Тревожещият възход на един чешки милиардер

Ройтерс

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Само за три години чешкият финансов министър Андрей Бабиш успя постепенно да разшири своето амплоа от бизнеса към политиката и сега изглежда сигурен кандидат за министър-председател.

Дългогодишният му опит в управление на успешни бизнес начинания винаги е бил част от привлекателния му образ за чешките избиратели, на които е омръзнала традиционната политическа култура, белязана с корупция и рушветчийство. Но докато мнозина вярват, че той може да допринесе съществено за борбата срещу онова, което нарича „кръстници“ и „Палермо“, други виждат заплаха от потенциален конфликт на интереси и опасна концентрация на власт.

Бабиш е втори в класацията на „Форбс“ за най-богатите чехи. Състоянието му е оценено на 2,5 млрд. долара. Неговата бизнесгрупировка „Агроферт“ включва компании от сферата на храните, химикалите и медиите с общ персонал от 28 000 работници и служители. Миналата година той изкупи два губещи вестника и радиостанция, докато изграждаше собствено политическо движение – АНО.

Той пое финансовото министерство в рамките на коалиционно правителство, след като АНО излезе втора на парламентарните избори миналата година. Министерството курира бюджета и субсидиите от ЕС, като управлява и държавните дялове във фирми от авиокомпании до тръбопроводи.

60-годишният Бабиш, словак по рождение, с право е смятан за най-популярния политик в Чешката република. В национално допитване миналата седмица АНО получи 31 на сто подкрепа пред социалдемократите (партията на премиера Бохуслав Соботка) с 22,2 на сто.

В местните избори през октомври АНО спечели в Прага и в още 8 от 12-те най-големи града в Чехия, което дава на партията мощни властови бази из цялата страна и открива пред Бабиш път към премиерския пост при следващите парламентарни избори през 2017 г.

Неговата платформа е проста. Изборните му плакати поставят ударение върху професионализма на кандидатите на АНО и върху безупречната им репутация в страна, в която след рухването на комунизма скандалите за злоупотреба с публични средства са често явление.

Изследователят на корупцията „Трансперънси интернешънъл“ нарежда Чешката република сред най-корумпираните страни в Европа, поставяйки я на 25-о място от общо 31 държави. „Моята програма печели с това, че е ужасно проста: аз не лъжа, не крада, а работя“, каза Бабиш във видеоинтервю по интернет през октомври.

Но неговата комбинация от широко простиращи се бизнес интереси и политическа власт често предизвиква сравнения в медиите с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който също бе критикуван за преплитането на бизнеса и политическите му интереси, преди да бъде изхвърлен от парламента миналата година във връзка с дело за данъчна измама. Бабиш обаче отхвърля подобен паралел.

„При него имаше секс скандали, укриване на данъци и мамене на държавата. Аз не правя и няма да правя подобни неща“, зарече се Бабиш в интервю за Ройтерс миналата година, още преди да бъде запитан за това. Веднага бе засипан с искания, отправени чрез неговия говорител, да коментира тези свои думи, но той не отговори. Финансовото министерство също пренебрегна подобни искания.

БИЗНЕС И ПОЛИТИКА

Бабиш спази изискванията на чешкия закон за конфликта на интереси и се оттегли като главен управляващ шеф на своята империя, но задържа собствеността си. Някои коментатори се питат дали съвпадението на икономически, медийни и политически интереси е в съответствие с демократичните ценности на страна членка на ЕС. Лидерът на парламентарната група на АНО е член на борда на „Агроферт“. Министърът на екологията е бил по-рано шеф на една от химическите фирми на „Агроферт“, а националната пътна агенция се оглавява от бивш шеф на стратегическите комуникации на „Агроферт“.

„Това е отклонение от демократичните норми в западния смисъл на думата“, каза бившият дисидент антикомунист Бохумил Долежал, който сега е лектор по политически науки и коментатор. „Тук имаме криза, която изисква размисъл, но Бабиш определено не е правилният изход от нея“, добави той.

Това стана и въпрос в отношенията на Чехия с нейните европейски партньори. Германската евродепутатка Ингеборг Гресле изрази през март загриженост от потенциален конфликт на интереси, произтичащ от ролята на Бабиш в надзора на европейските фондове, при положение че негови фирми също са бенефициенти на пари от ЕС.

Гресле, която от юли т.г. е шеф на комисията по бюджетен контрол в Европарламента, обърна внимание на получени по този начин 2,6 млн. евро – само малка част от оборота на „Агроферт“ от 6,9 млрд. долара, равняващ се на 3,7 процента от брутния вътрешен продукт на Чехия.

Министерството (на Бабиш) разкритикува нейните забележки като неуместни. „При положение, че Бабиш се отказа от всичките си директорски постове във всичките компании и мандатът му като министър е резултат от демократични избори в Чешката република, подобни коментари са в разрез с принципите на парламентарната демокрация“, обяви то в декларация.

Редакторите и някои други журналисти от двата вестника на Бабиш напуснаха, след като той ги пое. „Това е пряка реакция на промяната на собствеността. Аз бях и съм все още убеден, че при такова положение със собствеността аз не мога да върша работата си така, както бих желал“, каза Роберт Часенски, подал оставка като главен редактор на „Млада фронта днес“, най-големия от сериозните чешки всекидневници. Новото ръководство на вестника твърди, че Бабиш не му се намесва.

МЕНИДЖЪРСКИ МОДЕЛ

Бабиш е завършил икономика и е бил член на комунистическата партия през 80-те години, работейки в системата на външната търговия – елитна служба по времето на комунизма – с контакти с тайната полиция. Срещу него бяха отправени публични обвинения за сътрудничество с комунистическите власти, но той се обърна към съд, за да ги обори, и съдът се произнесе в негова полза, като не намери доказателства за подобни обвинения.

Бабиш неведнъж е наричал парламентарните дебати „загуба на време“ и е обосновавал желанието си да управлява страната като компания. Според Лубомир Копечек, политолог от университета „Масарик“, този „мениджърски и технократски модел“ крие рискове. „Това е преплитане на бизнеса и политиката пар екселанс. Никога досега не сме виждали нещо подобно“, отбеляза той.

Позициите на Бабиш по конкретни въпроси са твърде обтекаеми и неясни. Той поде кампания срещу прекомерно разрасналата се хазартна индустрия и ратува за строги бюджетни рамки, но в същото време казва, че е за повече държавни разходи за инфраструктура, и се договори със социалдемократите за повишение на заплатите в обществения сектор, вместо да съкращава дефицитите.

Според коментатора на всекидневника „Хосподаржске новини“ Петър Хонзейк много чехи, за които главното е по-добър стандарт на живота, биха приели един нов стил на ръководство след провала на партии с традиционни политически програми. „Виновни са традиционните партии, а не Бабиш, че в страната се оформя схващане, че идеологията е нещо сбъркано. Бабиш просто запълва това пространство“, писа той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.