Може ли Г-20 да вдъхне живот на световната икономика?

Франс прес

Срещата на Г-20 в Сеул. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Лидерите на страните от Г-20 се събират през уикенда в Австралия да обсъдят начини да се вдъхне живец на вялата световна икономика, за да постигнат амбициозната си цел, поставяна под съмнение от редица анализатори, в обстановка на геополитически напрежения.

Австралия е ротационен председател на организацията, която представлява 85 процента от световната икономика, и се старае да съсредоточи дневния ред върху икономическите проблем, но организираната в Бризбейн на източното крайбрежие среща на върха в събота и неделя може да бъде помрачена от конфликтите в Украйна и Сирия, развитието на групировката „Ислямска държава“ и опустошенията на вируса на ебола.

„Това е икономическа среща на върха и следователно ще бъде съсредоточена върху това какво може да направи за създаване на нови работни места, разкриване на данъчните измами и подобряване на световната икономика“, заяви австралийският премиер Тони Абът броени дни преди срещата на върха под засилена охрана, сред чиито участници ще са президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин.

Австралия постави в центъра на председателството си на Г-20 ангажимента на членовете на форума да вземат мерки, които да позволят увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Г-20 с още 2 процентни пункта до 2019 г., което означава световният БВП да нарасне с над 2000 милиарда долара.

Мнозина експерти обаче не са убедени, че този резултат ще може да се постигне предвид разочароващия растеж в Европа и Япония и наблюдаваното забавяне в икономики във възход като Китай.

На предишните срещи тази година държавите от Г-20 посочиха, че са взели 900 мерки (ускоряване на инвестициите в инфраструктурите, извършване на финансови реформи, насърчаване на свободния обмен и т.н.) за постигане на общата си цел, но не са оповестени никакви подробности по тези инициативи.

В редакционна статия, публикувана вчера в списание „Острейлиън файненшъл ривю“, Абът подчертава, че държавните и правителствени ръководители на Г-20 трябва да докажат полезността на този форум като постигнат конкретни резултати.

„Световната икономика остава слаба. Има липса на налични средства за инфраструктурите , недостиг на работни места в света и все още разочароващ растеж на обмена. Способността на Г-20 да докаже, че може да се справи с тези предизвикателства е от решаващо значение за бъдещата меродавност на този форум“, писа Абът.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която влизат 34 индустриализирани страни, миналата седмица призова големите икономики да вземат повече мерки в подкрепа на растежа и предупреди, че има нарастващ риск от дълъг период на стагнация в еврозоната, което допълнително би помрачило вече нерадостните световни икономически перспективи.

В понеделник агенцията за кредитен рейтинг Мудис съобщи в тримесечния си доклад, че не се очаква световният растеж да нарасне осезаемо до 2016 г. заради забавянето на китайската икономика и структурните препятствия в еврозоната.

Според анализатора Никълъс Рийс един от проблемите на Г-20 е, че в тази група влизат страни на различни икономически стадии. „Има твърде много разнопосочни интереси, което силно затруднява сключването на споразумения за същински реформи“, казва той.

„Растежът ще може да се стимулира само ако се извършат реформи“, отбелязва Рийс и посочва постигнатите от Г-20 „практически резултати“ почти никога не отговарят на обявените намерения.

Още през септември френският министър на финансите Мишел Сапен предупреди, че заложената от Г-20 цел за 2 процентни пункта допълнителен растеж ще е труднопостижима. Той каза това на среща на финансовите министри на Г-20 в Кеърнс (Австралия), на която се подготви срещата на върха от този уикенд.

В Бризбейн Г-20 също така ще разгледа реформи на световната финансова система, включително с цел борба срещу фискалната оптимизация. Тази практика отново привлече вниманието след като миналата седмица бе разкрита система за масови укривания на доходи, създадена в Люксембург в полза на мултинационалните компании.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.