Втори тур в Румъния: Може ли Йоханис да настигне Понта?

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

В битката за втория тур Виктор Понта вече направи първата крачка, обявявайки за днес заседание на управляващата коалиция, в която ще опита да спечели подкрепа от страна на Калин Попеску Таричану, Келемен Хунор и Дян Дяконеску.

Виктор Понта е спечелил 40,33 на сто от гласовете на избирателите, а Клаус Йоханис – 30,33 на сто, според обявените от Централното избирателно бюро резултати. Двамата вече започнаха подготовката за втория тур, който ще се състои на 16 ноември. Двата политически блока анализираха резултатите от първия тур и набелязаха кандидати, които напуснаха надпреварата и от които може да получат гласове на втория тур.

Виктор Понта влезе в надпреварата за президентския пост като фаворит и се ползваше и от качеството си на министър-председател, както и от огромна медийно-политическа подкрепа. Освен това Понта бе единственият кандидат на левицата, когато дясното влезе раздробено в надпреварата, представляващо се от Клаус Йоханис (Християнлиберален съюз), Калин Попеску Таричану (независим), Елена Удря (партия Народно движение), Моника Маковей (независим) и Теодор Мелешкану (независим).

Както при всички избори, най-много гласове за Социалдемократическата партия СДП дойдоха от Молдова и южната и югоизточната част на страната, където Понта се класира първи, социалдемократите губят в повечето окръзи в западната част на страната и в диаспората.

Виктор Понта обяви вече преговорите за втория тур. Ако получи подкрепата на Калин Попеску Таричану, Келемен Хунор и Дан Дяконеску Понта теоретично става президент. Те тримата получиха общо 11 процента, точно толкова, колкото му трябва на Понта, за да вземе над 50 процента. В действителност, не винаги препоръките на лидерите биват следвани слепешката от собствения им електорат.

„Ще се срещнем с представители на управляващата коалиция и заедно ще обявим човека или хората, които може да са начело на правителството на Румъния“, каза Понта. Засега неофициално за поста премиер се спряга името на Калин Попеску Таричану. Таричану получи 5,4 на сто от гласовете на изборите в неделя и СДП желае да уточни условията за подкрепата на втория тур.

Друга цел на Виктор Понта са симпатизантите на Келемен Хунор, лидер на партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния ДСУР , получил 3,5 на сто от гласовете в неделя. ДСУР е част от управляващата коалиция, а Хунор обяви, че партията ще определи в четвъртък стратегията за втория тур на изборите. Но трябва да бъде отбелязано, че опитът досега сочи, че електоратът на ДСУР не следва указанията на лидерите на партията. През 2012 година ДСУР подкрепи в парламента отстраняването от власт на Траян Бъсеску, но унгарският електорат не гласува за оставката му.

Премиерът се надява да получи гласовете на Дан Дяконеску – 3,99 на сто, при положение, че политическата формация Партия на народа-Дан Дяконеску и СДП имат вече парламентарно споразумение.

От другата страна на барикадата кандидатът на Християн-либералния съюз Клаус Йоханис се класира на първо място в окръзите в западната част на Румъния. В град Сибиу, чийто кмет е, Йоханис получи 69,87 на сто от гласовете. На втория тур Йоханис се надява да получи гласовете на избирателите, които гласуваха за Елена Удря (5,18 на сто).

Най-вероятно Йоханис ще се обърне директно към тези избиратели, апелирайки за анти-Понта ориентация. И това заради факта, че Елена Удря многократно заяви, че на втория тур ще подтикне избирателите си да не избират между СДП и християндемократите. Освен това президентът Траян Бъсеску, който подкрепяше Елена Удря, атакуваше в еднаква степен Виктор Понта и Клаус Йоханис.

Освен това Йоханис се надява на втория тур за него да гласуват избирателите, които симпатизират на Моника Маковей – 4,46 на сто. Веднага след обявяване на резултатите от първия тур той започна да ухажва този електорат и каза, че е единственият кандидат, останал в надпреварата, който „гарантира независимо правосъдие и правова държава“.

След като пропусна дебатите преди първия тур премиерът Виктор Понта заяви, че ще покани Клаус Йоханис в телевизионно предаване заедно с него през втората седмица на кампанията, която предстои, но не за кавги, а за дебат по важни теми.

От всички 14 кандидати за поста държавен глава само осем успяха да съберат в неделя брой гласове, по-голям от този на събраните за регистрация подписи в тяхна подкрепа. Шестима кандидати не успяха да съберат 200 000 гласа. Това повдига въпроса как Централното избирателно бюро е одобрило регистрацията им?

„Разбира се, подписите са проверени“, каза на 24 септември говорителят на ЦИБ Мариан Мухулец. Според закона един кандидат, без значение дали е подкрепен от партия или политически съюз или е независим, трябва да представи списък с поддръжници, чиито брой не може да бъде по-малък от 200 000 избиратели.

Законът казва още, че един избирател може да подкрепи само един кандидат. Тогава какво се е случило с тези 200 000 поддръжници, регистрирани за всеки един от тези шестима кандидати? Както тези кандидати, така и ЦИБ би трябвало да обяснят на обществото мистерията с малкия брой получени гласове.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.