Правителство отново с Борисов – мазохизъм с всички изгледи за катастрофа

Мнозина смятат, че договореното правителство между ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ е тежък компромис и подмяна на вота на избирателите.
Действително, мнозина са гласували за РБ или АБВ, за да не гласуват за Борисов. Лидерите на РБ декларираха няколко пъти, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, не приемат Борисов за премиер. Сега много техни избиратели са разочаровани. Но на какво са се надявали?

Правителство трябва да има и е възможно само с коалиция. ГЕРБ вече си направи една негласна коалиция с ДПС, наричана още коалицията „Пеевски“. Тя беше ясна още миналата година, откогато медиите на Пеевски започнаха да правят политика на Борисов. После синхронните действия на ГЕРБ, Плевнелиев, Цацаров, Искров и Пеевски по случая КТБ показа недвусмислено обхвата на тази неофициална коалиция.
Сега новата коалиция в парламента ще се превърне в неин параван.

Сегашната комбинация от партии за съставяне на правителство беше предизвестена. Независимо от противоречивите декларации на РБ, те се очертаха като патерица на ГЕРБ още миналата година при учредяването си. Партията АБВ на Първанов си беше тайна патерица на Борисов, по замисъл. Първанов и Румен Петков са комбина с Борисов от край време.
Затова сeга всичко си идва на мястото.

И нищо чудно тази коалиция да изкара пълен мандат, въпреки предвижданията за скорошни избори. Защото много от сегашните малки партии няма да попаднат в следващ парламент и ще предпочетат да се комбинират в коалиции сега, отколкото да рискуват с нови избори.

Проблемът на това правителство е, че е сбор от преобладаващо некомпетентни и случайни политически фигури. Нито премиерът Борисов, нито адвокатът Лукарски, готвен за министър на икономиката, нито финансовият Горанов, Добрев на енергетика и др. са хората, които могат да спасяват България в кризата. А тя вече не е само икономическа, има ситуация на нова Студена война, има заплахи от терористичната ислямска държава недалеч от границите ни, има заплахи от бежански поток, който държавата не може да поеме. А тук партийни котерии си раздават министерства.

Преди време в e-vestnik единствени написахме, че най-подходящият компромис за премиер е Кристалина Георгиева – еднакво добре приета и от САЩ и от ЕС, в тези смутни времена. И гарант, че Борисов няма да може както си знае да си разиграва коня в нейно правителство.

Не е изключено след като България неизбежно затъне още, и наближат президентските избори, Борисов да се дръпне и тогава да се сетят за нея.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.