Бай Ганьо Пулев и байганьовци

Не е срамно да загубиш боксов мач от шампиона.

Срамно е да се хвалиш една година преди това, да се пъчиш („болгар, болгар“) как ще го биеш и ще станеш шампион. Срамно е да обявиш, че той се страхувал от теб и се крие. Срамно е медиите в хор с теб да внушават, че тази победа е изворът на национално самочувствие.
Срамно е пълната с българи зала в Хамбург да освирква шампиона Кличко като говори.
Срамно е, след като те е набил безапелационно, да кажеш, че той бил мафия, имал късмет и т. н.

Пулев го пребиха като на мултфилм. Не просто победа за Кличко, ами бой, с бушон, изглеждаше като нарисуван на карикатура. С три нокдауна и нокаут, сътресение. Просто пребит.

След всички превъзнасяния на нашия, самохвалства, закани, обвинения, се видя и от невежите, че Кличко е една-две класи отгоре. Успехът на Пулев се състои в това, че издържа цели пет рунда.

Трябваше да търпим такова дразнещо поведение, самохвално, пиар материали за Кубрат и силиконовата му изгора Андреа, комплексарски коментари, включително приповдигнатия глас в коментара на живо по Нова тв и т. н. Посерковщина.

По-малко приказвай, бий се достойно, падни достойно. Никой няма да те упрекне. А Пулев и поражението не може да приеме достойно. След мача Кличко похвли противника си, посвети победата на Украйна. Пулев и преди и след мача повтаряше като бай Ганьо „Болгар, болгар“, и търсеше причините за загубата извън себе си, другите му били виновни, също като другия бай Ганьо – Бойко Борисов. Който побърза да обяви подкрепата си за своя симпатизант Пулев.

Айде, политиката да не набъркваме. Но байганьовщината извира и от нея. Извира отвсякъде.
Фалшиво национално самочувствие е, да се пъчиш с победа на един мускулест самохвалко. Но изглежда този тип патриотизъм е вкоренен в повечето българи. Някои дори не могат да повярват, че Пулев е набит и победен.

В интернет форуми и Фейсбук циркулират коментари, че мачът бил уговорен. Тоест патриотарите фенове искат да кажат, че патриотът-бай Ганьо Пулев, докато вика „Болгар болгар“ е взел пари под масата, за да падне? Нормално ли е това? Съзнанието им не може да допусне, че българинът е по-слаб, но допуска, че е естествено да е корумпиран и да си продава мачовете. И това се приема като  оправдание за изядения бой.

Не, няма никаква нужда някой да плаща на очевидно по-слабия боксьор, за да падне от шампиона. И залаганията преди мача показваха явно предимство на шампиона Кличко. Подозренията, че Пулев може да е участвал в уговорен мач, са фантасмагории.
Но фалшивото национално самочувствие не е фантасмагории.

Който иска да разпознае фалшивия патриотизъм, трябва да препрочете бай Ганьо и да слуша внимателно. Репликите от Алеко Константинов се чуват постоянно от устите на спортисти, политици, въобще, накъдето се обърнеш на улицата.

Байганьовци не могат да бъдат извор на национално самочувствие.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.