Обама доведе САЩ до възстановяване, но избирателите сякаш не се впечатляват

ДПА

Президентът Обама произнася речта си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама изведе страната от ръба на финансовия колапс до значително икономическо възстановяване. И въпреки това, докато неговата Демократическа партия се готви за междинните избори във вторник, страната изглежда се готви да предаде на опозиционната Републиканска партия контрола над Сената. Защо се случва това?

Ако общите данни за икономическото възстановяване показваха цялата история, гласоподавателите в САЩ щяха да имат всички основания да оставят Демократическата партия да продължи да контролира Сената утре и дори да започнат да смаляват десноцентристкото републиканско мнозинство в долната камара.

Безработицата в САЩ е на най-ниското си равнище от шест години насам – 5,9 на сто, в сравнение с 10 процента през октомври 2009 г., когато президентът Барак Обама се бореше да спре изпадането на страната във финансов колапс.

Икономиката на САЩ отбеляза ръст от 3,5 сто годишно през третото тримесечие – рязко възстановяване в сравнение с негативния растеж по време на рецесията 2007-2009 г., при което за 52 поредни месеца увеличаване на броя на работните места бяха създадени 9,7 милиона работни места.

„Нашата страна отбеляза истински напредък от най-тежката икономическа криза в нашия живот“, заяви Обама на предизборен митинг.

Но мнозина гласоподаватели не са усетили реално влияние от възстановяването, и равнището на популярността на Обама е толкова ниско, че повечето демократи, които се кандидатират за изборни постове тази година, не искат да се включва в предизборните им кампании.

Партията на служещия втори мандат президент обикновено се сблъсква със съпротива на изборите за Конгрес в средата на мандата, а смятаната за неуспех на Обама липса на по-дръзки действия в Сирия, Украйна и срещу ебола допринесе за ниската му популярност.

На изборите ще бъдат заменени всичките 435 депутати от Камарата на представителите, но голямата награда е спечелването на Сената, където демократите се борят да запазят крехкото си мнозинство.

Победа на републиканците вероятно няма да помогне особено за излизването от политическата безизходица във Вашингтон, където е необходимо супер-мнозинство от 60 гласа за приемането на повечето закони. Републиканците вече могат да блокират усилията на демократите, а не се очаква да спечелят повече от няколко места над простото мнозинство.

Републикански Сенат обаче би имал значителна власт по бюджетните въпроси и способността да блокира номинираните от Обама кандидати за ключови постове. Освен това той ще постави партията в добра позиция за президентските избори през 2016 година.

Нарастващото неравенство в богатството и приходите, което се е увеличило по време на рецесията, подхранва повсеместно недоволство от демократите, казват икономистите.

Републиканците побързаха да заявят, че политиката на Обама е попречила на по-стабилното възстановяване.

„Милиони от нашите съседи остават без работа. Тези, които имат работа, се притесняват постоянно за бъдещето“, заяви сенаторът Мич Макконъл, лидер на републиканското малцинство в Сената в радиообръщение в събота.

Не само че 95 на сто от повишаването на доходите по време на възстановяването е облагодетелствало най-богатия 1 процент от населението, а и доходите на средната класа са в стагнация или дори са спаднали спрямо равнището си от 1999 г., показват анализите на икономистите Емануел Саез и Томас Пикети, както и на клонящия към лявата част на политическия спектър Център за американски прогрес, мозъчен тръст във Вашингтон.

Средното богатство на всички домакинства, освен 10-те процента най-богати, е спаднало от 130 хиляди долара през 2006 г. до 85 хиляди долара през 2009 г. а през 2012 г. е спаднало още до 83 хиляди долара според проучването на потребителските приходи на Управлението за федерален резерв.

Данните подчертават мрачния факт, който притеснява икономисти и дори председателката на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джанет Йелън: много хора са се отказали да търсят работа и не са включени в списъка на безработните, а други са се върнали към по-нископлатена работа или работа на непълен работен ден, която изисква по-малки умения.

„Гласоподавателите, които все още се притесняват за икономиката, са склонни да се съсредоточават не върху успехите на икономиката, а върху това какво тя не прави за тях“, пише Е. (Юджин) Дайън-младши във в. „Вашингтон пост“.

Според проучване на Галъп от средата на октомври, в което са участвали около хиляда респонденти, 88 на сто смятат икономиката за основния въпрос на междинните избори, следвани от 86 на сто, за които това е достъпът до добри работни места.

В споменатото проучване 50 на сто са вярвали, че републиканците могат да се справят по-добре с тези проблеми, а само 39 на сто са посочили демократите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.