Агенти на ДС? Медиите ги обичат

Колекцията от държавници, сътрудничили на бившата ДС се комплектова напълно – след президент (агент “Гоце”), в списъка влезе и премиер – Виденов (“Дунав”), лидери на партии – Жорж Ганчев (“Жорж”) и т. н.
Сега политическите запалянковци тръпнат дали в колекцията няма да влезе и цар. Противниците на Симеон са убедени, че той няма начин да не е агент на ДС, въпреки абсурдността на това твърдение – изгонен монарх, чичо му ликвидиран от Народния съд, имотите му конфискувани.
Понятието агент отдавна се превърна в аргумент за очерняне на политическия опонент. Но какво да се прави, като сред политиците има толкова много сътрудници на бившата ДС?
Парадоксалното е, че за едните да си “агент” е доказателство за принадлежност към света на злото. А други – хора от БСП и др. – се гордеят с това.
И така, агентите са навсякъде в медиите, а в България т. нар. лустрация не засегна публичните личности. Агент “Алберт” – Коритаров – води сутрешния блок на Нова ТВ и, примерно в петък, в студиото му бяха гости шефът от 6-то управление Цвятко Цветков и Красимир Райдовски, бивш служител на Първо главно – външното разузнаване.
Цвятко Цветков е на всяка манджа мерудия в последните 7-8 годин. Няма телевизионно студио, радио, вестник, в който той да не се появявал поне по 10 пъти за това време. Като какъв – не е ясно. По едно време го канеха като член на висшия партиен съвет на БСП. После го представяха като бивш главен секретар на МВР (в продължение само на 2 години – 1995-1997). Не е важно – той коментира по всички въпроси. Само в студиите на бТВ и Нова ТВ се явява по веднъж месечно. (В петък например той обясни колко достоен кандидат е генерал Аспарухов за София и (!), че бизнесът на новия шеф на СДС е свързан с бизнеса на Румен Овчаров още от 90-те години).
Получава се така – някаква комисия изнася компромати, че някой някога е сътрудничил на ДС (как – в много случаи не е ясно), а един шеф-манипулатор от 6-то управление шества победоносно в медиите и се изказва за всичко.
Същите медии, които представят като компрометиращо, че някой има картонче или досие от 3 листа, не се свенят да използват като тв-водещ агент, който е писал отвратителни доноси за състудентите си и преподавателите си (достъпни са и в Интернет – виж тук доносите на “Алберт” за негов състудент – http://www.netinfo.bg/photo/donosi).
Как нещо, което е компрометиращо за известни и неизвестни депутати, политици и т. н., не е компрометиращо за други?
Има нещо сбъркано в цялата шумотевица около досиетата. Те се представят пред обществото по най-ахмашки начин, така че да компрометират хора, които в някои случаи дори не са знаели, че някой им е завел досие (има такива), а същевременно истински доносници или шефове-манипулатори от ДС са уважавани от медиите обществени личности. Комисията обявява, че Бриго Аспарухов бил човек на ДС. Голяма новина. Той е бил висш офицер от службите. И сега приравняват към него с общ списък хора, които са имали нещастието да ги привикат в ДС навремето за някакви обяснения и да ги зачислят като агенти.
Трогателни бяха усилията на комисията да омаловажи съобщеното от самата нея за агент “Гоце” – президентът Първанов. Той всъщност имал досие, ама не бил агент. Трогателни бяха и усилията на много медии да омаловажат информацията за Първанов. Много вестници се отнасят към Първанов като покойник – за него или добро, или нищо.

Но не са ли в положението на “Гоце” още десетки други, присъстващи в списъците на комисията по досиетата? Незаслужено обявени за агенти, с картонче или 2 листа, а не с цяла папка “Гоце”, която остави много въпросителни?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.