От изнасилване до измама – една трета от индийските министри са обвинени в престъпления

Ройтерс

Нарендра Моди. Снимка: официален сайт

Опит за убийство, воюване срещу държавата, криминално сплашване и измама са някои от обвиненията в досиетата на министрите, които индийският премиер Нарендра Моди назначи в кабинета си в неделя в противоречие с обещанието си да прочисти политиката.

Седем от общо 21 новоназначени министри очакват съд, с което общият им брой в 66-членното правителство достига близо една трета – по-голям дял, отколкото преди разширяването на кабинета през уикенда. Най-малко срещу петима негови членове са предявени обвинения в сериозни престъпления, като изнасилване и участие в улични насилия.

Според финансовия министър Арун Джайтлей всякакви намеци за наличие на престъпници в кабинета са „напълно безпочвени“. „Това са дела въз основа на криминални обвинения, а не на престъпления“, каза той пред репортери в понеделник, добавяйки, че Моди лично е проучвал новите министри.

Рам Шанкар Катерия, депутат от Агра, бе назначен за заместник-министър на образованието, макар че срещу него са предявени над 20 криминални обвинения, включително за опит за убийство и за насаждане на религиозна и расова вражда. Катерия не бе открит за коментар.

Включването на такива политици не се връзва с предизборното обещание на Моди да изкорени корупцията и предизвика критики, че той не е в състояние да промени политическата култура в Индия, където за богатите, покварени политици се оказва по-лесно да печелят гласове.

„Това говори за пренебрежение към върховенството на закона или към общественото настроение, каза Джагдийп Чхокар, съосновател на Асоциацията за демократични реформи, която води кампания за по-добро управление. Вкарването на такива хора в кабинета е лош знак за нашата демокрация.“

Моди спечели през май т.г. най-голямото парламентарно мнозинство от три десетилетия насам с обещание за свободно от корупция управление, след като предишното правителство начело с партията Индийски национален конгрес (ИНК) затъна в серия от пагубни корупционни скандали. НОВИЯТ КАБИНЕТ – ПО-ПОКВАРЕН ОТ СТАРИЯ?

Скоро след като дойде на власт, Моди призова съдилищата да дадат бърз ход на делата срещу политици в опит да ограничи престъпността сред политиците в най-голямата демокрация в света. Делата в задръстената индийска съдебна система се точат с години.

Въпреки това правителството на Моди включва два пъти повече политици, изправени пред криминални обвинения, отколкото предишното на ИНК. Хансрадж Гангарам Ахир – новият заместник-министър на химическата и торовата индустрия, е друг фрапантен случай. Срещу него има около 20 обвинения, включително за намерение да води война срещу Индия, за криминално сплашване и за подстрекателство към бунт. Той не отговори на призивите да ги коментира и не е ясно за какви инциденти се отнасят по-сериозните обвинения. Секретарят му каза, че делата срещу него са политически мотивирани.

Ахир е най-добре известен с това, че помогна за разкриване на корупцията в каменовъглената индустрия, докато бе член на съответната парламентарна комисия.

Шрикант Шарма, говорител на управляващата партия Бхаратия Джаната (БДП) на премиера Моди, каза, че е работа на съдилищата да решават дали министрите са виновни, и добави, че много от обвиненията са свързани с политически съперничества.

Лидер на БДП е Амит Шах, най-близък помощник на Моди. Той е обвинен, че е поръчал на полицията да извърши три несанкционирани от правосъдието убийства и че се е занимавал с рекетьорство като човек от екипа на Моди, докато той бе главен министър на щата Гуджарат преди близо 10 г.

През 2006 г. тогавашният министър на каменовъглената индустрия Шибу Сорен бе осъден на доживотен затвор за отвличане и убийство на частния си секретар – първи случай, когато действащ член на правителството е осъден за убийство. Година по-късно той бе оправдан при обжалването. Но наказателното правораздаване остава податливо на политически натиск, твърдят експерти, и подобни случаи са редки.

Броят на депутатите с обвинения нарасна над два пъти за последните две десетилетия. Около една трета от федералните и щатските законодатели са изправени пред съдебни обвинения, обявиха от Асоциацията за демократични реформи.

Политици с предявени срещу тях криминални обвинения имат два пъти по-голям шанс да спечелят избори, отколкото техните неопетнени колеги, което ги прави предпочитани кандидати на индийските политически партии, сочи проучване, публикувано от асоциацията миналата година. Докато са на служба, същите тези политици нерядко биват обвинени, че са обогатявали себе си и своите поддръжници чрез отклоняване на държавни пари.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.