Вместо разкаяние след загубата, Обама показва оптимизъм

Асошиейтед прес

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

Президентът Барак Обама отправи съвсем ясно послание към тези, които след катастрофалните за демократите междинни избори са очаквали следизборно разкаяние в Белия дом или обещания за промяна на курса и то е „Не бързайте с изводите!“

Ден след като демократите изгубиха контрол над Сената и претърпяха големи загуби в надпреварите за Камарата на представителите и губернатори, Обама възприе предизвикателен тон. Той защити политиките си, застана зад хората от правителството си и не показа кой знае какви признаци, че ще промени подхода си, за да се споразумее с републиканците в Конгреса, подход, който през последните години доведе само до блокиране на работата на администрацията.

Вместо да приеме изборните резултати като отхвърляне на неговото правителство, президентът каза, че избирателите са разочаровани от Вашингтон като цяло. И вместо да даде строга оценка на изборния пердах, който изяде партията му, както постъпи след изборите през 2010 г., президентът няколко пъти подчерта, че е оптимист за бъдещето на страната.

„Това не ме натъжава“, каза Обама по повод изборния резултат на пресконференция в Източната зала на Белия дом. „Вдъхва ми сили, защото означава, че нашата демокрацията работи“.

Сияещата физиономия на президента бе в ярък контраст с мрачните настроения на електората. Повечето гласоподаватели, излизащи от изборните секции, казаха, че нямат голямо доверие на правителството и чувстват, че страната върви в грешна посока. Според екзит половете песимистите по-вероятно са гласували за републикански кандидат-конгресмени.

За някои републиканци бездната между общественото настроение и реакцията на президента показва, че Белият дом е изгубил връзка с реалността и отказва да се пренастрои, след като получи ясно послание от избирателите. Председателят на Републиканския национален комитет Рейнс Прибъс се пита дали Обама е откъснат от действителността или е изпаднал в отрицание.

„Съдейки по думите му и тона, той отказа да поеме отговорност или просто да покаже смирение. Сякаш искаше да внуши, че иска да чува само собствените си идеи, старите си, провалили се идеи“, каза Прибъс.

Наистина, Обама говори само в най-общи линии за нуждата за преоценка в момент, когато започват последните две години от мандата му. Каза, че е „преждевременно“ да се обсъждат промени в екипа или политиката.

Потвърди обещанието си да действа с укази по въпроса за имиграцията преди края на годината, въпреки силната съпротива на Републиканската партия. И отхвърли мнението, че ограничените му взаимоотношения с републиканските конгресмени, включително с вероятния лидер на новото републиканско мнозинство в Сената Мич Макконъл (републиканец от Кентъки), ще попречат да се постигне компромис с Конгреса.

Поведението на Обама след изборите е премислена стратегия да се избегне повторение на ситуацията от 2010 г., когато президентът обяви, че Демократическата партия е претърпяла „съкрушителна загуба“ – откровена оценка за онези избори. Този път обаче Обама неколкократно отказа открито да анализира резултата от междинните избори с аргумента, че не иска „да гледа на кафе за изборните резултати“.

В лични разговори съветниците на Обама признават, че изборният резултат от вторник е много по-лош от очакваното. Казват, че ведрият тон на Обама показва, че през последните няколко седмици той е започнал да свиква с перспективата, че през последните си две години като президент ще работи с контролиран от републиканците Конгрес и е заинтригуван от възможностите, които могат да се открият в резултат на това.

Негови съветници отхвърлиха критиките на републиканците, че Обама е останал глух за необходимостта да се адаптира към новия политически пейзаж във Вашингтон. Ако вчера той бе обявил серия от промени в администрацията, това щеше да е само евтин номер, каза един съветник и допълни, че вместо това президентът трябва постепенно да покаже на страната, че е готов да работи с републиканците.

Съветниците бяха съгласни да говорят за начина на мислене в Белия дом само при условие, че останат анонимни.

В петък Обама ще се срещне в Белия дом с лидерите на Конгреса. Той даде да се разбере, че е готов и за срещи на четири очи на с предполагаемия лидер на мнозинството в Сената.

„Ще се радвам да пийнем малко бърбън от Кентъки с Мич Макконъл“, каза Обама, който миналата година се присмя на идеята да изпие по чаша с лидера на Голямата стара партия.

След това, показвайки колко малко време е отделил да опознае Макконъл през последните шест години, президентът добави: „Не зная кое е любимото му питие“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.