Ухание на избори се смесва със сълзотворния газ в Израел

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Насилието в Израел ескалира, тъй че Бенямин Нетаняху засили репресиите, за да гарантира на израелците сигурност, но и в свой политически интерес с оглед възможността за предсрочни избори през 2015 г., посочват експерти.

Засилващото се напрежение буди страхове от трета интифада, съответно израелският премиер демонстрира твърдост и с изявления, и с реални мерки.

„Живеем в разгара на кампания, подстрекаваща към омраза и тероризъм, насочена срещу Държавата Израел и нейните граждани“, заяви той. „Побеждавали сме тероризма досега, ще го надвием и този път“, добави премиерът.

Нетаняху изреди подробно взетите мерки: подсилено полицейско и военно присъствие, разрушаване на жилищата – собственост на „терористи“, по-строги наказания за хвърлящите камъни, глоби за родителите им и загадъчно „обявяване извън закона на елементите, подклаждащи вълненията в Ерусалим“. Той спомена и възможността да бъдат лишени от израелско гражданство „онези, които зоват да бъде разрушена Държавата Израел“.

Според аналитиците Нетаняху предприема още по-десни действия с риска да бъде обвинен, че налива масло в огъня. Същия упрек отправя постоянно той самият към палестинския президент Махмуд Абас. „Силно замириса на избори“

Следващите редовни избори за парламент по принцип ще са на 7 ноември 2017 г. Всъщност обаче заради раздробеното управляващо мнозинство във въздуха се носи „силен мирис на (предсрочни) избори“, забелязва Йоси Мелман от в. „Маарив“. Дотам, че Нетаняху вече е изтеглил за началото на януари първичните избори в своята партия – „Ликуд“.

Двама министри – вътрешният Гидеон Саар от „Ликуд“ и Амир Перец (по защитата на околната среда) току-що подадоха оставки.

„Нямам никакво намерение да обслужвам и занапред политиката на Нетаняху, който вече е в плен на дясното крило“, мотивира се Перец, визирайки хода на мирните преговори с палестинците и програмите на премиера в икономическата и социалната сфера.

Колкото до вероятните избори, „Нетаняху постоянно втвърдява позициите си, за да устои пред основните си противници в дясното пространство“ – Нафтали Бенет и Авигдор Либерман, министрите на икономиката и на външните работи, констатира Ханан Кристал, коментатор в държавното радио и телевизията.

Либерман оглавява ултранационалистическата партия „Израел Бейтену“, а Бенет – „Еврейски дом“, религиозна и националистическа партия, която горещо брани колонизацията.

От страна на „Ликуд“ в първичните избори ще участва, както вече обяви, бившият зам.-министър на отбраната Дани Данон – човек от твърдото крило в партията, уволнен от Нетаняху. Мирът – пратен „в глуха линия“

Сериозният съперник обаче е Бенет. „Сегашното правителство вече няма защо да съществува“, тъй като не действа достатъчно твърдо срещу насилието в Ерусалим, разкритикува той кабинета миналата седмица.

За да парира заплахата, Нетаняху неспирно прави жестове към десницата и колонистите, казва наблюдателят Ханан Кристал. Не само че репресира по-сурово палестинците – от лятото насам ги арестуват вече със стотици, но продължава увеерно колонизацията на Източен Ерусалим. И не се противопоставя на законопроект, според който юрисдикцията на Израел обхваща и 380-те хиляди колонисти на Западния бряг – нещо равностойно на фактическа анексия, твърдят критиците на текста.

Пренебрегвайки международните протести, премиерът „прати изцяло в глуха линия“ идеята за решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо съвместно съществуване на две държави, изтъква Ханан Кристал.

Нетаняху впрочем се позабави с изявлението, че не смята да разреши на евреите молитви на тъй деликатно място като Площада на джамиите в Източен Ерусалим – трета по значение светиня в исляма, вместо веднага да се разграничи от ултраортодоксалните евреи и депутатите от „Ликуд“, които настояват за това право, дразнейки мюсюлманите особено силно.

„Задействано бе развитие, което ще доведе до предсрочни избори“, прогнозира Акива Елдар, политически коментатор на сайта Ал Монитор.

„Десницата в момента изглежда фаворит. Нещата обаче може да се обърнат, ако Барак Обама, подкрепян от европейците, се реши да сложи на масата мирен план“, казва той. Според Елдар, „повече от вероятно е планът да бъде отхвърлен – тогава ще излезе, че Нетаняху казва „не“ на мира, а според анкетите повечето израелци все още искат решение с две държави“. БТА

Още по темата: Един хълм в центъра на напрежението в Близкия изток

Арон Хелер
Асошиейтед прес

Високо плато с площ 37 акра (малко над 150 декара) в източния край на Стария град на Ерусалим е един от най-взривоопасните терени в света, толкова чувствително място, че полицията следи всяка стъпка на посетителите – религиозни евреи, включително дали произнасят молитви.

Комплексът с форма на трапец, наричан от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите – Храмовия хълм, е в сърцевината на териториално-религиозен конфликт между Израел и арабските му съседи. Напоследък той стана арена на размирици.

Почитан като третото най-свещено място за исляма, емблематичният позлатен Купол на Скалата обединява камъка, от който според вярванията на мюсюлманите пророкът Мохамед се възнесъл на небето, и джамията Ал Акса.

Евреите вярват, че скалата може би е мястото, където е била най-свещената част от два древни храма от библейските времена – и където според молитвите на религиозните евреи някой ден ще бъде построен трети храм.

Мястото е толкова свещено, че евреите традиционно се въздържат да се молят на върха на хълма, предпочитайки за богослужение прилежащата Стена на плача в подножието му. Главните равини на Израел, както и този на Стената, са издали нареждания, в които призовават хората да не се качват на хълма с аргумента, че предишното местоположение на храма не е ясно и евреите може случайно да влязат в най-свещената му зона, където е било забранено да се стъпва.

Йордания администрира мюсюлманските религиозни дела на комплекса. Съгласно 20-годишно мирно споразумение израелското правителство е наложило забрана за молитви за всички посетители немюсюлмани.

Но през последните години нагласите сред ортодоксалните евреи се промениха, след като археолозите се произнесоха за точното местоположение на древните храмове. Сега все по-голям брой евреи, включително депутати ултранационалисти, редовно посещават обекта.

Онези, които носят шапчици „кипа“ и други видими знаци на юдаизма, се ескортират от полицаи, в чиито задължения на придружители влиза и това да се погрижат посетителите да не движат устните си в молитва от страх да не разгневят богомолците мюсюлмани.

Ключови израелски депутати, включително от управляващите, настояват за край на забраната и призовават за по-голяма религиозна свобода и разширено еврейско присъствие на хълма. Междувременно прибягват до изобретателни алтернативи, като например да се преструват, че говорят по телефона, докато всъщност четат свещени текстове. Други тайно се покланят за молитва, като се навеждат уж да си вземат падналите ключове или приклякват, уж за да направят снимка, а някои просто рецитират наизуст молитви наум със стиснати устни.

Всичко това допринася за тлеещ гняв сред палестинците и мюсюлманските власти, които общо взето отричат еврейските връзки със светинята и се опасяват, че Израел тихомълком се опитва да си я присвои. Израел твърди, че няма да промени споразумението, но подозрителността е толкова дълбоко вкоренена, че дори работи по поддръжката, като например ремонт на повреден от земетресение мост към платото, и археологически разкопки около комплекса предизвикват бунтове на арабите. Често се е случвало камъни да бъдат хвърляни по еврейските богомолци пред Стената на плача долу.

Дейностите в комплекса се следят внимателно от палестинските медии. Официалната агенция УАФА съобщи вчера, че еврейските заселници са подновили „инвазията си в джамията Ал Акса под тежката охрана от специалните части на окупационната полиция“.

Кореспондентът на агенцията съобщил, че заселниците влезли в джамията на малки групи и направили обиколки, по време на които водачите им разказвали митове за предполагаемия Храмов хълм. Материалът бе придружен от снимка на група еврейски посетители вътре в двора на джамията.

Градусът на напрежението е висок. Мотоциклетист палестинец миналия месец простреля и рани тежко виден активист за по-голям достъп на евреите, а размириците на терена нарастват. Миналата седмица полицаи влязоха в сблъсъци с маскирани палестинци, които хвърляха камъни и пиратки и после се барикадираха в джамията. Израелската полиция затвори вратите й,за да не допусне по-нататъшни безредици.

При това обаче вратата беше повредена, вътре един килим беше леко обгорен, а мюсюлманските власти обвиниха израелските сили, че са влезли в джамията за пръв път, откакто комплексът беше завзет, заедно с останалия Източен Ерусалим, през 1967 г. Израел отхвърли обвинението, но то въпреки това предизвика гняв в арабския свят и накара Йордания да отзове посланика си.

Не за първи път изолиран инцидент причинява такива проблеми. През 2000 г., когато бъдещият премиер Ариел Шарон се качи на хълма, за да демонстрира израелския суверенитет над мястото, това допринесе за избухването на втората интифада, кървавото палестинско въстание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.