Пукнатини се появяват в БРИКС

Гидиън Рахман. Снимка: от тв екрана

Историците могат да запишат, че БРИКС манията достигна връхната си точка по време на Световното първенство по футбол в Бразилия тази година. Президентът Дилма Русеф използва случая, за да организира среща на върха на лидерите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Обявено бе формирането на нова банка за развитие на БРИКС с централа в Шанхай.Единственото нещо, което развали партито на БРИКС, организирано от госпожа Дилма Русеф, бе зрелищната загуба на бразилския национален отбор със 7 на 1 от Германия. Няколко месеца по-късно започва да се прокрадва усещането, че БРИКС може в крайна сметка да предизвика същото разочарование като домакините на Световното по футбол.

Очертават се три големи проблема при БРИКС. Първият е икономически. Три от страните – Бразилия, Русия и Южна Африка – изпитват икономически затруднения. Изборите в Индия тази година също станаха на фона на разочароващ икономически растеж, продължил няколко години. Само икономиката на Китай все още расте с над 7% годишно, като е съпровождан от трудни реформи. Общата динамика трябваше да бъде основата на БРИКС, но тя се загуби, поне за момента.

Втората трудност е политическа. Когато страните от БРИКС процъфтяваха, естествено бе да се твърди, че и политическите им системи функционират добре. Сега, когато някои от тях имат проблеми, политическите слабости, като корупцията, стават по-очевидни.

Третият проблем е свързан с липсата на здрава връзка в групата. Въпреки че БРИКС се стреми да бъде гласът на незападния свят, страните членки са твърде различни. Това, което се случва в Бразилия или Южна Африка не хвърля светлина върху бъдещето на Китай – страна, която е толкова голяма и мощна, че сама по себе си е категория.

Същевременно Русия е затънала в дълбока и единствена по рода си криза в отношенията си със Запада.

Дори там, където има реални сходства между страните, тези сходства вече не са особено положителни. Миналата седмица бях в Южна Африка и останах поразен до каква степен проблемите й са подобни на бразилските. През 2010 година, когато Дилма Русеф бе избрана за първи път, растежът на страната бе 7,5 % годишно. Тази година обаче икономическият растеж вероятно ще бъде под 1 %. В Южна Африка икономическият растеж тази година вероятно ще бъде 1,4 %, което е доста под прогнозираните над 5% в националния план за развитие.

В двете страни невероятната природна красота и възможността за привлекателен начин на живот са подкопани от ширещия се страх от престъпността. Първите четири новини от вечерната емисия, която гледах в Йоханесбург, бяха за различни убийства, включително убийството на вратаря на националния отбор по футбол.

И в двете страни най-бедната прослойка от населението е лишена от основни услуги и прилично жилище, докато недоволството на средната класа от ненадеждната инфраструктура нараства. Дори тузарските райони на Йоханесбург са засегнати от прекъсване на електричеството и водата през последните седмици.

Недоволството от корупцията е централна политическа тема както в Бразилия, така и в Южна Африка – това важи и за останалите три страни от БРИКС. В Китай президентът Си Цзинпин превърна кампанията срещу корупцията в централна тема на управлението си. В Индия аскетичният имидж на премиера Нарендра Моди и обещанието да прочисти управлението бяха основни за изборната му победа тази година.

Същевременно в Русия опонентите на президента Владимир Путин нарекоха партията му Единна Русия „партия на мошеници и крадци.“ Преди няколко седмици в Москва руски представител в БРИКС изтъкна пред мен, че нито една страна от групата не е подкрепила в ООН осъждането на руското анексиране на Крим. Той изтъкна, че БРИКС са обединени в общата си враждебност срещу свят, доминиран от САЩ.

Фактът, че южноафриканският президент Джейкъб Зума изгради близки, приятелски отношения с Путин само допринесе към атмосферата на корупция, тегнеща над неговото управление. Отношенията Путин-Зума обаче са признак също така и за дипломатически връзки между страните в БРИКС.

Макар да е вероятно страните от БРИКС да споделят едно общо усещане, че Западът прекалено дълго управлява света, все пак има също така и дълбоко разминаване в основните им възгледи за света. Има огромна разлика между полупацифисткия принцип на многостранни отношения на Бразилия и яростния национализъм на модерна Русия. Същевременно Китай ясно ще очертае своя собствена пътека в международен план, независимо какво мисли БРИКС.

Може би истинската геополитическа загадка за БРИКС е дали Китай може или желае да бъде центърът на групата, до голяма степен така, както САЩ служат за основа на западния съюз.

Установяването на банката на БРИКС в Шанхай – и намекът, че е евентуален конкурент на вашингтонската Световната банка – изпрати обмислено, символично послание. Руското и индийското правителство може да имат проблеми с еднополюсния модел на света с център във Вашингтон. Те обаче не бързат да отстъпят пред Пекин.

Фактът, че и петте страни от БРИКС се борят с вътрешна корупция разкрива общия им проблем с изграждането на стабилни вътрешни институции. Това на свой ред трябва да хвърли съмнение върху общата им способност да се справят с още по-трудната задача за създаване на нови международни организации. Петте уязвими страни от БРИКС едва ли са достатъчни за създаването на нов световен ред.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.