Икономиката се задъхва и руснаците вече изпитват затруднения

Ройтерс

Руски магазин през ноември 2014 г. Снимка: нр

Александър Шалин кара колело до работа, пазарува в местните хранителни магазини и модата не го интересува особено. 37-годишният мениджър би трябвало да устоява на рецесия, но дори и той изпитва затруднения заради забавящата се руска икономика.

За да избяга от „ужасното“ време във втория по големина руски град Санкт Петербург, Шалин пътува в чужбина колкото може по-често, но сега, откакто рублата поевтиня с почти 30 % спрямо долара, е започнал да „проверява по три пъти“ дали може да си го позволи.

Шалин е един от многото руснаци, чийто живот е започнал да се променя в резултат на съчетаването на западните санкции, наложени заради кризата в Украйна и изразяващи се в забрана за внос на някои храни, и от поевтиняването на петрола, отразяващо се отрицателно на и без това отслабената икономика. Това кара курсът на рублата да спада, а цените да се повишават.

Няма особена паника в големите градове и, както казва Шалин, няма страхове, че чиновниците ще гладуват. Все повече руснаци обаче отлагат скъпите покупки, преправяйки плановете си за пътуване и насочвайки се към евтините хранителни магазини, за да преживеят още много месеци в условията на санкции.

Не мисля, че спадът на рублата наистина ще засегне всекидневието ми – няма да започна да гладувам или да ходя пеш до работа, но изглежда забавленията ще намалеят, казва Шалин. Той работи в интернет компания и уточнява, че според него забавленията са пътуванията и купуването на нови, високотехнологични телефони.

При проучване на общественото мнение, публикувано тази седмица, 61% от запитаните посочват, че очакват жизненият им стандарт да се понижи и предвиждат икономическа криза в близко бъдеще. Според анкетата 56 % са на мнение, че основната причина за това е политиката на Москва в Украйна – анексирането на Крим през март и подкрепата за сепаратистите в източните части на Украйна.

САЩ и ЕС въведоха визови забрани и замразиха активите на някои бизнесмени, като също така наложиха санкции на някои компании и банки, опитвайки се да убедят президента Владимир Путин да промени посоката на политиката си.

Ответните руски санкции, засягащи вноса на млечни продукти, месо, зеленчуците и плодовете от западни страни повишиха цените на храните, удряйки потребителите по най-болното място – джобовете им.

Макар забраната да не се харесва на поне 90 % от потребителите, Михаил Аншаков, ръководител на Организацията за защита на потребителите, посочва, че повечето са склонни да се примирят, за да подкрепят Русия при най-сериозната й конфронтация със Запада след Студената война.

Според проучването на Levada, направено в края на миналия месец, 73% от руснаците все още подкрепят забраната за вноса спрямо 78 % през август. Според друга анкета, публикувана в понеделник, 86 % все още подкрепят обединението между Русия и Крим.

Оцеляване в кризата

Шалин отбеляза, че сметката му за храни се е увеличила с около 25% от пролетта, а много руснаци са се ориентирали към евтини хранителни магазини или са намалили покупките си.

Федералната статистическа служба съобщи, че годишната инфлация е надхвърлила 8 % през октомври, а цените на храните са се увеличили с 11,5 %. Някои продукти са поскъпнали по-бързо; месото и пилешкото са скочили с 18,2 %, а млякото и млечните продукти са поскъпнали с над 15 процента.

Руските вериги хипермаркети губят клиенти както през 2008 година, когато настъпи световната финансова криза. Кварталните евтини магазини печелят.

„Хората пазаруват по-често в по-малки магазини и купуват по-малко неща,“ посочи в края на миналия месец Тони Махър, главен изпълнителен директор на веригата хипермаркети O’Key. Той направи тази оценка, когато компанията намали прогнозата си за приходите за 2014 година.

Купувачите се обръщат и към руските продукти, които според руския софтуерен инженер Дмитрий Клековкин, „не са лоши, всъщност са много по-вкусни.“

„Вероятно цената на тези продукти е нараснала, но като цяло все още харчим същите пари за хранителни продукти,“ посочи той, определяйки семейните разходи на около 15 000 рубли (325 долара) месечно.

Преследването на изгодни сделки може да помогне на руската евтина, но често осмивана кола Лада, която за разлика от нейните водещи чуждестранни конкуренти отчете увеличение на продажбите през октомври от почти един процент на годишна основа.

Като цяло обаче руските потребители отлагат големите покупки поне засега, отлагат екзотичните почивки като Турция, Египет и Тайланд без много много да се оплакват, макар че това може да се промени, след като реалните заплати спаднаха миналия месец за първи път тази година.

„Някак си всичко е наред. Приходите нарастват и аз действително не анализирам разходите,“ отбелязва Артур Трофимов, който живее в руския Далечен изток. „А що се отнася до скъпите продукти, ами какво толкова?“, отбеляза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.