In memoriam – Лучано Павароти, човекът, който спаси операта (+фотогалерия)

Лучано Павароти на концерт на Червения площад в Москва през 1997 г. Снимка: Ройтерс

Италианският тенор Лучано Павароти, който почина рано сутринта в четвъртък в дома си в Модена на 71-годишна възраст, не беше просто известен оперен певец. Обикновено го наричат един от най-великите тенори на всички времена. Но Павароти надскочи това определение. Той излезе извън ограниченията на оперното пеене и се превърна в титан на попкултурата. Неговите изпълнения се излъчваха по телевизиите в цял свят и бяха гледани от милиони зрители.

През 90-те години, благодарение главно на него, оперната музика, която по принцип се смята за елитарна и достъпна повече за богати, отколкото за широката публика, увеличи затихващата си популярност, продължава да живее и да намира финансова подкрепа.

През 80-те години Павароти, заедно с Пласидо Доминго и Хосе Карерас, стартира проекта „Тримата тенори”. В продължение на години те изнасят впечатляващи концерти по целия свят. Така Павароти добива още по-голяма популярност и записи на неговите арии се продават в милиони екземпляри.
„Маестрото води дълга и трудна битка с рака, която накрая отне живота му – казва в официалното си изявление за медиите мениджърът на певеца Тери Робсън. – Почти до края той остана позитивно настроен и запази духа, който характеризираше живота и работата му.” През юли 2006 г. Павароти се подложи на операция от рак на панкреаса в клиника в Ню Йорк и оттогава не се е появявал на сцената.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/ZaufjDVYivc“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

През 2004 г., преди да го повали болестта, Павароти тръгва на голямо прощално турне по света, което така и не успява да завърши. Неразположенията му, много от които предизвикани от наднорменото му тегло, ограничват движенията му на сцената и го принуждават да отмени голяма част от представленията си. На 13 март 2004 г. Павароти изнася последния си концерт в прочутата „Мет“ опера (Метрополитън опера) в Ню Йорк. Изпълненията му на арии от операта „Тоска” са посрещнати с 15-минутни аплодисменти на крака от страна на публиката и 10 биса.

Лучано Павароти е роден на 12 октомври 1935 г. в Модена, Италия. Баща му е пекар, а майка му работи в местна цигарена фабрика. Макар да не е изучавал оперно пеене, още от малък Павароти слуша записи на арии и оперни концерти. Преди да реши да стане певец той работи като учител в продължение на 2 години. Пробивът му в музиката е през 1961 г., когато печели международен конкурс за оперни изпълнители в Модена. Дебютът му на сцената е като Родолфо в операта на Пучини „Бохеми”.

Павароти на концерт в Лас Вегас през февруари 2004 г. Снимка: Ройтерс

Павароти на концерт в Лас Вегас през февруари 2004 г. Снимка: РойтерсПавароти пее на откриването на Зимните олимпийски игри в Торино. Снимка: РойтерсХосе Карерас, Лучано Павароти и Пласидо Доминго (от ляво на дясно) държат фланелки на френския национален отбор по футбол със своите имена върху тях по време на пресконференция в Париж през 1998 г. Снимка: РойтерсТримата тенори на концерт в Токио през 1996 г. Снимка: РойтерсПавароти носи традиционна китайска шапка на пресконференция в Пекин през 2005 г. Снимка: РойтерсПавароти в Пекин през 2005 г. Снимка: РойтерсПевецът на концерт в Хонконг, който беше част от прощалното му световно турне. Снимка: РойтерсПавароти пее в Хамбург през 2004 г. Снимка: РойтерсПавароти заедно с принцеса Даяна преди концерт в Модена през 1995 г. Снимка: РойтерсПевецът и съпругата му Адуа на погребението на принцеса Даяна през 1997 г. Снимка: РойтерсПавароти пее в Буенос Айрес през 1991 г. Снимка: РойтерсПавароти пристига на пресконференция в Буенос Айрес през август 1987 г. Снимка: РойтерсПавароти заедно със съпругата си Николета на сватбата им в Модена през 2003 г. Снимка: Ройтерс

През 1963 г. започва международната кариера на Павароти – първо в Амстердам и в други холандски градове, а после и във Виена и Цюрих. През същата година той пее за пръв път в прочутия „Ковънт Гардън” в Лондон. Популярността му във Великобритания нараства още повече на следващата година, когато участва на фестивала „Глиндеборн” в Източен Съсекс.

Повратна точка в кариерата на Павароти е сътрудничеството му със сопраното Джоан Съдърланд. През 1965 г. двамата правят съвместно турне в Австралия, а впоследствие певецът признава, че Джоан е повлияла много на пеенето и отношението му към оперната музика.

Дебютът на Павароти в миланската опера „Ла Скала” е през 1967 г., а на следващата година той пее за пръв път и в „Метрополитън” в Ню Йорк. Следват серия записи за компания „Лондън рекърдс” на оперите „Фаворитката”, „Мадам Бътърфлай”, „Бохеми”, „Тоска”, „Турандот”, „Риголето”, „Травиата”, „Трубадур”, както и на соло албуми с арии от различни постановки.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/2uYrmYXsujI“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

През 1981 г. тенорът организира конкурс за оперни изпълнители, на който прослушва млади певци от цял свят. Една от наградите за победителя е съвместна изява с Павароти на концерт във Филаделфия. В продължение на години тенорът провежда и майсторски класове, голяма част от които за излъчвани по телевизиите в САЩ.

В началото на 90-те години певецът започва да изнася благотворителни концерти, партнирайки си на сцената със звезди на поп музиката като Елтън Джон, Стинг и Боно.

През последните години от живота си Павароти привлича общественото внимание не само с оперното си майсторство. През 90-те години името му постоянно се появява в клюкарските рубрики на вестниците заради наднорменото му тегло и връзката му с 26-годишната му асистентка Николета Мантовани. През октомври 2002 г. Павароти се развежда със съпругата си Адуа и след няколко месеца се жени за Николета. Двамата имат 4-годишна дъщеря Алис. От предишния си брак Павароти има още три дъщери – Лоренца, Кристина и Джулиана.

Павароти заедно със съпругата си Николета и дъщеря им Алис в края на 2003 г. Снимка: Ройтерс

Павароти има две издадени автобиографии, написани в сътрудничество с американския писател и журналист Уилям Райт. Едната е „Павароти: Моята история” от 1981 г., а другата – „Павароти: Моят свят” от 1995 г.

„Спомням си, че, когато започнах да пея през 1961 г., един човек ми каза: „Действай бързо, защото операта има още максимум 10 години живот – казва Павароти в интервю за списание „Opera News” през 1998 г. – И по онова време операта наистина не беше във възход. Но после имах късмета да направя концерт в „Мет”, който да се излъчва на живо по телевизията. На другия ден непознати ме спираха по улиците да ме поздравят и осъзнах колко е важно да дадеш операта на хората. Защото преди това имаше много хора, които не знаеха какво представлява операта.”

Относно собственото му оперно майсторство коментарът на Павароти беше прост и точен. „Когато някой включи радиото и ме чуе да пея, знае, че съм аз – казваше тенорът. – Гласът ми не може да бъде сбъркан с друг.”

(по в. „Ню Йорк Таймс“)

Павароти и Бари Уайт

Павароти и Куин

Павароти и Боно (Ю ту) Miserere

Павароти и Боно (Ю ту) – Ave Maria

Павароти и Рики Мартин

Павароти и Брайън Адамс – О, соле мио

Павароти и Андреа Бочели

Павароти и Лайза Минели

Павароти и Спайс гърлс

Павароти и Джон Бон Джоуви

Павароти и Селин Дион

Павароти и Марая Кери

Павароти и Джоан Съдърленд – Травиата

Тримата тенори – Павароти с Пласидо Доминго и Хосе Карерас

Фотогалерия – поклонението

Архиепископ Луиджи Кочи води службата пред ковчега на Павароти в катедралата в Модена. Снимка: Ройтерс

Архиепископ Луиджи Кочи води службата пред ковчега на Павароти в катедралата в Модена. Снимка: РойтерсБившата съпруга на певеца Адуа Верони (вляво) и сестра му Лела по време на церемонията. Снимка: РойтерсИталианският премиер Романо Проди и съпругата му Флавия се кръстят пред ковчега. Снимка: РойтерсЕскадрила изтребители прелитат над Модена като част от церемонията по погребението. Около 200 000 души се събраха в града да отдадат последна почит на Павароти. Снимка: РойтерсСъпругата на певеца Николета плаче до ковчега. Снимка: РойтерсСнимка: РойтерсИталианският режисьор Франко Дзефирели пристига на погребението. Снимка: РойтерсКолата с ковчега на певеца тръгва от катедралата в Модена. Снимка: РойтерсНай-малката дъщеря на Павароти - Алис, в деня на погребението. Снимка: РойтерсВокалистът на Ю Ту Боно заедно със съпругата си Али Хюсън в катедралата в Модена. Снимка: РойтерсАндреа Бочели пее в катедралата по време на погребението. Снимка: РойтерсБившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и съпругата му Нане пристигат на погребението. Снимка: РойтерсИталианският президент Джорджо Наполитано пред ковчега на Павароти и (отляво надясно) неговата съпруга Николета Мантовани, сестра му Габриела и дъщерите му Кристина, Лоренца и Джулиана. Снимка: РойтерсКовчегът с тялото на Павароти в катедралата в Модена. Снимка: РойтерсПочитатели от цял свят се покланят пред тялото на Павароти в катедралата в Модена. Снимка: РойтерсХора чакат пред катедралата в Модена, за да отдадат почит пред ковчега на Лучано Павароти. Снимка: РойтерсМомиче изказва съболезнованията си за смъртта на Павароти в специалната книга пред катедралата в Модена. Снимка: РойтерсЖена пише в книгата за съболезнования пред катедралата в Модена. Снимка: РойтерсДъщерята на Павароти - Лоренца Павароти - пристига в катедралата в Модена, където е изложено тялото на великия тенор. Снимка: РойтерсБанер със снимката на Павароти виси на Театро Масимо Белини в Катания, южна Италия. Снимка: РойтерсСтотици почитатели на Павароти са оградили катедралата в Модена, където пристига ковчегът с тленните му останки вечерта след смъртта му. Снимка: РойтерсПолицаи са оградили дома на Лучано Павароти в Модена, след вестта за смъртта му, заради стичащите се почитатели. Снимка: РойтерсСъпругата на Павароти Николета Мантовани пристига в катедралата в Модена. Снимка: РойтерсСъпругата на Павароти Николета Мантовани (третата от дясно наляво) и неговата сестра Лела Павароти (вдясно) до ковчега на певеца пред катедралата в Модена. Снимка: РойтерсЖена на улицата в Модена чете извънредно издание на вестник, който съобщава за смъртта на Лучано Павароти. Снимка: Ройтерс

Пласидо Доминго и Хосе Карерас за Павароти

Пласидо Доминго, който съставляваше заедно с Павароти и Карерас „Тримата тенори“, след сръбната вест в изявление за медиите от Лос Анжелис каза: „Винаги съм се възхищавал от славата на гласа, която Господ му е дал – този тембър, който не може да бъде сбъркан…Обожавах необикновеното му чувство за хумор… Понякога на концертите на „Тримата тенори“ с него и Хосе Карерас забравяхме, че пеем пред публика, която е платила да ни слуша – толкова много се забавлявахме“.

Испанският тенор Пласидо Доминго, един от „Тримата тенори“, говори пред журналисти в Лос Анджелис по повод смъртта на своя приятел и колега Павароти. Снимка: Ройтерс

Доминго е продължил да поддържа връзка с Павароти през цялото време докато той се е борел с рака. „Дори в телефонните ни разговори и при срещите ни през тези месеци ние успявахме да се смеем“, съобщи още Доминго. Той оценява Павароти като истински уникален изпълнител в аналите на класическата музика.
Испанският тенор Хосе Карерас нарече Павароти „един от най-големите гласове на операта, истински приятел.“ Пред шведския вестник „Експресен“ Карерас казва: „Най-добрите ми спомени са от времето, прекарано с него на четири очи. Той беше много забавна личност. Трябва да си спомняме за него като за велик артист, какъвто беше, мъж с невероятна харизма. Освен това той обожаваше гастрономията и беше страхотен приятел и играч на покер“.
Директорът на Виенската опера Йоан Холендер (която е поставила черно знаме в знак на траур, както няколко големи оперни театри по света, където е пял великия тенор), заяви, че светът е загубил „най-красивия глас на епохата ни“.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.