Президентски избори в Румъния на фона на безпокойства за правосъдието

Франс прес

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Румънците гласуват в неделя на първия тур на президентските избори, на които премиерът Виктор Понта е сочен за фаворит. Изборите са тест за тази бивша комунистическа страна, в която опасенията от повторно поставяне на правосъдието под контрол са силни.

Според социологическите проучвания 42-годишният социалдемократ би трябвало да спечели този първи тур, в който участват 13 други кандидати, преди да се наложи две седмици по-късно пред лидера на десния Християн-либерален съюз, 55-годишния Клаус Йоханис, представител на германското малцинство.

Тези избори се оценяват като решаващи за Румъния, но също и за Централна Европа в момент, когато демокрацията претърпя обрати в някои съседни страни като Унгария и отношенията между ЕС и Русия са обтегнати заради украинската криза, смятат експерти, интервюирани от АФП.

Новият президент, отговарящ за сключването на международните договори и за назначенията във висшата държавна администрация, ще трябва „да гарантира, че страната ще продължи да гледа на Запад“ и „да укрепи нейната имунна система“ срещу корупция, защитавайки независимостта на правосъдието, изтъква Корина Ребеджа от Център за анализ на европейските политики във Вашингтон.

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

„Тези избори могат да бъдат тест за зрялост за Румъния“, се надява тя. Тази страна, най-бедната в ЕС след България, има нужда от президент, способен да докаже на гражданите, „че 25-те години преход не са били напразни, специално на 40 процента, които вярват, че животът е бил по-добър при комунизма“.

Но опасенията от бумерангов ефект са осезаеми в страната, където правосъдието постигна голям напредък, изпращайки в затвора преди две години дори бивш премиер, признат за виновен за корупция.

Като знак за тези безпокойства или съвпадение предизборната кампания бе доминирана от бум на обвинения или обявяване на разследвания за корупция от прокуратурата за борба с корупцията Националната дирекция за борба с корупцията, НДБК , много от които са насочени срещу политически съюзници на премиера.

Макар Виктор Понта да се ангажира да запази независимостта на правосъдието, неговите редовни критики срещу НДБК, която той преценява като пристрастна, предизвикаха безпокойство.

В един „черен вторник“ парламентът прие през декември 2013 г. законови поправки, подготвени от неговата коалиция, целящи предоставяне на суперимунитет на лицата на изборни длъжности.

Макар поправките да не влязоха в сила, случаят имаше ефект на предупреждение. Постигнатият напредък от правосъдието може да бъде „преобърнат за два дни“, заяви за АФП председателката на Върховния касационен съд Ливиа Станчу.

Всички политически приятели на Виктор Понта, срещу които са насочени разследвания, несъмнено „ще упражнят натиск“ върху него, за да „промени хода на правосъдието след като стане президент“, се опасява Лаура Стефан от изследователския център Експертфорум от Букурещ.

Засиленият контрол на Брюксел би трябвало да изпълнява предпазна роля, се надяват експертите. Но от румънците зависи да се вземат най-накрая в ръце, смята Моника Маковей, евродепутат и независим кандидат. „Да трябва да искаме помощ от ЕС ме кара да се срамувам“, сподели наскоро бившата министърка на правосъдието пред журналисти.

Министърка по румънски
Елена Удря, скандално известна в Румъния с разголените си фотосесии, беше и министър на регионалното развитие. Снимка: политикон

След две години бурно и парализиращо за изпълнителната власт съжителство между Виктор Понта и президента консерватор Траян Бъсеску, който вече не може да се кандидатира на изборите след два петгодишни мандата, страната трябва бързо да приложи реформи, специално на държавната администрация.

Румъния, която навлезе в техническа рецесия в края на юни, има нужда от чужди инвестиции. Те отбелязват спад от пет поредни тримесечия насам заради в голяма степен хроничната неспособност на страната „да управлява инвестиционните програми и да използва правилно европейските фондове“, подчертава Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW), специализиран за Централна Европа.

Икономическият растеж се очаква да намалее до 2,2 процента тази година след 3,5 процента през 2013 г., според правителството.

Англо-саксонската агенция Стандард енд Пуърс приветства обаче в средата на октомври непрекъснатото намаляване на дефицита – 2,2 процента от БВП за 2014 г. Тя залага на подем на потреблението въпреки бедността в страната, където средната месечна заплата е 380 евро и според официалните статистики над 20 процента от младите хора на възраст под 25 години са безработни.

Още по темата: Силен кандидат на левицата срещу цял рояк от кандидати в дясно

София Георгиева
БТА

Силен кандидат на левицата срещу цял рояк кандидати от дясното политическо пространство в агресивна кампания по взаимно очерняне и множество арести по подозрения в корупция по високите етажи на властта. Това е полититическият пейзаж преди първия кръг на президентските избори в Румъния в неделя, 2 ноември, в който ще участват общо 14 кандидати.

Социологическите сондажи прогнозират, че от тази битка ще оцелеят премиерът-социалдемократ Виктор Понта и кметът-десноцентрист на град Сибиу Клаус Йоханис. Според сондажите единственото неизвестно в уравнението е каква ще бъде разликата между тях и дали тя ще бъде от порядък, който ще остави някакъв шанс на представителя на германското малцинство в Румъния, което е под 100 000 души.

Премиерът и лидер на управляващата Социалдемократическа партия има зад гърба си мощен партийно-медиен апарат, тъй като няколко от националните телевизии са ръководени от негови лични приятели и от коалиционни партньори в управлението.

„На първия тур ще седна пред телевизора с пуканки и нещо разхладително и ще гледам дебатите“ между останалите кандидати, заяви уверено Понта и уточни, че партиите от управлението ще му осигурят 40 процента от гласовете, а останалите 10 на сто, за да спечели, зависят от него.

Проучванията на общественото мнение дават около 40 процента на Понта срещу около 29 на сто за Клаус Йоханис, кандидат на десноцентристкия Християн-либерален съюз, съставен от Национално-либералната и Демократично-либералната партия.

„До втори тур достигат кандидатите с добре структуриран партиен апарат зад гърба си“, отбеляза пред Аджерпрес политическият анализатор Кристиян Първулеску от Асоциация Про Демокрация.

Йоханис е новак в политиката на национално равнище. Той е кмет на град Сибиу от 2000 г., като бе преизбиран през 2004 г., 2008 и 2012 г. Под негово ръководство Сибиу бе европейска столица на културата през 2007 г., градът изглежда различно от останалите в Румъния и може да се конкурира с всяко друго място в стара Европа.

За разлика от Понта Йоханис няма зад гърба си мощна партийна подкрепа, тъй като самият той е ново лице в Национално-либералната партия (НЛП), която бе разтърсена след слабото представяне на изборите за Европейски парламент през май т.г. и излизането на либералите от съюза със социалдемократите на Понта през февруари т.г.

От разцеплението в НЛП произлезе и един от другите кандидати за президент – бившият премиер Калин Попеску Таричану, който се кандидатира като независим. Таричану, който получава в сондажите около 8 процента от гласовете, клони към управляващия съюз, с чиито гласове бе избран за председател на Сената. Според анализатори той е единственият друг кандидат, който може да се доближи до втория тур на 16 ноември, освен Йоханис.

Предизборната кампания бе изключително агресивна, лишена от дискусии лице в лице и от програми на отделните кандидати, а вместо това главни действащи лица в нея се оказаха досегашният президент Траян Бъсеску, който няма право да се кандидатира след два последователни мандата, тайните служби и прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК).

Бъсеску доминираше в медийното пространство с откритата си подкрепа за кандидатката на Партия Народно движение Елена Удря, която се котира с около 5 процента в сондажите, и с нападките по адрес на премиера Виктор Понта, когото обвини, че е работил като офицер под прикритие в Румънската служба за външно разузнаване (SIE) в периода, когато е бил и прокурор.

Разузнаването „влезе“ в предизборната кампания и чрез независимия кандидат Теодор Мелешкану, който изненадващо подаде оставка като директор на SIE, за да се кандидатира за най-високия пост в държавата. Проучванията не го поставят сред водещите кандидати.

Ценената на Запад бивша министърка на правосъдието Моника Маковей, която е архитектът на румънската съдебна реформа, се кандидатира като независима, след като Демократично-либералната партия отказа да вземе предвид кандидатурата й. Маковей може да получи около 3 процента от гласовете, твърдят социолозите.

Лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор е петият кандидат на десницата, борещ се за стола в президентския дворец Котрочени, като подкрепата за него също се движи около 3 на сто.

В надпреварата са и вечните кандидати – националистът Корнелиу Вадим Тудор, лидер на Партия Велика Румъния, и популистът Дан Дяконеску от парламентарно представената Партия на народа-Дан Дяконеску, както и още няколко кандидати.

Анализаторите предвиждат избирателната активност да бъде около 50 процента, тъй като изборите за президент са „популярни“ в Румъния, а активността да се увеличи на втория тур.

„Това е най-лошата предизборна кампания (…), говорим за офицери под прикритие, журналисти под прикритие, всякакъв вид теми, които нямат нищо общо с проект на президент, който идва за период от пет години“, обобщи предизборната кампания анализаторът Алфред Булай пред агенция Аджерпрес.

„Не можем да подпишем един договор на сляпо, само защото някой казва, че е компетентен“, отбеляза Адриан Морару от Института за обществена политика и критикува липсата на дискусии между кандидатите. „Акцентът бе върху негативната кампания“, е мнението на анализатора Раду Магдин.

Така кандидатът на опозиционния Християн-либерален съюз Клаус Йоханис бе критикуван за това, че има шест недвижими имота в Сибиу, и дори за това, че няма деца. От нафталина бе изваден и случай на три осиротели момченца от Сибиу, които били осиновени през 2000 г. от двойка от Канада със съдействието на Клаус Йоханис, обвинявайки го в трафик на деца. И макар да не бе критикуван директно за това, че е лутеран, фактът, че Понта е православен, бе преекспониран в противовес на вероизповеданието на Йоханис.

Нападките срещу фаворита в надпреварата Виктор Понта бяха отправяни предимно от отколешния враг Траян Бъсеску и най-вече от кандидатката на Партия Народно движение Елена Удря. Обвинението, че Понта е нарушил конституцията, бидейки едновременно прокурор и офицер под прикритие, нито бе потвърдено, нито бе отречено. Партийното и дори семейно обкръжение на Понта обаче попадна в полезрението на прокурорите от НДБК, като сред разследваните за корупция е неговият тъст Илие Сърбу.

Анализаторът Алфред Булай отбеляза, че никога не е виждал толкова арести и процеси по време на предизборна кампания. В периода на кампанията страниците на вестниците изобилстват с материали по мащабното разследване за корупция при покупката на лицензи на Майкрософт за румънските училища и договора за сигурността на румънските граници, сключен с германската компания ЕАДС, вместо с програмите на кандидатите.

Сред разследваните и арестуваните са влиятелни съпартийци на Понта и видни бизнесмени, включително бившият съпруг на Елена Удря Дорин Кокош. Тези разследвания в значителна степен изместиха фокуса от предизборната битка, но са пряко свързани с нея, тъй като в средите на съдебната система в Румъния има опасения, че с очакваната победа на Виктор Понта политическата власт ще поеме отново контрол над правосъдието.

Основни фигури на президентските избори в Румъния

Франс прес

Четиринадесет кандидати се състезават на първия тур на президентските избори в Румъния в неделя. Ето основните лица:

ВИКТОР ПОНТА Социалдемократическа партия, бивша комунистическа

42-годишният Виктор Понта е фаворитът в изборите. Бивш прокурор, влязъл в политиката през 2001 г., той дължи светкавичната си кариера на бившия премиер Адриан Нъстасе , който бе осъден на строг затвор през 2012 г. заради корупция. Неговите критици го упрекват в двойнствени изказвания за спазването на европейските ценности. Двете години от мандата му като премиер бяха белязани от непрекъсната конфронтация с десноцентристкия президент Траян Бъсеску и опити, критикувани от ЕС и САЩ, да ограничи пълномощията на съдебната система.

КЛАУС ЙОХАНИС Християн-либерален съюз

Клаус Йоханис 55-годишен , представител на германското малцинство, влиза в политиката през 2000 г., когато става кмет на Сибиу Централна Румъния . Той издигна града до западните стандарти и го превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации на страната. Един икономически успех, който този мъж, не особено словоохотлив, привърженик на „добре свършената работа“, иска да повтори за цяла Румъния.

Обвиняван, че „не е истински румънец“, той е упрекван също от Социалдемократическата партия, че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти. Имиджът му на честен човек бе накърнен от Националната агенция по прозрачност, която го критикува, че е бил член на надзорния съвет на местна компания, като в същото време е изпълнявал длъжността си на кмет, което е несъвместимост, санкционирана от закона.

МОНИКА МАКОВЕЙ независима

Консервативна евродепутатка, тя стана икона на борбата против корупцията в Румъния по време на своя мандат като министър на правосъдието 2004-2007 . Благодарение на тази 55-годишна волева жена прокуратурата за борба с корупцията успя да проведе разследвания срещу високопоставени политици, довели до тяхното осъждане или изпращане в затвора.

ЕЛЕНА УДРЯ Партия Народно движение

Бивша министърка на туризма 2009-2012 , 40-годишна. Тази любителка на дълбоките деколтета и на прилепналите по тялото тоалети е кандидатката, подкрепяна от досегашния президент консерватор Траян Бъсеску. Произходът на нейното богатство буди множество въпроси. Срещу нея обаче не е предприето никакво разследване за корупция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.