Идеята за признаване на палестинската държава набира скорост във Франция

Франс прес

Франция, която обеща да признае съществуването на палестинска държава „когато му дойде времето“, е свидетел как се увеличава натискът да побърза с изиграването на тази дипломатическа карта в момент, когато се влошава ситуацията в Близкия изток и всяка надежда за преговори изглежда напразна.

След британските депутати миналия месец първо френските им колеги на 28 ноември, а след това сенаторите на 11 декември ще бъдат призовани да се произнесат по проекторезолюция, приканваща френското правителство да признае палестинската държава.

Докато Швеция официално призна Палестина в края на октомври, френският проект, по подобие на британския, няма задължаващ характер. Но символичното му значение е значително особено след като идва от страна, която в парализирана Европа се хвали, че винаги е играла ролята на катализатор в израелско-палестинския проблем.

Проекторезолюцията на Националното събрание, която в сегашната си версия „приканва френското правителство да признае Държавата Палестина с оглед окончателното уреждане на конфликта“, е внесена от депутати от управляващата Френска социалистическа партия.

Въпреки че няма пълно единодушие по съдържанието на текста, тъй като най-близките до Израел депутати искат, например, в него да се спомене и признаването на Еврейската държава от палестинското ислямистко движение Хамас, се очаква той да бъде приет без затруднения, включително от част от опозиционната десница. КОГА И КАК

От няколко месеца Париж дава знаци, че признаването на Палестина, което досега се предвиждаше като завършек на мирните преговори, може да бъде използвано като средство за дипломатически натиск.

Трябва да признаем палестинската държава, „когато му дойде времето“, повтаря от края на август ръководителят на френската дипломация Лоран Фабиюс, чиято страна подкрепя идеята за създаване на две държави.

„Въпросът е кога и как. Трябва това признаване да бъде в полза на окончателно уреждане на конфликта. Досега преобладаващата идея бе, че признаването трябва да бъде обвързано с преговорите, но ако те не са продуктивни и не дадат резултат, Франция трябва да поеме отговорностите си“, каза неотдавна Фабиюс пред Франс прес.

Преговорите между израелци и палестинци се провалиха през пролетта въпреки продължилите 9 месеца совалки на американския държавен секретар Джон Кери и всяка перспектива за подновяване изглежда невъзможна. Ситуацията на терен не спира да се влошава. Насилието ескалира от няколко дни в Източен Ерусалим и на Западния бряг, което поражда опасения от трета интифада, а колонизацията продължава.

„Сега има движение (за признаването на Палестина), което е по-силно отпреди и то се формира заради безизходното положение. Фактът, че има действие от страна на (френските) народни представители е знак, както и случилото се във Великобритания и Швеция“, каза Фабиюс.

При посещението си в ивицата Газа в събота новата ръководителка на европейската дипломация Федерика Могерини каза, че трябва да има палестинска държава. Тя допълни, че ще говори с всяка от страните членки на ЕС за евентуално признаване.

В статия за в. „Монд“, публикувана във вторник, бившият председател на Кнесета Авраам Бург поиска настоятелно Франция да „насърчи международно признаване на палестинска държава, така че да могат да започнат справедливи преговори“, и да подкрепи резолюцията, която палестинците възнамеряват скоро да внесат в ООН.

В този текст се иска налагането на краен срок за прекратяване на израелската окупация, но той ще срещне най-вероятно опозиция от страна на САЩ.

Израел е против всяко едностранно признаване на палестинска държава и яростно разкритикува през октомври шведското решение, което според еврейската държава е „безполезно“ и „жалко“.

Около 134 страни по света, сред които и Швеция на 30 октомври, са признали Палестина по данни на Палестинската автономна власт.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.