Нещо като дупка, нещо като банка…

Румен Белчев

От юни месец насам не сваляме от интернет страницата на „Стършел“ вица за изнервения вложител, който се притеснявал за състоянието на БНБ. А психиатърът кротичко му обяснявал, че няма такова нещо – БНБ. Това било бълнуване, фантазия, среднощен кошмар…

Не сме прави – има такава банка, всеки може да се снима пред нея!.

„Банковата система е стабилна, КТБ – също“ – гордо рапортува на 17 юни въпросната банка пред настоятелните медии (в случая заглавието е на „ПРЕСА“), но прессъобщението си е на БНБ и в него се казва дословно: „БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално“.

Месец по-късно нещо се случва – и в „24 ЧАСА“ четем притесненията на шефа на народната ни банка: „Искров за КТБ: В моята практика виждам за първи път такъв случай“. В какъв смисъл? В смисъл, че „Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро“, а „е вероятно да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитния портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд. общ кредитен портфейл.“.

Какво стана с подробните актуални данни – не е ясно.

Дотук – добре, крадецът е идентифициран, остава прокуратурата да го набута на топличко. Само че два дни по-късно в „СЕГА“ четем, че „Прокуратурата се отказа от версията за изнесени чували с пари от КТБ“. Също така „неофициално опроверга управителя на БНБ Иван Искров, че кредитни досиета за 3,5 млрд. лева са изнесени от КТБ и вероятно унищожени“.

Г-н Искров също така неофициално се направи на ударен.

Мина лятото, дойде есента, хората хептен се изнервиха, „24 ЧАСА“ започна да дава полезни съвети „Как да си вземете парите от КТБ“ – в смисъл, да си намерим някой, който да ни купи влога на половин цена, та да си оправи собствения кредит към банката, в „ПРЕСА“ омбудсманът на републиката отчаяно заяви, че „не вярва на нищо, което се случва с банката“, и че не може да разбере „Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка“, а в „ТРУД“ се появи странната информация „Бърза смяна на ръководството на БНБ“: „Още утре да се смени целият управителен съвет или най-малкото управителят и подуправителят в БНБ. За това са се разбрали лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Михаил Миков“.

Те хубаво се разбрали, но на другия ден в „ПРЕСА“ прочетохме пояснението, че „Управителят може да напусне принудително поста само ако е доказано, че 6 месеца не може да изпълнява длъжността си, или ако бъде осъден…“

Те не си правят труда да проверят дали могат да направят нещо или не, но дават акъл!
Но има и надежда – от „ПРЕСА“ научаваме, че в Бургас „Бяла лястовица донесе надежда“ – общинарите я видели и се зарадвали: „Дано бялата лястовица ни донесе късмет да си върнем двайсетте милиона депозит в КТБ“…

Има и добри новини – „Овчарката на Бойко шампион по красота“ – радва ни „СТАНДАРТ“. Майната й на банката и на вложителите – каракачанката на бившия и бъдещ премиер отново е красива!

Защото от година и половина нещо й беше станало и не беше…

От блога “РазПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.