Москва се опитва да ни заблуди с “русофобски” образ на Борисов

Иво Инджев

Руският аналитичен портал „Слон” публикува анализ на журналиста Максим Саморуков, който се разхожда сред фактите като слон в стъкларски магазин. Анализаторът анализира ли анализира, пробутвайки героичен (според моя милост и такива като мен, които гледат на съпротивата срещу руския натиск като на подвиг) образ на… Бойко Борисов.

Ако човек не познаваше истината и се позоваваше на усилията Максим да максимилизира едни факти, да минимализира други и да „пропусне” най-важните, би останал с впечатление за следния образ на Борисов: титан на русофобията на Балканите, а защо не и в света!

Целта е същата, като съгласуваната с българската пета колона пропагандна кампания в Русия в навечерието на посещението на Путин в София през 2008 г. Тогава руската пропаганда се постара да излъже лековерните, че в София предстояли трудни преговори с твърдите българи, които много щели да се опъват да подпишат предлаганите от Путин енергийни договори. Най-много се престара в. „Правда”, която направо ожали в аванс тежката мисия на обзетия от мрачни очаквания за неуспех Владимир Владимирович в леговището на българския звяр.

Българските другари изпаднаха в радостна еуфория от безусловното подписване на капитулацията на България пред руското енергийно робство, но съгласувано припяваха в миманса, че се били борили като при Сталинград за отстъпки на среднощните „преговори” . Те се водиха в бар „Синатра”, собственост на Мишо Бирата. За него пък после президентът Първанов твърдеше, че не му бил близък. Вече беше неудобно да признава познанството си с този скандален покойник, намерен издъхнал в разцвета на силите си в хотела на шефа на Лукойл Валентин Златев, където Борисов и Първанов имаха навика да пируват заедно. Така издъхна една възможност някога да се изясни кой повече е покровителствал бизнеса на Мишо Бирата и срещу каква отплата – Борисов или Първанов.

За целите на днешната руска пропаганда Максим максимилизира за начало полуистината за спирането на отдавна отписаната от самата Москва идея за петролопровода „Бургас-Александруполис”. На Борисов му беше подарена от Москва позицията да обяви кончината му като бонус за пред Запада и наивните българи, които трябваше да повярват в изграждания образ на Бойко като защитник на националните интереси дори и срещу любимата му Русия ( че му е на сърцето писаха американски дипломати в таен доклад, изплувал от Уикилийкс).

Да напомня, че тези номера е прихванал и самият Борисов. На 28 март 2012 г. той се обади на автора на тези редове да го „обезврежда” като журналистически критик с новината, че е наредил да бъде спрян проекта АЕЦ „Белене”. Идеята му беше да се полаская и да спра да го критикувам, след като ме е уважил лично и ми е подарил такава световна новина, която да бъде разпространена от скромния ми блог.

В статията на руския анализатор не се казва и дума за всичките безумни криволици на Борисов в протакането на решението за спиране на АЕЦ „Белене”, който струваха междувременно на България два пъти повече плащания в бездънните руски джобове, отколкото извършиха преди него социалистите. За смета на това авторът се е ангажира с лъжата, че Борисов бил спрял проекта с аргумента, че той е опасен.

Никога, никога, никога, ама абсолютно никога Борисов не е намеквал дори подобно нещо – тъкмо напротив, вътреше и сучеше за ползите от строителството в пари и работни места ( основните опорни точки на петата колона), но така и не отвори разговор за опасностите от построяването на централата- включително най-очевидната от тях България да се окаже още по-зависима, още по-проядена от руска агентура и оядените от руски подкупи местни предатели, още по-компрометирана в очите на западните съюзници база за руски пробив в общата отбранителна стратегия на евроатлантическата общност.

На всичко отгоре руският автор в сайта „Слон” раздува мухата за храбростта на Борисов да се противи на Путин до слонски размери с невероятната измислица, че някога нашият герой се бил осмелил да произнесе публично и непочтително словосъчетанието „руски агенти”. Това е все едно да очакваш от Борисов да се откаже пред съответния паметник в Правец от любовта си към Живков!

След тези лъжи, „предположението” на автора в руския сайт, че Борисов „вероятно е щял да се откаже” от Южен поток още в предишния си мандат, може само да предизвика кикот сред всички, които помнят, как опозиционерът Борисов се подиграваше не веднъж на Станишев, че не бил довършил (започнатото от него дело за ) газопровода. Борисов стигна дори дотам тази предизборна пролет да се пъчи, че ако е бил останал на власт е щял да завърши ударно проекта и че тъкмо поради тази причина Путин го уважавал, знаейки тази истина.

Има и един „малък пропуск”, но с голям ефект. Това е цирковият номер Борисов да бъде представян като борец срещу руските интереси в България в кривото огледало на торбата с лъжите чрез премълчаване на основната му заслуга пред Москва като премиер: екзекутирането на възможността България да има поне на теория коз в преговорите срещу руския газов шантаж чрез проучване за наличието на шистов газ. Борисов не просто се съгласи, той буквално нареди екзекуцията с мораториума от януари 2013 г.

И всичко това можете да видите в самата статия в сбит вид- така се прави „имидж” на своя човек, когото представяш за „враг”, за да му отвориш вратата за нови предателства, като онова с шистовия газ. Какво ли предстои?

Да не би да се окажат пророчески воплите на соцдругарите на Борисов, които се вайкат лицемерно (защото Путин вече е решил нещо друго по въпроса за фракинга като технология за добив на газ от шести), че той имал намерение да отмени мораториума?

Ето „анализа”, който спокойно може да влезе в учебниците като пример за класическа дезинформация, препечатан в Клуб Z:

P.S. Вместо обобщение, едно опасение: щеше да е хубаво Борисов да е тъкмо такъв непоколебим защитник на българския интерес от руския натиск, какъвто, уви, изобщо не е .

Каква обаче може да бъде причината тъкмо Москва да го героизира в тази посока? Изглежда от него се очаква нещо, което ще прозвучи като скандална отстъпка пред Русия и за контратежест му се гради образа на Боримечката срещу игото на руската мечка, за да понесем пасивно новината.

А има и друг сценарий, който не изключва горното: в очакване на окончателен провал на “Южен поток” Кремъл избързва да го припише на Борисов, вместо да повярваме на онова, което чуваме и виждаме като единствена институционална съпротива срещу руската политика от страна на президента Плевнелиев,който се открои като единствен автентичен говорител на евроатлантическата роля на България.

Съответно Кремъл иска да “върне в мача” загубилия образа си на “гражданин за европейско развитие” Борисов, който е нужен на руските интереси такъв, какъвто е- сговорчив и рублообвилен в търбуха на българския руски троянски кон.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.