Алекс Йънгър: шпионин от висока класа оглави МИ6

Франс прес

Алекс Йънгър. Снимка: официален сайт

Алекс Йънгър е британец, 51-годишен баща на семейство, с приветливо лице, завършил икономика, с влечение към музиката, ветроходството и алпинизма. Особени белези? Току-що е поел кормилото на МИ-6, могъщата и твърде секретна служба за външно разузнаване на Нейно величество.

Лондонската централа на МИ-6 е отбелязана на картата на района просто като „правителствена сграда“ до жп гарата. Или както каза наскоро един от бившите й директори: „Тайните организации гледат да си останат тайни.“

Стратегически разположена в сърцето на Лондон край Темза, недалеч от парламента – Уестминстърския дворец, сградата наподобява внушителна крепост с набучени антени и камери за наблюдение, заради което я наричат на присмех „Леголанд“.

Именно между тези бронирани стени, зад куршумоустойчиви стъкла и свръхмодерни кибернетични системи, Алекс Йънгър пое в началото на ноември новите си задължения като шеф на Секретната разузнавателна служба (Secret Intelligence Service – SIS) или МИ-6, по-известна за широката публика като работодател на най-прочутия шпионин Джеймс Бонд.

Йънгър се чувства тук като у дома си, защото е вътрешен човек. Бивш военен, той влиза в централата през 1991 г., изкачва стъпалата постепенно и от две години вече контролира операциите на агенцията по света, съобщи ресорното й министерство – Форин офис.

Професионалният му път включва също постове в Европа, Близкия изток, Афганистан; той оглавява и операциите на МИ-6 за поддържане на сигурността по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

„Алекс идва на поста с богатия и интересен опит, натрупан от работата му в Афганистан и от онова, което е направил, за да опази сигурността на страната ни по време на олимпийските игри“, загадъчно заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Ирак – черното петно

„Чаровен ръководител“, „популярен“ в разузнавателните среди, „Алекс може да обясни сложни проблеми на когото и да било“, отбелязва бивш офицер от МИ-6, цитиран в „Дейли телеграф“. Според него тъкмо тези качества са причината премиерът Дейвид Камерън да го назначи за приемник на Джон Сойърс.

Последният – бивш дипломат, бе запомнен с това, че през последните пет години се опита да възстанови реномето на тайните служби, опетнени от обвинения по повод съучастие в изтезания, подслушване на телефони и заради аферата с оръжията за масово унищожаване (ОМУ), открити уж в Ирак.

През 2002 г. премиерът Тони Блеър използва доклад на тайните служби, за да оправдае нахлуването в Ирак. В документа се твърдеше – неоснователно, както се разбра, – че Саддам Хюсеин разполагал с ОМУ и можел да ги активира за 45 минути.

„Репутацията на МИ-6 бе опетнена от фиаското с ОМУ“, обясни за АФП Стивън Дорил, експерт по тайните служби от университета в Хъдърсфийлд. „Напоследък обаче започна нещо като пиар кампания – в медиите внезапно взеха да се мяркат бивши високопоставени служители от МИ-6“ с „по-нюансиран“ подход към разузнавателните практики, отбеляза той.

„Целта е може би службата да се разграничи от всякакво политизиране и правителствен натиск, също и да подобри своя имидж“, добави аналитикът.

Заставайки начело на МИ-6, Алекс Йънгър поема от ръцете на своя предшественик горещи проблеми като Ирак, Сирия, Украйна и др. в момент, когато Обединеното кралство е обявило „сериозно“ ниво на тревога поради заплаха за сигурността, свързана с евентуални атентати на джихадистки групировки като „Ислямска държава“.

Той наследява и псевдонима „Си“ – от името на буквата, с която подписва своите директиви първият шеф на британското външно разузнаване сър Мансфийлд Къминг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.