Как държавата ще се пропука от фалита на КТБ. И заради Пеевски ще бъде осъдена

Сотир Цацаров и Иван Искров. Снимка: Импакт прес груп

Вестник „Капитал“ изчисляваше няколко варианта за спасяване и фалит на КТБ, как било по-добре да фалира и т. н.
Но, каквито и уж обективни и уж професионални изчисления да правят, няма нито един вариант, в който да е добре или по-добре. И това, което изглежда по-добре, може да се окаже най-зле.

При фалит няма да се отпускат пари от държавния бюджет, ще има похарчени средства от фонда за гарантиране на влоговете, който банките попълват – това декламират напоследък множество икономисти. Парите във фонда са към 2 млрд. лева, ако не стигнат, държават ще отпусне заем, но той ще бъде възстановен с попълнения от банките. Всичко звучи прекрасно.

Да, ама не. Разклащането на цялата банкова система ще бъде най-малкото. Например повечето пари за гарантиране на влоговете, които трябва да бъдат изплатени, сега са в банка ДСК. Като изтеглят от нея 1 млрд., какво става с тази банка? Тя сигурно няма да фалира, но…

Няколко големи държавни и частни компании ще изгубят по десетки милиони в КТБ. Какво става с тях? Един голям частен застраховател или Булгаргаз? Или пари на и без това фалиралите железници?

Няколко големи кредитополучатели за десетки милиони ще имат шанса да си изкупят дълга по-евтино, може и на половин цена. Хиени ще ги придобият, ще разграбят от активите на безценица. Това е малката беда.

Голямата е, че държавата ще бъде осъдена на огромни обезщетения. Няма преувеличение.

Ищците ще са няколко групи

Едната е на акционерите. Защо БНБ им блокира банката, отказва им предложенията за оздравяване, отказа да събира дългове, фирмите спряха да си плащат кредитите. И БНБ само отлага без никакви действия. Нейният шеф Искров излъга в парламента за предложените условия на оманския фонд. Всичко това са неща доказуеми в съда.

БНБ затвори здрава банка – „Виктория“ (бивша „Креди Агрикол“) и блокира бизнеса на стотици фирми. Какво законово основание има има да затвориш здрава работеща банка (по признание на самия шеф на БНБ)? Колко обезщетения ще плаща държавата на засегнатите, на хора, на които им е съсипан бизнеса? Кой съд ще отхвърли подобен иск за обезщетение, за затварянето на здрава банка?

Същото се отнася и за бизнеса на вложители и фирми в КТБ. Банката очевидно е ударена,  а БНБ съдейства да бъде съборена.

Който и да е български съд, хеле пък международен,

ще вземе насериозно думите на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който казва:
„Аз твърдя, че Корпоративна банка бе брутално ударена и вследствие на атаката срещу нея тя за дни изчерпи своята изискуема по закон 20-процентна ликвидност…

Цветан Гунев, подуправител на БНБ. Снимка: в. Банкеръ

И след като я изчерпва, мениджърите й искат от БНБ да я постави под специален надзор. И когато това става, специалният надзор трябва да е насочен към решаване на ликвидния проблем. С други думи, БНБ трябва да предпише такива мерки, които да осигурят свежи пари в банката. Това става чрез процедури по прихващания, чрез мерки за събиране на вече отпуснати кредити, чрез бърза покана към акционерите за осигуряване на средства, чрез осигуряване на допълнителни обезпечения по вече отпуснати кредити. Разбирате ли – на банката й трябваха до 500 млн. лв. допълнителни свежи пари, за да устои на ликвидния натиск. Ако това бе направено, както с една друга банка, после можеше да влезе една тежка надзорна проверка в Корпоративна банка и да установи има ли дупка в капитала, или не. Ако се установи, че такава дупка има, следваше да се поканят акционерите да я попълнят. Ако не могат да направят такава вноска, вече се търсят други методи за попълването на капитала. Докато вървят тези процедури, се предприемат и мерки по преструктуриране на банката. Всичко това можеше да бъде направено без много шум и без да се плашат вложителите.“

Това го казва подуправител на БНБ (виж цялото му интервю пред в. „Банкеръ„).

Важен свидетел, нали?

Кой съд ще му отхвърли показанията? И вече ги е дал открито пред медиите. Няма как да се скрие това.

Кой съд ще приеме т. нар. одит, който откри 4 млрд дупка в КТБ, след като договорът на т. нар. одитори не е за одит, а за доклад, без строги ангажименти. А само година по-рано БНБ е правила проверка на КТБ и е намерила, че всичко е нормално, разрешила е да купи банката „Креди Агрикол“. Пак тогава е правен и официален одит от KPMG, който също като БНБ намира само 2% лоши кредити. Официален одит, заверен по всички законови норми, влязъл в Агенцията по вписванията.

Държаватя я чакат тежки последствия. Дори българските съдилища под натиск да отхвърят стотиците и може би хиляди искове на засегнати, международните съдилища ще осъдят държавата. Без никакво съмнение.
През юни БНБ, след създадената от Пеевски паника в КТБ, излезе със следното съобщение:
„По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.“

Как ще звучи това в съда? Как ще звучат множеството противоречащи си и неверни изказвания на Иван Искров по случая? Или показанията на акционерите, че не са ги приемали, отклонявали са срещи с тях, не са им отговаряли на писмата?
Случаят с КТБ има чисто юридическа страна и тя е изцяло срещу държавата. Може би някой трябва да седне и да сметне пред заплахата от огромни обезщетения какъв ще е най-евтиният вариант да се постъпи с КТБ.

И в основата на всичко това стои един не съвсем адекватен, късоглед и безотговорен човек – Делян Пеевски. Атаката му срещу КТБ, очевидна, явна, дори без да се опита да я прикрива, доведе до всичко това.

Самият Пеевски тепърва ще разбере,

че той е съществувал и се е правел на голям бизнесмен, благодарение на тази банка. След срутването й, което разбива цяла икономическа групировка около нея (в e-vestnik писахме още преди години, че тази групировка ще се срути), с Пеевски вече няма да бъде същото. Няма да се намери под ръка друга такава банка, която да финансира щедро и безотговорно мегаломанските му медийни претенции, които искат да монополизират всичко, същото и в други бизнеси. Ще трябва да се научи да прави бизнес с нормални процедури, нормални печалби, да менажира интелигетно специфични бизнеси, което въобще не му е по силите.

Но най-важното – някой рано или късно ще му потърси наказателна отговорност. Най-малкото по Закона за кредитните институции неговите медии трябва да бъдат глобени с максималния размер – до 150 000 лева, че са създавали паника и са предизвикали банкова криза. Действията на свързани с него фирми и съзнателно раздухваната паника дават основание да се разследва по-тежко престъпление и да се подозира организирана престъпна група, която целенасочено е изтегляла парите си от КТБ, спряла е да плаща кредитите си, създала е изкуствено паника.

Последствията няма да се разминат, рухването на тази банка ще затрупа мнозина. Главният прокурор Цацаров сега се държи наперено, все едно това не го засяга, но ще дойде момент да му искат оставката, дори с официални декларации от парламент, правителство и Бог знае как.

За това, което се случи, ще търсят наказателна отговорност, дори това да стане след години, след като си отиде сегашният главен прокурор. Но земетресението е толкова силно, че не е ясно дали той ще си изкара мандата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.