Как Велизар Енчев отказа да гласува за Бойко Борисов

Велизар Енчев. Снимка: лична страница

„Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за премиер, защото съм убеден, че така изразявам чувството на огромното мнозинство от български граждани, които не искат неговото завръщане на поста министър-председател.“ Това заяви в парламента Велизар Енчев, депутат от Патриотичния фронт.

Велизар Енчев припомни, че първото правителство на Борисов падна в резултат на масови протести в края на февруари 2013 срещу увеличението на цените на тока.

„Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока хиляди граждани заляха улиците на българските градове през февруари 2013 г. В последните дни на тогавашното управление на Борисов бяха продадени държавните дялове в ЕРП дружествата. Нима сте забравили това?“, попита той.

„Как да забравим полицейщината на Цветан Цветанов? Как да забравим, че за три години и половина управление Борисов нито веднъж не вдигна пенсиите? Как да забравим, че Симеон Дянков посегна на парите на Здравната каса? Конституционният съд определи този акт като противоконституционен“, припомни Велизар Енчев.

Той не оспори правото на ГЕРБ да управлява. „Тази партия получи най-много гласове и трябва да управлява, но не с този премиер“, категоричен е Енчев.

Той припомни още, че Бойко Борисов назначаваше калинки и избираше министри на бензиностанциите.

„Тези кадрови решения не трябва да се повтарят. Повечето му министри и сега са политически калинки без стаж“, подчерта Велизар Енчев.

Енчев разкритикува външната политика на предишния външен министър на Борисов Николай Младенов, която е била изцяло в услуга на чужди сили, включително някои балкански.

„При управлението на Борисов неговият външен министър Младенов провеждаше политика в разрез с политиката на ЕС. Не забравяйте това. Призовавам новия министър Даниел Митов да не следва тази политика“, каза Енчев.

Той припомни и случая с Мишо Бирата, който вече е покойник.

„Във всяка що-годе цивилизована страна един премиер не може да остане на своя пост след аферата Мишо Бирата, където той осуети митническа проверка на свой приятел. Такова длъжностно лице трябва да бъде преследвано от закона“, каза Енчев и добави със съжаление, че у нас ненормалното е норма.

„Биографията на Борисов е свидетелство за този тъжен парадокс. Достойните и образовани хора са натикани в ъгъла. Ето защо 3 милиона българи не гласуваха, а останалите гласуваха с омерзение, избирайки по-малкото зло“, каза Енчев и коментира, че повечето българи, ако имаха тази възможност, също биха гласували срещу Бойко Борисов за премиер, както ще направи той.

От „Гласове

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.