Дилма Русеф ще ограничи прекомерните разходи – за кратко

Ройтерс

Бързо затягане на колана и пак постарому

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

Това изглежда ще бъде стратегията през идните месеци за неотдавна преизбраната президентка на Бразилия Дилма Русеф, която се опитва да спечели отново доверието на бизнес общността, без да жертва левичарския си дневен ред да намали бедността и да осигури силно присъствие на държавата в икономиката.

Откакто на 26 октомври спечели с малка разлика на балотаж, Русеф подхранва надеждите за благоприятна за пазара промяна, позволявайки на централната банка да вдигне лихвените проценти, което изненада инвеститорите и би трябвало да помогне за контролиране на инфлацията, движеща се над 6,5% годишно.

Местни медии също спекулират с твърдения, че Русеф ще ореже значително бюджетните разходи и че тя търси по-благоприятна за пазара смяна на отдавнашния министър на финансите Гиду Мантега.

Инвеститорите са нетърпеливи за каквито и да било признаци на промяна след първия мандат на Русеф, който бе белязан от средногодишен икономически растеж под 2%, нарастващи бюджетни дефицити, които застрашават кредитния рейтинг на Бразилия в инвестиционна категория, и огромни загуби за много финансови инвеститори.

Само че коментарите на шефа на администрацията на Русеф, Алойзиу Меркаданте, който е сред възможните кандидати да оглави финансовото министерство, бяха едни от няколкото сигнали напоследък, че надеждите за дълбока промяна в политиката вероятно ще бъдат разбити.

„Не можем да имаме драстично орязване (на държавните разходи), което води до рецесия. Трябва да защитим работните места и доходите на хората“, заяви той пред журналисти в сряда. Меркаданте каза освен това пред бизнес лидери, че данъците няма да бъдат повишени, за бъде облекчена финансовата криза.

Други близки до управлението твърдят, че каквато и пропазарна промяна да настъпи, малко вероятно е тя да продължи дълго.

Според тях Русеф ще направи само толкова жестове, колкото са необходими, за да си осигури малко въздух от рейтинговите агенции и да предотврати понижение на рейтинга. След това обаче ще се върне към агресивните разходи по програми за бедността и инфраструктурата, докато в същото време направлява частния сектор, както намира за уместно.

„Ако се налага да вземем някои тежки мерки, които включващ жертви, така да бъде“, каза пред Ройтерс сенатор Умберту Коща, ръководител в Сената на Бразилската работническа партия.

Коща обаче отбеляза, че такива мерки трябва да бъдат „ограничени“ и трябва да се прилагат само за няколко месеца, след което да бъдат отслабени.

Затягането на колана би трябвало да има за цел „да ни позволи да се върнем към политика, основана на икономическия растеж и трайно преразпределяне на доходите“, добави той.

„УБЕДЕНА, ЧЕ МОДЕЛЪТ Й РАБОТИ“

Министерството на финансите и на планирането (+ бюджета и управлението – бел. прев.) правят изчисления, за да решат къде могат да се орежат разходите, започвайки с лесни точки като командировъчни и офис консумативи на правителството, съобщиха пред Ройтерс правителствени представители, пожелали анонимност.

По-големи икономии биха могли да дойдат от борбата с измамите в социалното осигуряване, слагайки край на доживотното наследяване на пенсии от съпруги на държавни служители, военнослужещи и съдии, и отменяйки бонусите над заплатите, струващи скъпо на държавата в икономиката, която е близо до пълна заетост, посочиха представителите.

Последните стъпки биха били политически трудни. Те освен това все още биха били недостатъчни за едромащабни икономически промени като реформа на данъчния кодекс, които инвеститорите твърдят, че са необходими, за да върнат Бразилия към растежа от над 4 % от миналата десетилетие. Представителите не виждат много възможност за промяна.

„Правителството ще направи известни отстъпки, за да успокои инвеститорите, но няма да промени модела си, които отдава предимство на растежа на всяка цена“, заяви представител на финансовото министерство, помолил да бъде назоваван заради критичната си позиция.

„Русеф е убедена, че моделът й работи и не мисля, че това ще се промени в следващия й мандат“, каза добави той.

Предишните правителства на Работническата партия, включително първата администрация на Русеф, ограничаваха бюджетните разходи през първата си година, за да избегнат твърде голямо отчуждаване на пазарите – и често изглаждат минали преразходи.

Икономии ще бъдат особено необходими този път.

Правителствените сметки се влошиха толкова много при Русеф, че тази година Бразилия рискува да отчете първия си първичен бюджетен дефицит от близо две десетилетия.

ПОГЛЕДИ ВЪРХУ ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО

Икономисти твърдят, че очакваните разходни икономии няма да покрият фискалния дефицит през 2015 година и правителството ще трябва да увеличи данъците, като например налога върху промишлените стоки и върху бензина.

Правителствени представители не желаят да обсъждат степента на икономии или пък кога ще бъдат обявени, но местни медии публикуваха оценки, достигащи цели 50 милиарда реала (20 милиарда долара).

„Правителството иска да изпрати послание, че е ангажирано да намали инфлацията и ще направи всичко възможно, за да сведе темпа до официалната цел“, каза пред Ройтерс високопоставен представител близък до вътрешния кръг на Русеф, без да уточнява размера на възможните орязвания.

Инвеститорите следят за всякакво усилие за преосмисляне на размера и обхвата на бразилската държавна банка за развитие BNDES, което би сигнализирало, че Русеф е сериозна към финансовата дисциплина. И все пак се очаква тя да не го направи заради значението на банката в движението на растежа и създаването на заетост.

Инвеститорите са единодушни, че най-големият знак за посоката на Русеф през идните години ще бъде това кой ще назначи тя за финансов министър.

В частен разговор няколко високопоставени държавници казаха, че Русеф ще избере човека, който подкрепят инвеститорите, бившия ръководител на централната банка Енрике Мейрелес.

Русеф обича да контролира всяка част от икономическата политика и би могла да предпочете вътрешен човек, бившия заместник-министър Нелсон Барбоса, който е архитект на нейната програма за евтини жилища.

Избирайки до голяма степен очаквания Мейрелес, който е подкрепян от лидера на Работническата партия и бивш президент Луис Инасиу Лула да Силва, би било сигнал, че Русеф е склонна да разхлаби хватката си върху икономическото управление и да се ориентира към по-благоприятна за пазара политика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.