Три журналистически организации протестираха срещу Цацаров, Цачева и държавата, че подкрепят псевдожурналистиката

Снимка: Шатърсток, журналистика

Три журналистически организации излязоха със съвместна декларация вчера, в която остро осъдиха легитимацията на псевдожурналистиката. Това са Асоциацията на Европейските журналисти-България, новосъздадената Мрежа за свободно слово и Фондация „Медийна демокрация“. В декларацията се визира участието на висши представители на държавни институции в празненството на агенция ПИК и похвалите, които те й отправиха.

„Представители на държавни институции и политически партии легитимират псевдожурналистиката”, казват организациите, подписали документа, и подчертават – „високата оценка за медии, нарушаващи журналистическата етика, отново поставят под въпрос морала в управлението на страната.”

Организациите изразяват възмущение от заявената подкрепа за агенция ПИК от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, и други представители на държавни институции и политически партии: „С недоумение научихме, че председателят на Народното събрание е присъствала лично, а главният прокурор е изпратил поздравителен адрес по повод рождения ден на агенцията.”

Журналистическите организации изразяват недоумението си от това, че висши държавни функционери са почели с присъствието и с приветствията си медия, която сама се е поставила вън от изискванията за етична и отговорна журналистика: „Държим да отбележим, че това е медия, която не е подписала Етичния кодекс на българските медии и не само не спазва, но и редовно грубо нарушава записаните там стандарти.”

„В писмото си до ПИК главният прокурор Сотир Цацаров подчертава „професионализма” на работещите в агенцията. Позволяваме си да му припомним, че само преди няколко месеца въпросната медия публикува снимка на напълно невинен човек, набеждавайки го за извършител на жестоко убийство. Изключително притеснително е, ако главният прокурор на една държава и председателят на парламента споделят подобни стандарти за професионализъм”, се казва още в декларацията

Острият протест на трите журналистически организации е предизвикан също и от начина, по който ПИК отрази самозапалването на жена пред Президентството в понеделник. Според тях присъствието на държавници на тържеството на ПИК е равносилно на одобрение на това отразяване. В декларацията се отправя въпрос към официалните лица, уважили събитието: „Бихме искали да попитаме публичните личности, заявили подкрепата си за ПИК , одобрявате ли и поощрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които ПИК публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст, по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат отговорните медии?”

Освен това в документа се подчертава контраста между изразеното от държавните интституции уважение към ПИК на фона на пренебрегването на годишнината от основаването на Журналистическия факултет: „както вече стана ясно, Сотир Цацаров и Цецка Цачева не са били единствените представили на високи постове на държавни институции и политически партии, уважили рождения ден на ПИК. В същото време както председателят на Парламента и главният прокурор на Републиката, така и по-голямата част от присъствалите на коктейла в х-л „Шератон”, необяснимо пренебрегнаха празника по повод 40 години от основаването на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет „Климент Охридски”.

Асоциацията на европейските журналисти – България, Мрежа за свободно слово и фондация „Медийна демокрация” призовават както българските политици, така и представителите на институциите в страната да заявят ясно позициите си към медии, които не спазват елементарни етични правила. Според тях „явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компрометират ролята на журналистиката като „куче-пазач” и коректив на властта.“

От marginalia.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.