Оливър Стоун: Правя филм за войната във Виетнам, защото прилича на тази в Ирак

Оливър Стоун. Снимка: Ройтерс

Преди време Оливър Стоун заяви, че е приключил с филмите за войната във Виетнам. След двата Оскара за режисура, които спечели за „Взвод” (1986) и „Роден на четвърти юли” (1989), той направи още един филм на тази тематика – „Рай и земя” (1993), а после се преориентира към по-„безопасни” теми. През последните години Стоун снима „Родени убийци” с Робърт Дауни и Уди Харелсън, „Обратен завой” с Шон Пен и Дженифър Лопес, „Всяка една неделя” с Ал Пачино и Камерън Диас, „Александър” с Колин Фаръл и Анджелина Джоли и „Световният търговски център” с Никълъс Кейдж и Мария Бело.

Сега 61-годишният режисьор е решил да направи четвърти филм за войната във Виетнам. Той е със заглавие Pinkville и е посветен на клането във виетнамското село Май Лай през 1968 г., когато американски войници избиват над 500 невъоръжени местни жители. Пред списание „Тайм” Оливър Стоун говори за филма, приликите между войната във Виетнам и конфликта в Ирак и президента Джордж Буш.

– Защо решихте да правите четвърти филм за войната във Виетнам и защо точно сега?
– Защо сега ли? Заради Ирак. Това е основната причина. Нямах никакво намерение да правя четвърти филм за войната във Виетнам. Но това, което се случва в Ирак през последните години, много ми напомня за клането в Май Лай през 1968 г. Аз участвах във войната във Виетнам и си спомням много добре какъв шок беше за всички случилото се в Май Лай – и за американците, и за виетнамците. Това беше повратна точка във войната.
– Явно участието ви във войната във Виетнам е оставило траен отпечатък върху вас след като се заемате да снимате четвърти филм на тази тематика?
– Тези четири филма са много различни един от друг. В първите три сюжетът се върти около личната история на някой от героите, докато Pinkville е по-скоро преглед на реалните събития. Както вече казах, за мен войната във Виетнам прилича много на това, което се случва в Ирак през последните години. А понякога най-добрият начин да обърнеш внимание на нещо е като направиш паралел с нещо друго, сходно на него.

Режисьорът пред паметника на загиналите в Май Лай. Снимка: Ройтерс

– Като говорим за сходни неща, преди време президентът Буш заяви, че равносметката от войната във Виетнам е една от причините американските войски да не се изтеглят от Ирак. Какъв е вашият коментар?
– Да твърдиш такова нещо е отвратително. Буш е учил в Йейл, но явно не е посещавал лекциите и не познава историята. Всеки, който знае поне малко за войната във Виетнам, е наясно, че именно американската инвазия в страната е увеличила хаоса там, а не обратното. Не мисля, че Буш е бил особено добър студент. С него бяхме в един курс в Йейл, но той остана след мен, защото аз напуснах университета, за да участвам във войната.
-Бихте ли направил филм за войната в Ирак?
-Темата е добра, но не бих се захванал с такова нещо. За мен войната в Ирак е война от ново поколение. Може би с такъв филм би се справил по-добре някой, който е участвал във войната в Ирак, както аз участвах в тази във Виетнам. Мен повече ме вълнува какви интереси се крият зад войната в Ирак. Това е много по-съществено от самите военни действия. Лошото е, че що се отнася до ситуацията в Ирак, аз не виждам светлина в тунела. Политиците казват: ”Нещата се променят и стават по-добре”, но на мен не ми се струва така. Всеки ветеран от войната във Виетнам ще ви каже, че същото говореха и тогавашните политици, но мина много време преди нещата наистина да започнат да се оправят. Ето затова казвам, че има много общо между двете войни. Всичко е фалшива надежда.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.