Корупция поставя ЕУЛЕКС на кръстопът

Ще пропадне ли заради обвиненията в корупция мисията на ЕС ЕУЛЕКС, чието идване на територията на Косово през 2008 г. струваше на Белград разпад на „демократичното съвместно управление“ на Демократическата и Демократическата партия на Сърбия? В аферата засега са замесени бивш ръководител, един бивш и няколко настоящи прокурори и един съдия от мисията, медии от Прищина, Сараево и Белград, включва се и Брюксел.

Трима влиятелни по въпроса за Косово евродепутати – Дорис Пак, Улрике Луначек и Едвард Кукан поискаха независим орган да разследва информациите за корупция в ЕУЛЕКС. Същевременно от Брюксел идват сигнали, че върховният представител за общата външната политика и сигурността Федерика Могерини обмисля възможността обвиненията да бъдат разследвани от европейската Служба за борба с корупцията.

Позовавайки се на германски източници, прищински медии твърдят, че мисията на ЕС в Косово ще бъде „затворена колкото може по-бързо“ и че Германия „още през ноември ще поиска намаляване на компетенциите на ЕУЛЕКС“. Ако Могерини вземе такова решение, това ще бъде първото независимо разследване от този вид от въвеждането на протектората в Косово през 1999 г., макар на място вече 15 години да се говори, че международните мисии и организации, задължени за изграждането на „новата косовска действителност“, нямат имунитет срещу подкупи и корупция.

Работата на ЕУЛЕКС е проблематична от самото начало, преди всичко от гледна точка на международното право. Макар ЕУЛЕКС декларативно да се позовава на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приказките за неутралните й по отношение на статута на Косово действия веднага се опровергаха, защото на практика работата по „засилване на върховенството на правото в Косово“ означава изграждане на институции и прилагане на закони на самообявилата се косовска държава.

Това досега никой в Брюксел, а честно казано и в Белград, не виждаше като проблем. Факт е, че ЕУЛЕКС не е обичана нито от албанците, нито от сърбите, особено от онези на север. Прищина от доста време иска мисията да си отиде, макар през този юни мандатът й да бе удължен до 2016 г. Повечето сърби виждат в ЕУЛЕКС дългата ръка на едностранно обявената косовска държава, особено след серията арести и обвинения против техни видни сънародници.

Насред аферата с корупцията, Белград откри и че ЕУЛЕКС е „фалшифицирала съобщения на МВР“, макар да има злобари, склонни да виждат в това „алиби“ за онези, които пратиха косовския сръбски лидер Оливер Иванович в затвора. Независимо разследване на корупцията в ЕУЛЕКС е необходимо.

Въпросът е само води ли то до прекратяване на мисията, която независимо от всички пропуски е единствената международна инстанция, като не смятаме символичното присъствие на мисията на ООН ЮНМИК, която дели сърбите от живот под абсолютната власт на Прищина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.