Защо министър Владислав Горанов е като златната ябълка за ламята Пеевски

Владислав Горанов. Снимка: официален предизборен портрет

Една зависимост на новото правителство от Делян Пеевски е най-замитаната тема в последните два дни. В името на нейното напудряне и замитане се включиха, както героите в нея, така и подопечните пеевски медии, така и новият-стар министър-председател Бойо Борисов.

А тази зависимост е много проста. Каква уговорка има с Делян Пеевски новият министър на финансите Владислав Горанов? Като заместник на Дянков в предишния мандат на ГЕРБ Горанов стана печално известен с „онази“ снимка с Пеевски на маса, за която бившият-настоящ премиер Борисов нервно обяснява, че двамата са попаднали случайно в едно заведение и взели, че се заприказвали понеже са експерти.

След тази среща ДПС и ГЕРБ бяха в очевидно топли, но прикрити взаимотношения. Поне на икономическия фронт. А той за ДПС е особено важен за да може бизнес модела на партията да просъществува.
Но историята на Горанов с Пеевски не приключва тука. Защото само преди година, когато ГЕРБ изпадна в опозиция, а Пеевски започна операция „разбий герберите“ тихомълком Горанов се евакуира от Парламента, с обяснението, че заплатата от 2000 лв. няма да му стига да храни семейство. Сега обаче е готов да зареже мястото на изпълнителен директор на Общинска банка за почти същата заплата от 2000 лв., но като финансов министър.

Пеевски разговаря с Владислав Горанов в заведение през 2010 г., когато той е зам.-финансов министър на Дянков. Снимката, направена от случаен посетител с телефон, предизвика множество коментари.

Какво ли може да го мотивира? Да речем, че може да го мотивира един успял мъж на вече 34 години.

Защо Владислав Горанов е като златната ябълка за ламята Пеевски? Заради ресурса, който ще има под управление, разбира се. Министърът на финансите е принципал на Българската банка за развитие, която вече се превръща в почти персонална банка за Пеевски.

Банката е основен кредитор на контролираното зад кулисите от Пеевски дружество „Водстрой 98“. През август 2014 г., в разгара на кризата около КТБ именно Българска банка за развитие (ББР) изигра ролята на спасителен кредитор за „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и така общата експозиция вече надхвърля 50 млн. лв.

Според подписания през август договор (виж по-долу) обаче тя може да се увеличи с още до 20 млн. лв. И очевидно не спира да се увеличава, защото от август до днес са подписани цели четири анекса на договора за кредит между ББР и „Водстрой 98“. А това означава, че Пеевски просто е намерил своята каса за спешни нужди. Подобно на описаната схема с компанията на майка му „Балканска медийна компания“, при която пари са получавани по сметки горе долу на принципа „при поискване“.

За да съществува тази схема трябва да имаш дружество – в новия пример това е „Водстрой“ – и банка, готова да те прегърне по всяко време – ББР.
При назначение, вместо Горанов на друг министър, който ще има съмнения в експертните качества на финансиста Пеевски, би имало сериозен риск инфраструктурният бизнес на момчето на прехода да се окаже в остра ликвидна недостатъчност. Позиционирането на Горанов обаче… Явно той няма съмнения в експертизата на Пеевски. Показва го отчетът на „Водстрой“, защото освен ББР кредитор на дружеството е и Общинска банка, ръководена в момента от Горанов.

Но това не е всичко. Влиянието на министъра на финансите в ББР е като детска играчка в сравнение с тежестта, която той ще има върху някой специфични части от бизнеса на „Булгартабак“. Компанията, пак скрито контролирана от Пеевски, е в голяма степен зависима от благосклонния поглед на митниците. А финансовият министър е отговорен именно за назначенията и функционирането на Агенция митници.

Не е тайна, че по време на служебното правителство цигареният бизнес на Пеевски започна да изпитва сериозни затруднения. А това очевидно се предава и на цялостното икономическо здраве на ДПС. За това движението няма да има нищо против да играе опозиция на кабинета Борисов 2, но да контролира жизненоважния за нея финансов сектор.

От блога „Финансови смислици

–––
* Авторът Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика от 10 години. Работил е във в. „Пари“, „Капитал daily” и др.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.