнетява емоции: страхувайте се, бъдете нещастни, бъдете сърдити, казват те на избирателите, пише „Вашингтон пост“.

Обещанието на крайните републикански консерватори да зачеркнат най-значителното постижение на Обама – закона за всеобщото здравно осигуряване – е срамно и нечестно. Дори ако те превземат Сената и успеят да прокарат закони, отхвърлящи изцяло или частично закона на Обама, президентът просто ще му наложи вето.

Републиканците призовават „Отхвърли и замени!“, но не се чувстват задължени да обяснят с какво ще заменят една политика, след като я отхвърлят. И така е не само с прокараната от Обама здравна реформа. Те просто не казват нищо съществено по който и да е друг наболял проблем, за което избирателят би могъл да се хване, пише „Вашингтон пост“ и привежда конкретни примери за липсата на идеи сред републиканците.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.