В окото на бурята централните банки обсъждат ключови въпроси

Франс прес

Японската базука на паричната политика, американските лихви, изкупуването на активи от Европейската централна банка (ЕЦБ): паричната политика на големите сили както никога досега е ключов въпрос за световната икономика, а нейните основни фигури се събират на 7 ноември в Париж.

„Кой път да следват централните банки?“. Обединени от този въпрос, във френската столица се събират на симпозиум централните банкери на водещи икономики. Сред тях са Джанет Йелън, която оглавява Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Харухико Курода, централният банкер на Япония, Марк Карни управителят на Bank of England, централният банкер на Франция Франсоа Беноа Кьоре, а също и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Организатор на форума е френската централна банка.

Участниците в него ще обсъждат широка палитра от теми: от управлението на паричната политика при наличието на високи държавни дългове до как да се постигне ново балансиране на макроикономическата политика.

Теми и действащи лица, които са централни за сегашните залози. Световната икономика е в разгара на преобразяването си: растежът е на път да се забави и сред основните му двигатели единствено САЩ проявяват мощ. Еврозоната отчита забавяне и над нея тегна опасността от дефлация. Японската икономическа машина буксува, а нововъзникващите пазарни икономики са изправени пред спад на темпа.

На фона на тази панорама действието на централните банки е от първостепенно значение.

В САЩ УФР поведе политика, която е изключително благоприятна за бизнеса с рекордно ниски лихви и с всеобхватна програма за изкупуване на активи, чиято цел бе да подкрепи икономика. Тези изобилни потоци от пари захраниха финансовите пазари. Между другото миналата седмица УФР обяви края на програмата за изкупуване на активи и на пазара вече се появиха спекулации за предстоящо повишение на лихвите.

От другата страна Банк ъв Джапан изстреля невероятен снаряд с паричната си базука, обявявайки също миналата седмица, че увеличава програмата за изкупуване на активи, в период когато архипелагът е в застой и инфлацията в страната продължава да бъде отчайващо ниска.

„Лечението трябва да бъде контролирано докрай. Грижите, които са спрени на половината от пътя, само ще изострят симптомите“, заяви Курода в сряда в Токио. Някои анализатори виждат в това ново смекчаване на паричната политика признание за безсилието на стратегията за съживяване на икономиката на „абеномиката“ (икономическата политика) на премиера Шиндзо Абе.
Страха от война на валутните курсове

Ходът на Банк ъв Джапан предизвика рязко поевтиняване на йената, съживявайки призрака на потенциална война на валутните курсове между големите икономически сили.

Парижкият симпозиум, който се открива от управителя на Банк дьо Франс Кристиан Ноайе, ще събере редица влиятелни членове на ЕЦБ, в период когато франкфуртската институция води деликатна политика на подкрепа към еврозоната, предизвикваща скърцания със зъби сред самите й служители.

Според непотвърдени информации в медиите методите на шефа Марио Драги се оспорват от редица ръководители на ЕЦБ, сред които е и определящата фигура в банката на Йенс Вайдман – президент на германската централна банка – Buba.

Вайдман ще присъства на форума в Париж, както и Беноа Кьоре, един от членовете на управителния съвет, след като ден по-рано Драги е дал пресконференция (след заседанието по паричната политика на ЕЦБ . бел. ред.).

Нововъзникващите пазарни икономики и техните интереси ще бъдат представени от управителя на индийската централна банка Рагурам Раджан и от мексиканския му колега Агустин Карстенс.

Сред частните действащи лица са Лорънс Финк, шефът на инвестиционния фонд BlackRock, който е най-големият в света за управление на активи.

Кристин Лагард, управляващият директор на МВФ, ще участва в дебатите веднага след публикуването във вторник на вътрешен одит, съдържащ остри критики срещу методите на Фонда, смесващ строги мерки за бюджетни ограничения и масирана парична подкрепа след световната рецесия 2008-2009 година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.