Напористият Понта срещу мълчаливия Йоханис

Виктор Понта – с бързи крачки към президентството на Румъния?

Изабел льо Паже
Франс прес

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Премиерът социалдемократ Виктор Понта, който според неговите критици умело владее двойнствения език, направи светкавична и невиждана кариера в историята на посткомунистическа Румъния, която изглежда му дава добър старт, за да стане новият президент.

На 42 години този млад напорист политик би трябвало, според всички социологически проучвания, да се наложи на втория тур на президентските избори на 16 ноември пред десноцентристкия лидер Клаус Йоханис.

Понта се изяви с няколко неуместни изказвания по време на предизборната кампания, като сравни десетте години на мандата на президента консерватор Траян Бъсеску, негов ревностен съперник, с „нацисткия режим“. Президентът отговори по-късно, като обвини Виктор Понта, че е бил „внедрен агент“ в края на 90-те години.

Премиерът предизвика въпроси, като заяви, че планира, ако бъде избран за президент, да организира референдум през 2016 г., за да даде възможност на румънците да изберат предпочитания от тях тип управление. „Ако 51 процента от румънците искат да имат монархия, тогава ние ще имаме нова конституция, която предвижда това“, заяви той.

Множеството обвинения или разследвания за корупция, засягащи неговите приятели от Социалдемократическата партия бивши комунисти , и разкритията в последно време не изглежда да му се отразяват негативно в социологическите проучвания. Нито едно разследване не е заведено срещу него.

Макар да казва, че зачита независимостта на правосъдието, многобройните му критики срещу прокуратурата за борба с корупцията Националната дирекция за борба с корупцията, НДБК , която той оценява като пристрастна, все пак предизвикаха съмнения в неговия ангажимент в това отношение.

Бивш прокурор, той влезе в политиката през 2001 г., където бързо се изкачи по стъпалата на Социалдемократическата партия СДП, бивша комунистическа , ръководена тогава от Адриан Нъстасе, премиер от 2000 до 2004 г., който осем години по-късно бе изпратен в затвора заради корупция.

Тогава Виктор Понта пише своя докторат за Международния наказателен съд, който по-късно бе критикуван като плагиатство от няколко комисии от експерти.

Само две години, след като оглави Социалдемократическата партия, той стана премиер през 2012 г., след като доведе своята партия до голяма изборна победа. По време на неговия мандат икономиката се възстанови покрай подема в Европа и дефицитите намаляха.

Но бурното съжителство с Траян Бъсеску отложи прилагането на големи реформи, специално на остарялата здравна система, на образованието или държавната администрация.

Привържениците на този любител на скоростта – той обича да участва в автомобилни ралита, почитател в младостта си на революционера Че Гевара, са в традиционния електорат на СДП, основно селяни, дребни служители и пенсионери.

Постоянно присъстващ по някои телевизионни канали, „той бе направен популярен от целеви и последователни кампании, понякога в добрия стар стил на комунистическата пропаганда“, посочва пред АФП Корина Ребега от Център за европейски политически анализи във Вашингтон.

Гледан от чужбина, той бе смятан преди две години за представител на нова вълна румънски политически ръководители, отворени за диалог и за критика. Той говори отлично английски и френски.

Ентусиазмът спадна след опитите за отстраняване от власт на Траян Бъсеску, които бяха силно критикувани в Брюксел и Вашингтон, и гласуването на законодателни поправки, целящи да ограничат полето за действие на правосъдието.

Клаус Йоханис – от преподавател в Сибиу до кандидат за двореца „Котрочени“

Зиаре.ро

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Още преди да попадне под лупата на голямата политика, Клаус Йоханис вече беше легенда – сериозният немец, който мълчи и действа.

Произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци-бел.ред.), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца.

Клаус Йоханис завършва през 1983 г. Факултета по физика на Университета „Бабеш Боляй“ в Клуж и започва да преподава физика, като по-късно става училищен инспектор в Сибиу.

От годините преди влизането му в политиката датира един спор, който свързва Клаус Йоханис с посредничество в незаконни осиновявания на деца от чуждестранни граждани, спор, който обаче не доведе до законови последствия.

От училищния инспекторат Йоханис се премести директно в кметството, подкрепен от Демократичния форум на германците в Румъния ДФГР . През 1990 г. Йоханис беше един от основателите на ДФГР, а от 2001 г. беше негов председател.

От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на град Сибиу, преизбран със смазващи резултати през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа. което му донесе слава и пари. Градът беше посетен тогава от един милион туристи.

Кметският мандат обаче донесе на Йоханис не само лаври, но и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията. Същата година Националната агенция по прозрачността се самосезира, обвинявайки го в конфликт на интереси. Йоханис атакува решението в съда и спечели процеса през 2010 г.

Три години по-късно Националната агенция по прозрачността издаде ново решение за несъвместимост, като Йоханис отново спечели процеса в Апелативния съд в окръг Алба, но предстои произнасянето на Върховния касационен съд.

Популярен в местен план, Клаус Йоханис не беше политически играч на националната лига до 2009 г., когато след разпадането на алианса на Демократично-либералната партия ДЛП и Социалдемократическата партия СДП и свалянето на правителството на Емил Бок чрез вот на недоверие, беше „изваден от цилиндъра“ от (тогавашния лидер на НЛП-бел.ред.) Крин Антонеску и предложен за премиер.

Въпреки че през 2007 г. го беше наградил с национален орден „Звездата на Румъния“, президентът Траян Бъсеску отказа да назначи Йоханис за премиер.

Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо – през 2013 г. Крин Антонеску не само го доведе в НЛП, а и му даде й поста на първи заместник-председател на партията.

Йоханис се оказа „горещият картоф“ в скандала, който доведе до разпадането на управляващия тогава Социал-либерален съюз (обединяващ СДП и НЛП – бел.ред.), след като Крин Антонеску се опита да го наложи не само като министър на вътрешните работи, но и като вицепремиер, отговарящ за икономиката, което бе отхвърлено от премиера Виктор Понта.

След изборите за Европейски парламент Крин Антонеску се оттегли от ръководството на НЛП заради слабия резултат на партията. Така Клаус Йоханис стана председател на НЛП и кандидат на партията, а по-късно и на Християн-либералния съюз (обединяващ НЛП и ДЛП – бел.ред) за президентските избори.

Като председател на НЛП Клаус Йоханис не създаде впечатление, че контролира партията и че наистина иска подкрепата на всички либерали. И не става дума само за Крин Антонеску, който открито заяви, че не го подкрепя за президент.

В публичното си представяне след влизането в светлината на прожекторите Клаус Йоханис залагаше основно на минималната комуникация, като изглеждаше по-скоро, че бяга от публични изяви, отколкото, че се опитва да убеди обществеността. Дали наистина е човек на делата и иска те да говорят вместо него или няма твърде много за казване все още не е ясно.

Остава да се види как ще мине „германската легенда“ през горещия тест на президентските избори тази година и дали постиженията в местната политика са достатъчно условие за успех и в националната лига.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.